Hrvat uhapšen u Istanbulu sarađivao sa srpskim vođom "Balkanskog kartela": Krijumčarili Zvicerov kokain!

19.11.2023

20:45

0

Nenad Petrak zajedno sa Miroslavom Starčevićem osumnjičen je za krijumčarenje tona droge iz Južne Amerike u Evropu

Hrvat uhapšen u Istanbulu sarađivao sa srpskim vođom "Balkanskog kartela": Krijumčarili Zvicerov kokain!
Ilustracija - Copyright MUP/Iks

Nenad Petrak (43), zagrebački građevinski preduzetnik kojeg splitski USKOK tereti da je bio vođa kriminalne organizacije koja je krijumčarila tone kokaina i marihuane zaradivši desetine miliona evra, uhapšen je juče u Turskoj. Po sumnjama istražitelja, od februara do septembra 2020. godine Petrak je po dogovoru s Vladom Brkićem, Miroslavom Starčevićem iz Srbije i osobom kodnog imena Franko i DD, kao i s više nepoznatih osoba iz Južne Amerike, dogovorio nabavku većih količina kokaina. Reč je, inače, o Miroslavu Starčeviću, zvanom Đeneral i Deda, koji je od 11. maja ove godine u pritvoru u Srbiji.

Hrvatski istražitelji ne spominju čiji je kokain koji je krijumčaren, ali je, budući da je saradnik Petraka bio Miroslav Starčević, koji je, kako se sumnja u Srbiji, bio na direktnoj vezi sa vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, jasno je da je u pitanju droga "kavčana".

Printscreen/Iks
Nenad Petrak

Starčevića je u Petrakovu organizaciju uveo Brkić, kao i nepoznate osobe kodnih imena Messi, Bambi i Master Yoda, ali i Marika Krezića. Petrak, Brkić, Starčević i Franko dogovarali su u Južnoj Americi primopredaju i prevoz kokaina u Evropu, gde su već imali kupce, koji su naručivali određene količine.

Petrak se sumnjiči i da je organizirao šverc gotovo tone kokaina, vrednog više od 34 miliona evra, koji nikada nije stigao u Evropu, jer je španska policija početkom septembra 2020. godine, na dojavu hrvatske policije u operaciji kodnog imena "Falkuša", zaustavila u međunarodnim vodama kod Kanarskih ostrva jedrilicu na kojoj su bila tri Hrvata  i zaplenila drogu.

U Srbiji je Miroslav Starčević označen kao vođa kriminalne grupe koja broji 20 pripadnika, koji su obuhvaćeni optužnicom. Posle akcije u kojoj je "pao" i sam Starčević, kao i "pink panter" Mladen Lazarević, oni su označeni kao vođe i pripadnici "Balkanskog kartela".

Tri velike zaplene

Kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020. godine, a pripreme su počele u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa“ i pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina. Sledeća zaplena od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok su u avgustu 2020. godine u Roterdamu u Holandiji zaplenjeno 742 kilograma kokaina.

Blokirana imovina

Odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit, koji pripadaju grupi Miroslava Starčevića.

Petraku je u Hrvatskoj blokirana samo jedna nekretnina i to parcela ukupne površine od 17.123 kvadratna metra u poslovnoj zoni Prisike u Gornjem Muću, a na kojoj se nalaze četiri zgrade ukupne površine 3.187 kvadrata, dok se ostatak od 13.936 kvadrata vodi kao neplodno zemljište. Osim toga, Petraku je sudskom odlukom privremeno zabranjeno raspolaganje i motociklom marke "yamaha", vrednom oko 4.000 evra, a blokirani su mu i poslovni udeli u vrednosti od po 1.327 evra koje ima u firmama "Boxing promotion Salona" i "Ersa Adriatic".

Grupa koju je organizovao Starčević, osim za drogu, optužena je i za veliku količinu oružja različite vrste, automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava.

Printscreen/MUp
Akcija policije u kojoj je uhapšen i Miroslav Starčević

Miroslav Starčević, kako se sumnja, bio je glavni čovek Radoja Zvicera za šverc droge. Pokajnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pominjali su njegov nadimak, ali mu se ime dugo nije znalo. Posle dešifrovanja presretnute "Skaj" komunikacije i prikupljanja drugih dokaza, otkriveno je da je Đeneral zapravo srpski državljanin Miroslav Starčević.

O njemu su govorili i svedoci saradnici, koji su ga često oslovljavali nadimkom Deda. Opisali su ga kao čoveka preko koga je išla trgovina drogom Belivukovog klana i objasnili da je reč o starijem čoveku.

Deda zadužen za kokain

Govoreći o kokainu koji su švercovali, svedok okrivljeni Srđan Lalić ispričao je kako je učestvovao u pratnji 40 kilograma droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer.

- Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina, za kokain je bio zadužen Deda, koji je na "Skaju" bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja - ispričao je Lalić.

Profimedia 24sedam Pink/Printscreen
Srđan Lalić bio u pratnji droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer

"Skaj" komunikacija je potvrdila da je Starčević bio u direktnom kontaktu sa odbeglim vođom "kavčana" Radojem Zvicerom. U optužnici crnogorskog tužilaštva obelodanjene su i poruke koje su putem kriptovane komunikacije slali jedan drugom, a kojima su dogovarali trgovinu kokaina.

Zanimljivo je da je poseban fokus istrage u predmetu kopanja tunela do Višeg suda u Podgorici usmeren upravo ka Starčeviću, koji je u policijskim evidencijama označen kao glavni operativac Radoja Zvicera i čovek od njegovog najvećeg poverenja.

Trag koji vodi do Starčevića je činjenica da su sva četvorica osumnjičenih za kopanje tunela iz Loznice, a taj grad slovi za jedno od važnijih uporišta "kavačkog klana" u Srbiji, odakle se regrutuju Belivukovi i Zvicerovi "vojnici" i operativci.

Prema sumnjama istražitelja, ukoliko se zaista ispostavi tačnim da je naručilac kopanja tunela "kavački klan", a sve indicije ukazuju na to, jedina osoba koja je mogla da okupi ekipu, uputi je u posao i sve organizuje do detalja navodno je upravo Starčević, inače bivši pripadnik MUP-a i jedan od najboljih u svojoj generaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike