Zovem se Žuti i ubijam po naređenju: Jedan za Zvicera obezglavio "škaljarce", drugi za Jotku presudio Ždrokincu, a još dvojica harala ranije

04.03.2023

19:45

1

Radoje Živković, Stefan Radulac, Ivan Cvetković i Zoran Dimitrov imali isti nadimak

Zovem se Žuti i ubijam po naređenju: Jedan za Zvicera obezglavio "škaljarce", drugi za Jotku presudio Ždrokincu, a još dvojica harala ranije
Ivan Cvetković Žića, Zoran Dimitrov Žuća i Radoje živković Žuti: Ilustracija - Copyright Printcreen/sozcu.com.tr Youtube/Rudar 7 Profimedia

Nadimak Žuti ili Žuća veoma je čest među kriminalcima, a za ljude koji ga nose može se slobodno reći da su opasni. Jedan Žuti učestvovao je u likvidaciji Jovana Vukotića, nerikosnovenog vođe "škaljarskog klana", u Istanbulu u režiji "kavčana", a drugi je za Zorana Jotića Jotku, dugogodišnjeg šefa "kruševačkog klana", ubio Dejana Stankovića Ždrokinca, takođe jednog od vodećih pripadnika kruševačkog podzemlja. Dvojica Žuća harala su Beogradom devedeseih godina.

Nikšićanin Radoje Živković zvani Žuti, rođak i čovek od najvećeg poverenja vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, kako tvrde u tužilaštvima više država, odgovoran je za nekoliko najbrutalnijih likvidacija koje su se dogodile u poslednjih tri godine u bespoštednom ratu ozloglašenih klanova iz Kotora. Vrhunac je likvidacija vođe rivalskog "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u glavnom gradu Turske.

24sedam/MUP
Okrivljeni za likvidaciju Jovana Vukotića, a među njima i Žuti

Živković je uhapšen u Istanbulu sa još 11 osoba zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vukotića. Likvidacija je izvedena 8. septembra prošle godine u elitnoj istanbulskoj četvrti Sisli, dok su sa njim u automobilu bili trudna supruga Maša M. i njihova ćerkica, kao i vozač koji su ostali nepovređeni.

Žuti je čovek koga tužilaštva više zemalja povezuju sa nekoliko surovih likvidacija članova "škaljarskog klana", ali mu je Jovan Vukotić, bez sumnje, najveći "trofej".

Ubistva u inostranstvu postala su jedna od specijalnosti Živkovića. On se dovodio u vezu i sa likvidacijama u Atini i na grčkom ostrvu Krf,  koje su nanela velike gubitke "škaljarskom klanu".

Atina, Krf, Lovćen i Surduk

Prvi veliki udarac "škaljarci" su pretrpeli u Atini 19. januara 2020. godine, kada su u restoranu, pred suprugama i decom, četvorica napadača sa nekoliko desetina hitaca, izrešetala Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, ljude koji su bili u najvišim ešalonima kriminalne organizacije iz Kotora. Dedović je važio za glavnog stratega i organizatora "škaljaraca", koji je pravio planove za šverc kokaina, što je njihova primarna delatnost, do likvidacija protivnika. Stamatović je slovio za čoveka koji je bio u stanju da sve te zamisli sprovede u delo. 

Foto: MUP
Radoje Živković Žuti iz mlađih dana i danas

Novi napad dogodio se u julu iste godine, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić, čija su tela pronađena ispred jedne vile na grčkom ostrvu Krf. I u njih je ispaljeno nekoliko desetina hitaca iz automatskog oružja, a nije im pomoglo ni to što su se kretali sa lažnim slovenačkim pasošima. Kožar je bio važna figura u ratu klanova, jer je bio vođa kriminalaca iz Bara, koji su blisko sarađivali sa FIlipom Koraćem i "škaljarskim klanom". 

Crnogorsko tužilaštvo, između ostalog, Živkovića tereti i da je umešan, zajedno sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, u ubistvo Adisa Spahića i Damira Hodžića, kao i u otmicu, a kasnije i likvidaciju, Mila Radulovića zvanog Kapetan. 

Bivša žena Radoja Živkovića Žutog, vlasnica je kuće u Surduku u kojoj je, prema navodima optužnice, klan Veljka Belivuka spalio telo Gorana Mihajlovića. Žuti je, inače, i na optužnici je u Crnoj Gori za ubistvo na Lovćenu Nikole Stanišića, sina Radosava Stanišića, poznatijeg kao Raka Dilinger. Ni telo mlađeg Stanišića, kao ni Mihajlovićevo, nikada nisu nađena.

Osvetio se u tastovo ime

 

Sefan Radulac, poznatiji kao Žuti, inače zet vođe "kruševačkog klana" Zorana Jotića Jotke, ubio je dvojicu za svog tasta. Jotić je osuđen na 11 godina zatvora za organizovanje ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, kao osvetu za likvidaciju njegovog dobrog prijatelja Gorana Petrovića Pete. 

Jotić je tokom maja 2018. godine formirao kriminalnu grupu i organizovao ubistvo Ždrokinca. To ubistvo je 6. juna 2018. u Kruševcu počinio Stefan Radulac i on je takođe prvostepeno osuđen na 18 godina zatvora.

Printscreen/YouTube/ Stefan Dee Prinscreen B92
Kruševac: Zoran Jotić Jotka, Dejan Stanković Ždrokinac i Goran Obradović Suša

Vojin, sin Dejana Stankovića, identičnog imena kao i stric, ubijen je mesec dana ranije, 7. maja 2018. Obe likvidacije počinjene su u Kruševcu, a kao direktni izvršilac u oba slučaja označen je Jotkin zet Stefan Radulac, koji se posle zločina skrivao u Banjaluci, ali je lociran u štek stanu i uhapšen u zajedničkoj akciji policija Republike Srpske i Srbije.

Tajno praćenje Jotkinih aktivnosti i dovelo do razotkrivanja Radulca u Banjaluci, gde se krio pod lažnim identitetom. Istog dana kada je Radulac uhapšen u Banjaluci, u Kruševcu je policija uhapsila Jotku i petoricu njegovih saradnika, i to zbog sumnje da su pratili suprugu muškarca koji važi za jednog od Jotkinih kruševačkih suparnika. Obe akcije, i ona u Banjaluci i ona u Kruševcu, bile su unapred planirane i dogovorene.

Jotka je bio potpuno siguran da su Ždrokinci, Dejan i Vojin, organizovali Petinu likvidaciju, i jedini cilj mu je bio da se za taj gubitak osveti. Zato je u celu priču umešao i Petinu porodicu, koja je takođe žudela za osvetom, ali i svog zeta Žutog, koga je imenovao za egzekutora.

Kekin pobratim

Ivan Cvetković Žuća iz Skojevskog naselja pojavljuje se u prvom planu u nekoliko kadrova kultnog filma "Vidimo se u čitulji" tokom sahrane Bojana Banovića. Od malih nogu, Ivan je bio najbolji prijatelj i pobratim Dejana Stojanovića Keke. Odrasli su zajedno, pa je Žuća često dolazio kod Keke u novobeogradski Blok 45.

Printcreen Youtube/Rudar 7
Ivan Cvetković Žuća

Žuća je kod sebe uvek imao dva pištolja, a vozio je plavi "porše" pod koji su mu 1995. godine postavili bombu, ali je uspeo da izbegne smrt.

Ubijen je 1997. godine kada ga je u stan u kome je bilo još drugara pozvao prijatelj. U jednom trenutku Cvetković je otišao do toaleta, a kada se vratio video je da mu nema torbice u kojoj su bili pištolji. Shvatio je i da je uleteo u zamku. Do poslednjeg atoma snage borio se kao lav i jedva su ga savladali i ubili.

Keku je vest o ubistvu najboljeg prijatelja zatekla u zatvoru. Žućina smrt ga je, kako pričaju, veoma pogodila i morali su da mu daju lekove za smirenje.

Videli smo ga u "čitulji"

Zoran Dimitrov, poznatiji kao Žuća, jedan od viđenijih pripadnika "voždovačkog ganga", ubijen je 6. oktobra 1996. godine na beogradskom Konjarniku.

Zzaustavio se automobil "fijat punto" i iz njega je na travnjak izbačen Dimitrov, a potom su se začuli hici. Žuća je pogođen sa četiri metka, od kojih ga je jedan ranio u stomak, jedan u levu stranu grudi, a dva su mu ispaljena u glavu - i to jedan u potiljak, a jedan u slepoočnicu. Odmah se tvrdilo da je Žuća "overen" sa dva hica u glavu.

Facebook/Legende90
Zoran Dimitrov Žuća

Očevidaca ubistva nije bilo, a komšije su tvrdile da ništa nisu ni videle ni čule. Policija je prilikom uviđaja pored kontejnera našla pet čaura kalibra 7,62 milimetra za "tetejac".

Na mestu zločina, čim se proširila vest o ubistvu Dimitrova, pojavili su se pripadnici "voždovačke ekipe", među kojima i tadašnji vođa "voždovčana" Miodrag Mija Baškalović, i to na štakama, jer je prethodno bio ranjen. Baškalović je jedan od retkih preživelih aktera filma "Vidimo se u čitulji", u kojem se pojavio i Žuća.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike