Zvicer i Elez hteli da likvidiraju vođu "sokolačkog klana"? Orašanin se sumnjiči da je sa Filipom Koraćem trgovao kokainom iz Južne Amerike!

29.12.2022

10:32

0

Autor: 24sedam

Orašanin je izbegao hapšenje pre tri dana

Zvicer i Elez hteli da likvidiraju vođu "sokolačkog klana"? Orašanin se sumnjiči da je sa Filipom Koraćem trgovao kokainom iz Južne Amerike!
Copyright Printscreen/YouTube/FTV MUP

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske je protiv Darka Eleza, Radoje Zvicera i još dve osobe podnela izveštaj Tužilaštvu BiH, zbog sumnje da su pokušali da ubiju Ognjena Orašanina iz Sokoca. Orašanin je izbegao hapšenje pre tri dana, a protiv njega, Filipa Koraća i još 15 osoba podnet je izveštaj tužilaštvu zbog sumnje da su, između ostalog, trgovali drogom na međunarodnom nivou.

Elez, Zvicer i još dve osobe terete se za organizovani  kriminal, odnosno pokušaj teškog ubistva, te nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja, pišu Nezavnisne novine.

Zvicer je označen kao vođa "kavačkog klana", a Darko Elez je u BiH 2021. godine osuđen na 15 godina zatvora kao član organizovane kriminalne grupe, a nakon što je podneo molbu, kaznu izdržava u Srbiji.

Printscreen/YouTube/FTV
Darko Elez

- Oni se sumnjiče da su u avgustu i septembru 2020. godine, delujući kao organizovana kriminalna grupa, pokušali da ubiju O.O. iz Sokoca, na način da su po prethodnom dogovoru i planu nabavili i ispod vozila koje on koristi postavili eksplozivnu napravu, u nameri da je aktiviraju u trenutku kada on bude u vozilu - naveli su iz MUP-a Srpske.

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo su 17. oktobra 2020. godine na licu mesta gde je pronađeno vozilo i eksplozivna naprava izvršili uviđaj, te deaktivirali i uzeli eksplozivnu napravu.

Bomba je bila postavljena ispod suvozačevog mesta na "Fordu" Saše Karadžića, Orašaninovog bliskog saradnika.

- Ova krivična dela rasvetljena su u okviru zajedničkih aktivnosti pripadnika MUP-a Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo, koje su realizovane u prethodna dva dana - naveli su iz MUP-a Srpske. 

Orašanin je pre par dana izbegao hapšenje u velikoj policijskoj akciji u Sokocu, a tom prilikom zaplenjen mu je blindirani automobil. U akciji je uhapšeno šest osoba, a za Orašaninom je raspisana poternica.

Korać i Orašanin trgovali drogom i oružjem?

Foto: Printskrin/Jutjub
Filip Korać

MUP RS podneo je izveštaj Tužilaštvu BiH protiv 17 osoba među kojima su Ognjen Orašanin i Filip Korać, preneli su tamošnji mediji dan nakon policijske akcije.

Kako se navodi, za Filipom Koraćem postoji poternica zbog ubistva i zbog falsifikovanja isprava, kao i zbog overavanja neistinitog sadržaja.

Portal "Una vorld" navodi da se sumnja da je ova grupa činila sam vrh narko kartela koji je delovao u BiH i šire, te blisko sarađivao sa "Škaljarskim klanom". 

- Prijavljeni se sumnjiče da su od 2020. godine do danas, delujući kao organizovana kriminalna grupa, neovlašćeno trgovali opojnom drogom kokain na međunarodnom nivou i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Kraljevine Belgije. Akcija je rezultat još jedne istrage u kojoj su korišteni podaci dobijeni iz aplikacija "Sky" i "Anom", a u saradnji sa Europolom i FBI - saopštio je MUP RS, navodeći da se terete i za trgovinu oružjem, pranje novca, te pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog dela.

Kao vođe grupe označeni su Orašanin i Sarajlija Sani Al Murdaa za koga se sumnja da je, kako tvrde izvori MUP-a RS, bio direktna veza za nabavku kokaina iz Belgije, a imao je dobre veze u južnoameričkim kartelima koji su drogu dopremali u Evropu. Veruje se da je povezan i sa drugim kriminalnim grupama u BiH, što je predmet dalje istrage.

Korać je trećeosumnjičeni, a izvori MUP-a navode da je Orašanin u nekoliko navrata sa njim veoma blisko sarađivao i u nekoliko navrata preko njega trgovao drogom. Inače, Korać je dovođen u vezu sa više teških krivičnih dela, kao i pojedinim ubistvama, što mu nikada nije dokazano, prenosi pomenuti portal.

Orašanin je označen kao bezbednosno interesantna osoba i ima bogat policijski dosije. Kako su mediji iz BiH ranije pisali Ognjen Orašanin važi za vođu sokolačakog kriminalnog klana, a ranije je bio u dobrim odnosima sa Darkom Elezom, a povezivao se i sa klanom Darka Šarića.

Miljković i Belivuk Printscreen
Marko Miljković i Veljko Belivuk

Filip Korać važi za osobu blisku škaljarskom klanu, ali i za dobrog prijatelja Luke Bojovića. Njegovo ime se nedavno pominjalo i na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kao njihove navodne mete, kada je svedok okrivljeni Srđan Lalić rekao Miljkoviću da je "tražio Koraća da ga ne nađe". 

Prethodno se u žiži javnosti našao u aprilu ove godine, kada se sam predao hrvatskoj policiji, a nakon što je saznao da se tamo vodi postupak protiv njega zbog falsifikovanja isprava.

U pritvoru je bio do juna kada je osuđen pred Opštinskim sudom u Zagrebu na uslovnu kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 10.000 evra. Korać je pred sudom priznao da je koristio falsifikovani hrvatski pasoš.

- Tvrdi da ga je koristio jer se plašio za svoj život, jer mu je pretilo ubistvo - naveo je tada izvor hrvatskog medija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike