Šok svedočenje Srđana Lalića: "Belivuk je bio stručnjak za sekiru" - svedok okrivljeni u detalje opisivao kako su komadali tela! 

29.11.2022

08:12

0

Današnje svedočenje veoma je važno zbog predstojeće odluke suda da li će se "Skaj" komunikacija tretirati kao dokaz tokom procesa

Šok svedočenje Srđana Lalića: "Belivuk je bio stručnjak za sekiru" - svedok okrivljeni u detalje opisivao kako su komadali tela! 
Suđenje grupi Veljka Belivuka - Copyright Profimedia/Mup

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno ispitivanje svedoka okrivljenog Srđana Lalića, a ranije je dogovoreno da glavna tema svedočenja bude "Skaj" aplikacija.

Svedočenje Lalića o "Skaj" aplikaciji moglo bi da baci novo svetlo na čitav slučaj, jer se očekuje najvažnija odluka suda - da li će taj šifrovani softver biti priznat kao dokaz protiv opuženih pripadnika zloglasnog klana.

Lalić potkopao vođe klana: Miljković je osmislio klanicu u Ritopeku!

Lalić odgovara na pitanja predsedavajuće sudskim većem Vinkom Berahom "kako se došlo na ideju da se u Ritopeku napravi bunker i ko je to osmislio".

- Miljković! On je bio mozak za sve te operacije! - rekao je on.

Lalić je opisao kako se na stadionu Partizana, u kuhinji i iza nje, krila droga za prodaju i to uglavnom kokain.

- Droga je dopremana uglavnom tako što se naprave porudžbine, i onda se odredi jedan dan za "izbacivanje". Ona se krila uglavnom u kuhinji i ostavi iza kuhinje. Kako ko dolazi na stadion, on uzima svoj deo. Više puta smo pravili spid u toj kuhinji, tu je stajala sumporna kiselina, veća količina etil alkohola, čist kofein, koji je stizao u kutijama od po 20 kilograma, rukavice, vage, mašine za vakumiranje. Kokain se dopremao i gledalo se da se razdeli istog dana.

Svi koji su radili obezbeđenje na splavovima bili su uključeni u distribuciju droge, tvrdi Lalić i dodaje:

- Od toga se grupa i finansirala, kroz splavove, a kokain su distribuirali Veljko i Marko.

O brutalnosti nad Lazarom Vukićevićem

Lalić je naveo da su posebno bili brutalni prema Lazaru Vukićeviću, jer su mislili da je on upucao Miloša Budimira, a to su od njih tražili i Belivuk i Miljković preko "Skaja", jer su tada bili u Crnoj Gori.

- Belivuk je ranije imao i komunikaciju sa Vukićevićem. Veljko ga je pitao zbog čega ga špijunira, a Lazar mu je nešto otresito odgovorio.

Tokom mučenja Vukićevića, puštane su glasnovne poruke  Belivuka i Miljkovića za njega:

- "Videćeš sad ko će pušiti k.... poželećeš da umreš" - bile su samo neke od poruka.

Lalić je rekao da je Lazara udarao kablom, a da su ga posle polivali crevom na desetak santimetara od usta i nosa, da ne može da diše, da mora da se bori, ali i da mu nije punjeno telo vodom.

- Krvario je iz glave, prsti su mu bili polomljeni, Budimir mu je čekićem zdrobio prste na šaci, a ja sam ga udarao kablom, priznao je Lalić.
 

MUP
 

O tome kako su uklanjali tela žrtava

Lalić je pojasnio da je Belivuk odvajao delove tela sekirom, a da su Budimir i Janković, ali i on, nožem dalje sitnili komade tela, posle čega su ostaci "puštani korz mašinu za mlevenje mesa, nagkašavajući da je ceo proces trajao do tri sata".

Taj sistem uništavanja leševa, prema rečima Lalića, osmislili su Belivuk i Miljković, te da je njihova ideja bila i da se nabavi industrijska mašina za mlevenje mesa.

Tužilac je od Lalića zahtevao da opiše kako su ostatke tela bacali u Dunav.

Na pitanje da li je postupak identičan i za ostale žrtve, Lalić je odgovorio da je postupak potpuno identičan.

Opisujući kako su pripadnici klana nosili ostatke tela žrtava do Dunava, objasnio je da je jedna osoba uvek nosila po dva džaka, koja su bila vezana i okačena oko vrata, radi balansa, a da su garedorbu žrtava i ispražnjenje džakove spaljivali u jednoj uvali.

- U okviru prostorije, nalaze se metalne kuke na plafonu, a među njima je razvučen kanap na koji ide plastična folija, dok na donjem kraju ide deblja plastika. Kad se završi usitnjavanje svi ti najloni se stavljaju u džak, a onda se crevom ispira prvo ceo pod prostorije. Preko slivnika je Draganić uvek stavljao mrežicu, za slučaj da nešto od delova ostane tu, da ne ode dalje u odvod. Kada se ispere pod, posipa se sona kiselina ili varikina. Tu je velika vlaga, bude kao izmaglica, isparenja od kiseline nagrizaju i druge elemente. Delovi mašine se rasklapaju, a onda se potapaju u sonu kiselinu i tako se vrši i ukljanjanje DNK tragova. Potom se radi peskiranje. Kada se sve završi, tek se onda napušta prostorija.

Na pitanje zamenika tužioca  da li se u klanu pominjala fraza "nema tela, nema dela", Lalić je odgovorio potvrdno.

- Pitao sam zašto se tela ubijaju i unišavaju ovako, kad ima i drugih lakših načina. Miljković mi je objasnio da je u tome poenta, da se na ovaj način telo trajno uništava, da ne može kasnije ni da se iskopa i da se na taj način uništavaju svi dokazi, objasnio je Lalić.
 

O fotografisanju sa žrtvama

Na pitanje zamenika da li se fotografisao sa žrtvom iz tajne prostorije, Lalić potvrdnuo odgovorio, kao i da da je pokojni Veličković tada još bio živ, a slikao ih je Miloš Budimir.

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen
 

Na pitanje zašto su slikali i ostale žrtve, Lalić je rekao da je cilj bio zastrašivanje suprotnog klana i osujećivanje njihovih planova.

- Fotografije su slate i bile su instrument širenja straha. To je došlo posle one situacije kada je stigla informacija da su škaljarci nešto slično tako uradili, pa da im se pokaže da možemo i brutalnije, dodao je Lalić.

Preko skaj apliakcije slali su suparničkom klanu slike izmučenih žrtava.

 

Tužilac postavlja pitanja svedoku okrivljenom

Nakon polusatne pauze, okrviljeni svedok Srđan Lalić nastavio je svedočenje, a prvo mu pitanja postavlja tužilac.

Na pitanje kada je doneo odluku da postane saradnik na koji način je kontatkirao tužilaštvo, i šta ga je na to navelo, Lalić odgovara da je pre godinu dana doneo odluku da ponudi da postane svedok saradnik. Jedan od razloga je odnos kavačkog klana prema drugim članovima.

- Kontakt sam ostavrio dopisom, pisao sam molbu tužilaštvu za organizovani kriminal i tu je bila zamolnica za poverljiv razgovor, rekao je okrivljeni svedok.

Dodao je  da niko na njega nije vršio nikakav uticaj.

Na pitanje na kome je mestu po hijerarhiji bio, odgovorio je da je njegovo mesto bilo posle braće Budimir.

U bašti stadiona i u restoranu FK Partizan rekao je da je bio zadužen za postavljanje video nadzora i elektronske kontrole barijera za prolaz na stadionu.

- U restoran na stadionu Partizana se ulazilo ili na zvonjnje na interfonu, ili na tag, onaj ko ga je posedovao.

Na pitanje šta je baza ili bunker rekao je da su te reči koirstili za restoran, kuhinju i baštu na stadionu.

Na pitanje tužioca ko je ubio Gligorijevića, rekao je da ga je ubio Belivuk udarcem sekirom u vrat i da su mu to rekli Veljko i Miljković.

- Došao sam u Ritopek, penjem se na sprat, Belivuk i ostali su još u krvavoj garedorbi. Tada su ispričali sve što se desilo, rekao je Lalić.

Prvi put je, kako kaže, ušao u inprovizovani šator u Ritopeku i prvi put je video iskomadano telo. Kako tvrdi, tu su bili Belivuk, Miloš Budimir i Nebojša Jankvoić, a oko mašine su bili Sapsojević i Draganić.

- Usitnjavali su telo Gorana Veličkovića, ja sam im pomogao. Belivuk je odvajao veće delove sekirom, a mi smo sitnili noževima telo. 

Goran Veličković Goksi / Facebook
 

Na pitanje kako je mašina uneta u bunker, s obzirom na dimenzije, Lalić je rekao da je pre pretposlednjeg ubistva Zdravka Radojevića, Draganić rasturio mašinu, a veće delove je brusilicom razdvojio i uneo kroz otvor, da bi kasnije delove peskirao i sastavio u skrivenoj prostoriji.

U sastavljanju i rastavljanju su mu pomagali Jankvoić i Hrvatin.

Na pitanje da li je kao distributer skaja imao saznanja ko koirsti koji niknejm na aplikaciji, Lalić je odgovorio potvrdno.

Lalić o "Skaju"

Srđan Lalić ispričao da je skaj aplikacije, za koju je postao distributer, prodao svim članovima kavačkog klana ukjlučujući i Radoja Zvicera i Radoja Živkovića, kao i Miljkoviću i Beliuvuku.

Kako je naveo, bio je veoma ažuran i odgovoran, pa je dobio mogućnsot širenja mreže.
Plaćao je obaveze distributeru i u bitkoinima.

Na svom skaj računu od hapšenja je bio u pretplati blizu 70.000 evra.

- Prvi put sam "Skaj" dobio pre ubistva na šinama i to od Belivuka, a nakon ubistva sam ga odmah uništio. Nakon toga, 2018. godine uzeo sam novi i od tada sam postao distributer. Takođe sam koristio i "eko čet", koji je bio najveća konkurencija "Skaju". Te dve aplikacije su mogle da razmenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto. Krajem 2018. putem oficijalne stranice "Skaj" sam podneo zahtev da budem distributer, odnosno partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom "Skaja", razmenili smo pin kodove i komunicirali - započeo je Lalić i dodao:

- Čovek s kojim sam komunicirao mi je rekao da u  "Skaju" radi više od 70 ljudi i da imaju oko 800 saradnika. Dobio sam nalog za "Skaj" akademiju, na kojoj sam obučavao nove saradnike. Takođe sam dobio i šifru kojom sam u cilju promocije dovodio nove klijente, neke sam dobio i od "Skaj" menadžmenta koji su mi prosledili klijente. "Skaj" je podržavan u početku samo na Blekberi telefonima, kasnije sa "Nokiom" sa android sistemom, ali je to ukinuto 2019. godine. Ja sam uglavnom prodavao "Iphone." Instalacija se vršila tako što se uređaj apdejtuje na poslednju verziju, potom se resetuje i usmeri na skaj server. Uređaj počinje da funkcioniše, server ima administraciju nad uređajem, kasnije se ručno podese aplikacije i na posletku se instalira "Skaj". Na kraju ostaje stavljanje sim kartice, holandska KPM i koštala je 14 evra i američki TNT čija je cena bila 9 evra - objasnio je Lalić funkcionisanje "Skaja".

- Kada je reč o prodaji "Skaja", cena je bila 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca, to su bile neke minimalne cene, 250 evra za nedelju - naveo je on tvrdeći da su to bile cene koje je diktirala "skaj" kompanija.

Foto: 24sedam/Pink/Printscreen
 

Svedok okrivljeni započeo svoje svedočenje

Srđan Lalić je posle višeminutnog prepucavanja između advokata odbrane i tužioca, izašao za govornicu i rekao da je u prošlom izlaganju propustio da se osvrne na otmicu Ilije Spasića.

- Što se tiče te otmice koja se dogodila u avgustu, a predhodilo je ubistvu Mitića, došao sam na stadion Partizana tog dana sa Milošem Budimirom, da proverimo video nadzor, jer smo imali informacije da nas opservira škaljarski klan. Bili su tu i ostali članovi klana, a bilo je i u bašti 20 ljudi sigurno. Videli smo vezanog Iliju Spasića, bio je sumnjiv, mlađi navijači su ga pretukli i neko vreme je držan tu na stadionu. Razgovarali smo Budimir i ja sa Spasićem, ja sam ga udario po nogama nekoliko puta, da vidim da li laže, a on je govorio da je plaćen 1.000 dinara da špijunira, a mi mu nismo verovali. Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li se seksualno nasilje nad njime desilo. Posle sam otišao u kancelariju da vidim video nadzor. Rekli su mi da su mu stavili u vodu trećinu grama kokaina, dakle bio je po dejstvom droge. Kad sam odlazio dao sam mu 2.000 dinara.

Lalić je naveo da su preko otetog Mila Radulovića Kapetana kod Arene preuzeli 700.000 od škaljarskog klana i da je te pare prisvojio Radoje Živković, zbog čega je došlo do rasprave između njega i Miljkovića.

- U jednu kuću u Zemunu sam nosio novac za transport za Tursku, jednom sam odneo 30.000 evra za pasoš za Marka Božića. Osoba koja je bila kontakt za pasoše za Severnu Makedoniju, bila je osoba pod nadimkom Roko. Pomenuo sam da se grupa bavila distribucijom droge, obezbeđenjem. Jednom sam, u leto 2020. bio kod Dimitrijevića da pogledam automobil sa štekom, sa skrivenim odeljkom, tom prilikom, Veljko Belivuk mi je pisao, tražio je od mene da predam jednom pripadniku kavačkog klana, koji je na skaju bio Komšija, kilogram kokaina. Rekao sam da nije problem, po robu je došao njegov kupac Albanac, Dimitrijević mi je dao kilogram kokaina.

Grupa je planirala ubistvo navijača Rada Luke Perenčevića i Dejana Savića.

Takođe, Lalić je ispričao da je za učešće u ratu između kavačkog i škaljarskog klana pripadnicima grupe isplaćivan novac i davani automobili.

- Ja sam jednom dobio 10.000 jednom 5.000 evra. Krajem 2020. kupili smo plac kod Pančevačkog mosta, plaćen je 100.000 evra, vodio se na oca braće Budimir, a trebalo je da bude naš.

Advokat Dejan Lazarević, Venger na skaju, je u nekoliko navrata tokom mog boravka u pritvoru, sugerisao da cimera nagovorim da lažno svedoči u ovom predmetu i da će za to biti nagrađen. Da optuži tužioce Ivanića i Babića da su Spasojeviću prirpemali papire koje je trebalo da nauči i da su ga ucenjivali.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Branioci protiv Lalićevog svedočenja o "Skaj" aplikaciji

Branioci su se usprotivili da Srđan Lalić nastavi sa svedočenjem, kako je najavio ranije, o skaj komunikaciji koji su prema navodima optužnice koristili okrviljeni.

Branioci se protive da govore o njima jer tvrde da nije kompetentan i traže od sudije da spreči da govori o tome.

Sudija je prekinula izlaganja i navela da će Lalić danas ipak govoriti o "Skaj" aplikaciji. 

Inače Lalić se ranije bavio prodajom telefona koji u sebi sadrže spornu aplikaciju, ali da mu se neće predočavati skaj komunikacija jer još uvek nije odlučeno da li će ona biti korišćena kao dokaz ili ne.

Advokat Marka Miljkovića pretio u sudnici

Advokat Vladimir Petrović, branilac Marka Miljkovića, nezadovoljan odlukom da su odbijeni svi zahtevi njegovog branjenika za izuzeće svih tužilaca u zemlji, najavio je mogućnost da okrivljeni, a i njihovi branioci, iskoriste svoje pravo i da odbiju da prisustvuju suđenjima.

- Notorno je jedino da ovo sudsko veće sudi po zakonu, dok je i braiocima i okrivljenima uskraćena mogućnsot da se u ovoj sudnici brane pravnim oružje, dodao je Miljkovićev advokat.

Za reč se javio i Marko Miljković ali ga je sudija upozorila da govori samo o stvarima koje imaju veze sa postupkom.

- Na ovom smo terenu. Prvo hoću da kažem, imamo još dva svedoka okrivljena, rekli ste da beleške ne mogu da se koriste, a onda ste dozvolili neke teze. Niste ni izvršili uvid šta je napisao, pa da se dogovorimo za ubuduće, slažem se da možemo da im stavimo za krivična dela koja su potpisali i priznali, krivično delo koje je izvršio. Član 162 na osnovu kog može da im padne taj sporazum, oni sami neka pričaju o datumima, ne možemo da im damo datume. Druga stvar, rekli ste nam kada je Belivuk davao odbranu da nećete koristiti zapisnik Bojana Hrvatina koji je dao kao osumnjičeni, ali ja sam čitao, on je 16. novembra dao izjavu pod zakletvom kao okrivljenog saradnika, gde ga je tužilac pitao da li ostaje pri iskazu koji je dao kao osumnjičeni, on je rekao "da ostajem pri iskazu koji sam dao", tako da možemo da ga koristimo - rekao je Miljković.

Sudija ga je prekinula, navodeći da o primedbama na iskaz Bojana Hrvatina treba da prigovori kada on stigne na red, navodeći da se ne gubi vreme sada bez potrebe.

- Imamo mi vremena - odgovorio joj je Miljković, posle čega je vraćen u boks za optužene.

Branilac Veljka Belivuka zatražio je da se razdvoje svedoci saradnici da ne bi mogli da komuniciraju međusobno.

Ispred Specijalnog suda u Beogradu danas je vladalo opsadno stanje. Policijski džipovi i žandarmerija sa dugim cevima opkolili su zgradu, a blokirana je bila i Ustanička ulica.

24sedam/Goran Sivački
 

Prvo je u sud stigao Vojislav Đorđević bivši rukometaš Partizana, za njim Miloš Lukić Selak u pratnji svojih advokata. Odmah za njima su na suđenje došli ruku pod ruku optuženi bračni par Slađana Sekulić i Vlado Georgijev, nakon čega su u sud dovedeni i pripadnici Belivokovog klana.

Pripadnici grupe su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, u dva navrata u koloni od dve marice i šest automobila policije.

Suđenje je, da podsetimo, 10. novembra odloženo, jer je pre nastavka svedočenja svedoka okrivljenog Srđana Lalića, advokat Vladimir Petrović, koji inače brani Miljkovića, zatražio izuezteće zamenika specijalnog tužioca koji postupaju u predmetu, zatim tužioca za organizovani kriminal,  potom republičkog tužioca, kao i višeg javnog tužioca u Beogradu.

Ranije je odbijen zahtev za izuzeće svih tužilaca u državi, koji su podneli branioci Marka Miljkovića optuženog da je sa Veljkom Belivukom organizovao kriminalnu grupu kojoj se sudi za sedam ubistava.

Lalić je, kako smo već izveštavali, dva dana detaljno govorio o ubistvima koja su obuhvaćena optužnicom, ali i onima koja se i dalje vode kao nerešena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike