Koraća traži i Banjaluka: Na listi kokain iz Belgije, oružje, pranje novca...

11.10.2023

14:45

0

Autor: 24sedam

Pored Francuza za Filipom Koraćem traga i zvanička BiH

Koraća traži i Banjaluka: Na listi kokain iz Belgije, oružje, pranje novca...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića, uhapšen je u petak u Mađarskoj po nalogu francuske policije zbog trgovine drogom, a on je na poternici i Bosne i Hercegovine i to zbog više krivičnih dela.

MUP RS podneo je izveštaj Tužilaštvu BiH protiv 17 osoba među kojima su Ognjen Orašanin i Filip Korać zbog sumnje da su, između ostalog, trgovali drogom na međunarodnom nivou.

Kako se tada navodilo, za Koraćem postoji poternica zbog ubistva i falsifikovanja isprava, kao i overavanja neistinitog sadržaja. Sumnja se da je ova grupa činila sam vrh narko kartela koji je delovao u BiH i šire i blisko sarađivao sa "škaljarskim" klanom. 

- Prijavljeni se sumnjiče da su od 2020. godine do danas, delujući kao organizovana kriminalna grupa, neovlašćeno trgovali kokainom na međunarodnom nivou i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Kraljevine Belgije. Akcija je rezultat još jedne istrage u kojoj su korišteni podaci dobijeni iz aplikacija "Sky" i "Anom", a u saradnji sa Europolom i FBI - saopštio je MUP RS, navodeći da se terete i za trgovinu oružjem, pranje novca, te pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog dela.

Kao vođe grupe označeni su Orašanin i Sarajlija Sani Al Murdaa za koga se sumnja da je, kako tvrde izvori MUP-a RS, bio direktna veza za nabavku kokaina iz Belgije, a imao je dobre veze u južnoameričkim kartelima koji su drogu dopremali u Evropu. Veruje se da je povezan i sa drugim kriminalnim grupama u BiH, što je predmet dalje istrage.

Korać je trećeosumnjičeni, a izvori MUP-a navode da je Orašanin u nekoliko navrata sa njim veoma blisko sarađivao i u nekoliko navrata preko njega trgovao drogom. Inače, Korać je dovođen u vezu sa više teških krivičnih dela, kao i pojedinim ubistvama, što mu nikada nije dokazano.

Orašanin je označen kao bezbednosno interesantna osoba i ima bogat policijski dosije. Kako su mediji iz BiH ranije pisali Ognjen Orašanin važi za vođu sokolačakog kriminalnog klana, a ranije je bio u dobrim odnosima sa Darkom Elezom, a povezivao se i sa klanom Darka Šarića.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike