Ovih 12 stvari obavezno morate imati u automobilu tokom zime - mogu da vam spasu život

23.12.2022

08:38

0

Autor: Z. A.

Zima je stigla, ali iako vremenske prilike još ne zadaju muke vozačima, svi znamo da čim padne prvi sneg na našim putevima nastaje haos

Ovih 12 stvari obavezno morate imati u automobilu tokom zime - mogu da vam spasu život
clement-m-Ng3xrviPrhk-unsplash - Copyright Unsplash

Zima je veoma nezgodno godišnje doba za vožnju - tada se lakše i češće događaju saobraćajne nesreće i kvarovi automobila, a uz to možete i da se zaglavite u snežnoj mećavi na putu, ali i u gradu.

Ukratko, zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju treba se na vreme pripremiti za zimsku vožnju i u automobilu ubaciti ovih 12 stvari - koje bi vas mogle spasiti ako se dogodi nešto neočekivano i olakšati vam zimsku svakodnevicu.

1. Baterijska lampa

Baterijska lampa mogla bi da se pokaže kao vrlo važna u slučaju da vas auto izneveri tokom noći van urbanih područja. Osim što s njom možete osvetliti što želite ili morate, možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć. Jasno, i moderni mobilni telefoni imaju svetiljke ali zašto trošiti njihovu bateriju u situaciji u kojoj vam sigurno mnogo više treba za pozive u nuždi.

Pixabay
Zimska kolona

2. Pesak ili so

Vreća peska ili soli za posipanje puta trebalo bi stalno da vam se nalazi u prtljažniku tokom zime. Zapnete li u snegu ili na ledu, posipajte ispred i iza točkova što će poboljšati prianjanje guma i mnogo ćete se lakše izvući iz neprijatne situacije, piše autostart.24sata.hr.

3. Lopata za sneg

Ponekad sneg zna tako jako da napada da oko parkiranog automobila nastanu toliki smetovi da ga više ne možete pomeriti. Lopata za seg ovde je najbolje rešenje, a može biti od pomoći i kada slučajno zapnete u snegu.

Pixabay
Zavejan auto

4. Strugalica za led

Ona zimi mora uvek biti u automobilu. Svima je jasno zašto.

5. Kablovi za pokretanje auta

Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila. Čak i ako je nov, veći su izgledi da će zakazati zimi nego tokom ostatka godine. Ako vam je akumulator stariji problem je još veći. Pazite da kupite odgovarajuće kablove, najjeftiniji i najtanji modeli sigurno neće pomoć kod većine dizelaša i jačih benzinaca.

Unsplash
Zimska magla

6. Voda i hrana

U autu bi uvek trebalo da imate nekoliko litara vode kao zalihu za najgori scenario. Ako zapnete u snežnoj mećavi voda će vas barem spasiti od žeđi, a hrana vam dati potrebnu energiju. Najbolje je u autu imati hranu koja se neće brzo pokvariti, poput energetskih pločica ili grickalica.

7. Ćebe/pokrivač

Ćebe ili priručni pokrivač neće vas samo spasiti od hladnoće ako vas automobil izneveri, a pomoć je daleko. Korisni su i kao podloge ako morate da se zavučete ispod automobila kako biste obavili neki priručnu popravku koja će vam omogućiti da nastavite putovanje.

RINA
Zimsko jutro

8. Zimska odeća i obuća

Nije na odmet u prtljažniku imati nešto dodatne odeće i obuće koja je prilagođena zimskim uslovima. Nađete li se u problemima mogla bi vam biti jako korisna.

9. Punjač za mobilni

Kabl za punjenje telefona može vas spasiti u najgorim situacijama kada vam je baterija mobilnog na „izdisaju“ a vi pokušavate da pozovete pomoć. Naravno ako automobil radi. Zato nije loše uz kabl imati i prenosni punjač.

10. Osnovni alat

Može biti koristan za manje popravke na autu tokom čitave godine, ali najvažniji je tokom zime kada je kvar izgledniji, a njegove posledice mogu biti mnogo opasnije.

Profimedia
Zimsko jutro

11. Lanci za sneg

Čak i kada imate dobre zimske gume može doći do situacije kada one nisu dovoljne. Odgovarajući lanci dobar su dodatak u prtljažniku automobila, možda vam zaista zatrebaju.

12. Uže za vuču

Nekada je bilo deo obavezne opreme, ali danas ga samo retki imaju u svom automobilu. Treba ga imati uz sebe tokom zime, moglo bi vam pomoći da vas neko izvuče kada zapnete u snegu ili ledu.

Profimedia
Kuka za šlep uže

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike