Krvava Bogojavljenska noć u Atini: „Škaljarcima” se ukazao sam đavo, spektakularno likvidirani pred ženama i decom!

19.01.2022

17:00

0

Četvorica maskiranih napadača izvela su spekatkularnu likvidaciju i ubili Igora Dedovića i Stevana Stamatovića

Krvava Bogojavljenska noć u Atini: „Škaljarcima” se ukazao sam đavo, spektakularno likvidirani pred ženama i decom!
Copyright Dedović i Stamatović izrešetani u Atini Printscreen

Nadajući se da su, makar privremeno, korak ispred smrtonosne mašinerije suparničkog „kavačkog klana”, dvojica Kotorana, visokopozioniranih „škaljaraca”, odlučila su 19. januara 2020. godine da na jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kada se prema verovanju sam Bog ukazuje, napuste svoju luksuznu jazbinu u grčkoj prestonici i sa tek pristiglim suprugama i decom, željni porodičnog ambijenta, večeraju u obližnjem restoranu.

Te večeri, međutim, u atinskom predgrađu Vari, u restoranu mediteranske hrane „Voskopula”, Igoru Dedoviću i Stevanu Stamatoviću ukazao se sam đavo.

Izrešetani su za stolom, naočigled supruga i dece, sa 22 metka. Četvorica maskiranih muškaraca izvela su spekatkularnu likvidaciju i udaljila se s mesta zločina. Do danas se zvanično ne zna ko je obezglavio „škaljarce”, iako se o tome dosta spekulisalo, kao i o samom motivu tog dvosturkog ubistva.

Vlasnik restorana rekao je da su Dedović i Stamatović u proteklih godinu dana često dolazili u njegov restoran i trošili velike sume novca, a utvrđeno je da su porodice ubijenih u Grčku stigle krajem decembra 2019. godine, verovatno da bi zajedno proslavili praznike. Ubice su, kako se sumnjalo, Dedovića i Stamatovića pronašle upravo prateći njihove supruge.

Međutim, otkrivanjem mreže saradnika „kavačkog klana“ u vrhu srpske policije, sve više se veruje da je neko iz MUP Srbije, dobivši operativne podatke, dojavio vođama „kavačkog klana“ Slobodanu Zviceru i Veljku Belivuku gde se Dedović i Stamatović kriju, posle čega su ovi poslali plaćene ubice da ih likvidiraju.

Prema nepotvrđenim informacijama, među ubicama koje je „kavčaki klan“ poslao u Atinu nalazio se i Ljubomir Lainović (23), sin nekadašnjeg „kralja novosadskog podzemlja“ Branislava Lainovića Dugog.

24sedam/Ljiljana Keković
 

Posle dvostruke likvidacije u Atini, Ljubomiru se izgubio svaki trag, sve dok do njegove porodice nisu stigla određena saznanja da je mučen pa ubijen.

Sumnja se da su mu presudili „kavčani“, jer nisu hteli da ga isplate za obavljeni posao u Grčkoj, a moguće je i da je likvidiran kao potencijalni nezgodan svedok.

Filadelfijska veza i milijarda dolara

Jedan od vođa „škaljarskog klana” Igor Dedović i njegov bliski saradnik Stevan Stamatović navodno su bili uključeni u šverc 20 tona kokaina zaplenjenog juna 2019. godine u Filadelfiji, pa je grčka policija proveravala da li je taj slučaj povezan sa njihovom likvidacijom.

Igor Dedović smatrao se odgovornim za „gubitak” 20 tona kokaina zaplenjenog na brodu „MSC Gajan” u filadelfijskoj luci, navod je sa grčkog portala „Katimerini”. Vrednost ovog kokaina procenjuje se na više od milijardu dolara.

Prema dokumentima američkih istražitelja, četvorica od šestorice optuženih za šverc kokaina u luci u Filadelfiji su iz Crne Gore. Oni su, prema tim dokumentima, bili zaduženi za prevoz dvadeset tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a to su činili za nagradu od 50.000 dolara. Brod „MSC Gajan” započeo je putovanje iz Južne Amerike, a krajnja destinacija bila mu je holandska luka Roterdam.

Kriminal, potere, bekstva

U julu 2017. godine Dedović je osuđen pred Višim sudom u Podgorici zbog nelegalnog posedovanja oružja na dve godine i dva meseca zatvora, presudom Osnovnog suda u Kotoru. On je u vreme izricanja presude bio u bekstvu i crnogorska policija je za njim raspisala poternica.

Stevan Stamatović je pred Višim sudom u Podgorici osuđen na 12 godina zatvora zbog organizovanja grupe čiji je cilj bio izvođenje više ubistava. Stamatović je tokom suđenja bio u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Verovalo se i da je Dedović sebi praktično potpisao smrtnu presudu posle ubistva Vladimira Roganovića u Beču 21. decembra 2018. godine, jer je protivnička strana odmah posumnjala da on stoji iza organizacije ove likvidacije.

Vidimo se u čitulji

Roganović je izrešetan posle izlaska iz jedne picerije, na ulici, a čitulje koje su tada objavljene nagoveštavale su da će osveta biti brutalna i neumoljiva.

24sedam/Ljiljana Keković
 

Kao jedan od razloga za Dedovićevu likvidaciju pominjana je I brutalna smrt „kavčanina” Davorina Baltića.

Kada je Baltić ubijen 1. januara 2018. godine u jednoj podzemnoj garaži na Vračaru, mislilo se da su „kavčani” ostali bez operativca broj jedan.

Objavljen je i video-snimak na kome se vidi kako dvojica napadača obučena u bela odela prilaze Baltićevom automobilu i ka vozaču ispaljuju kišu metaka.

Brutalnije nego na filmu

Baltić se pre nego što je ušao u garažu sreo sa policajkom PS Vračar Marijom Nikolić, inače kumom njegove supruge Branke, koja je trebalo da te večeri dođe u njegov dom i porodici čestita Novu godinu. Ona je sela u njegov automobil, na mesto suvozača, i u momentu kada je svojim „golfom 7” ulazio u garažu, dvojica napadača su pucala na Baltića. Egzekutori su iz automatske puške i pištolja na njega ispalili nekoliko desetina metaka i smrtno ga ranili, dok je policajka ostala nepovređena, a kasnije je osuđena jer je posle zločina kumov pištolj bacila u kontejner.

Printscreen/Youtube
Aleksandar Stanković sa Veljkom Belivukom tukao rukovodstvo FK "Partizan"

Ubijeni Stevan Stamatović, zajedno sa Minjom Šakovićem, bio je označen kao mogući izvršilac ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, čije je mesto nakon likvidacije zauzeo Veljko Belivuk, pa se spekulisalo da je ubistvo u Atini možda i osveta za Stankovićevu smrt.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike