Rat kotorskih klanova ponovo besni: Paklena osveta "škaljaraca" za ubijene vođe!

26.11.2023

20:45

0

Bombu pod automobil "kavčana" Nikole Drecuna i Igora Mašanovića, kako se sumnja, postavili su "škaljarci"

Rat kotorskih klanova ponovo besni: Paklena osveta "škaljaraca" za ubijene vođe!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Youtube/Mup/24sedam

Dvojica pripadnika "kavačkog klana", Nikola Drecun i Igor Mašanović, preživeli su bacanje eksploziva pod njihov automobil nedavno u naselju Bajica na Cetinju. Atakom na njih rat između rivalskih kotorskih klanova se ponovo rasplamsao posle nekoliko meseci primirja. Činilo se da je "škaljarski klan" na kolenima posle likvidacija čelnih ljudi, uključujući i glavnog vođu klana Jovana Vukotića, ali upućeni u zbivanja u crnogorskom podzemlju tvrde da su "šakljarci" zbili redove i krenuli u osvetu.

U momentu kada se dogodila eksplozija na Cetinju, ispostavilo se da je bomba bačena pod automobil dvojice "kavčana". Drecun i Mašanović prošli su bez povreda, jer su u momentu napada bili u blindiranom vozilu sa visokim stepenom zaštite.

Printscreen/Tik Tok/Printscreen/hurriyet.com.tr
Likvidacija Jovana Vukotića u Turskoj

Crnogorska policija istražuje motive napada, a sumnja se da su napad organizovali i počinili upravo pripadnici "škaljarskog klana".

Poslednjih godina, medijske crne hronike punile su likvidacije, najčešće, pripadnika "škaljarskog klana", a ovo je, posle družeg vremena, prvi napad na članove kriminalne organizacije odbeglog vođe "kavčana" Radoja Zvicera.

U Istanbulu je 8. septembra prošle godine ubijen vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić i to dok je sa trudnom suprugom Mašom M. i detetom išao u šoping centar. Kriminalna grupa iz Turske likvidirala ga je pucnjevima sa motora, nakon što su se u jednom trenutku zaustavili pored vozila u kom je bio Crnogorac. Za učestvovanje u likvidaciji Vukotića optuženi su i pripadnici "kavačkog klana" među kojima je i Radoje Živković Žuti, inače Zvicerov rođak.

Serija likvidacija

Malo pre Vukotića ubijen je i Milić Minja Šaković, važna karika u ovom kriminalnom lancu. Likvidiran je 17. juna prošle godine u centru starog grada u Budvi, dok je večerao sa prijateljima. Nepoznati napadač tada je ispalio nekoliko hitaca u Šakovića, a kada je ovaj pao, dokrajčio ga je sa još nekoliko metaka u glavu. Za taj zločin je osumnjičen Luka Pilćević sa Karaburme, koji se nalazi u bekstvu, a sumnja se da mu je pomogao Duško Tanasković iz Kragujevca, koji je priznao ubistvo visokopozicioniranog "škaljarca" Gorana Vlaovića na ostrvu Pag u Hrvatskoj.

Printscreen/YouTube/Vijesti online/Profimedia
Milić Minja Šaković ubijen je u Budvi

Eliminacija čelnih ljudi "škaljarskog klana" počela je 19. januara 2020. godine u Atini kada su brutalno, pred suprugama i decom, ubijeni Igor Dedović i Stevan Stamatović. Četvorica maskiranih napadača okružila su ih dok su večerali sa porodicama i nakon par progovorenih reči ispalili su kišu metaka u njih.

FacebookYouTube OneTV /Mup
Igor Dedović i Stevan Stamatović ubijeni su u Atini

Nekoliko meseci kasnije u julu 2020. godine, na grčkom ostrvu Krf ubijeni su Alan Kožar i Damir Hadžića. Kožar je bio vođa "barske grupe“, koja je blisko sarađivala sa "škaljarcima".

Poslednja u nizu likvidacija viđenijih "škaljaraca" dogodila se 9. marta ove godine na benzinskoj pumpi u beogradskom naselju Rušanj kada je ubijen Ranko Radošević Eskobar. Njegovoj sahrani u Beogradu prisustvovao je i Radomir Boban Baćović, za koga mediji tvrde da je novi vođa "škaljarskog klana". On je sve vreme bio pod obezbeđenjem i štićen je pancirnim kišobranima u formaciji špica.

Više hapšeni nego ubijani

Manje gubitke pretrpeo je "kavački klan", pa se upravo zbog toga postavljalo pitanje da li "škaljarski klan" i dalje postoji. "Kavčani" su više hapšeni nego što su ubijani. Poseban udarac na njih dogodio se nakon što su crnogorski istražitelji razbili lanac između kriminalaca i pripadnika policije koji su im dostavljali informacije.

E-stock Screenshot/Libertas/SKY aplikacija
Marko Miljković i Veljko Belivuk su uhapšeni, dok se za Radojem Zvicerom još traga

U tom kontekstu uhapšen je Petar Lazović, koji je svojevremeno rukovodio Odsekom za operativnu podršku. Petar je sin Zorana Lazovića, penzionisanog policijskog funkcionera koji je čitav radni vek proveo u crnogorskoj policiji, a često je spominjan kao siva eminencija crnogorskih snaga bezbednosti. Traga se i za odbeglim Ljubom Milovićem.

Printscreen/Libertas
Petar Lazović sa "kavčanima" i Radojem Zvicerom

Više od 70 mrtvih i nebrojeno ranjenih do sada je bilo u sukobu dva kotorska klana koji je izbio 2014 godine, kada je u Valensiji nestao tovar kokaina od 200 kilograma. Do tada jedinstveni, kotorski klan podelio se u dva ogranka, "škaljarski" na čijem su čelu bila braća Jovan i Igor Vukotić, kao i Igor Dedović i "kavački", koji predvodi Radoje Zvicer.

Radoje Zvicer umalo je i sam ubijen kada je na njega pucano 2020. godine u Ukrajini. Dvojica napadača su tada istrčala iz vozila i pucala u Zvicera, a on je tom prilikom teško ranjen. Njega je tada spasla trudna supruga Tamara, koja je sa pištoljem u rukama istrčala iz zgrade i pucala na napadače i tako ih oterala.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike