Ko je Miroslav Starčević, vođa uhapšene grupe: Deda je Zvicerov čovek, čelnik "Balkanskog kartela", povezan i sa kopačima tunela!

09.10.2023

20:45

0

Na "Skaju" je bio Đeneral, a u sudnici ga je pominjao Belivukov pokajnik Srđan Lalić kao Dedu

Ko je Miroslav Starčević, vođa uhapšene grupe: Deda je Zvicerov čovek, čelnik "Balkanskog kartela", povezan i sa kopačima tunela!
Hapšenje grupe Miroslava Starčevića - Copyright MUP

Spektakularna akcija hapšenja šest osoba na teritoriji Srbije, kada je pretreseno 16 lokacija i kada su uhapšeni osumnjičeni za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge, nastavak je međunarodne akcije srpske policije sa Evropolom, usmerene na razbijanje "Balkanskog kartela". Organizator ove kriminalne grupe je Miroslav Starčević, zvani Đeneral i Deda, koji je od 11. maja ove godine u pritvoru u Srbiji.

Osim Starčevića, jedan pripadnik njegove grupe takođe je u pritvoru, ali u Francuskoj. Starčević je, da podsetimo, uhapšen u maju ove godine u velikoj akciji srpske policije i Tužilaštva za organizovani kriminal kao jedan od vođa "Balkanskog kartela". Miroslav je, inače, rođen u Loznici, a poreklom je iz Crne Gore, i navodno je u kriminalnim krugovima oslovljavan sa Miroslav Crnogorac.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Miroslava Starčevića, Predraga Stojića, Zorana Jovanovića, Miloša Milovanovića, Marka Milovanovića, Stefana Nakića, Srđana Đurića i Marka Simića. Svi su se na saslušanju branili ćutanjem.

Miroslav Starčević, kako se sumnja, bio je glavni čovek Radoja Zvicera za šverc droge. Pokajnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pominjali su njegov nadimak, ali mu se ime dugo nije znalo. Posle dešifrovanja presretnute "Skaj" komunikacije i prikupljanja drugih dokaza, otkriveno je da je Đeneral zapravo srpski državljanin Miroslav Starčević.

O njemu su govorili i svedoci saradnici, koji su ga često oslovljavali nadimkom Deda. Opisali su ga kao čoveka preko koga je išla trgovina drogom Belivukovog klana i objasnili da je reč o starijem čoveku.

Direktni kontakt sa Zvicerom

Govoreći o kokainu koji su švercovali, svedok okrivljeni Srđan Lalić ispričao je kako je učestvovao u pratnji 40 kilograma droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer.

- Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina, za kokain je bio zadužen Deda, koji je na "Skaju" bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja - ispričao je Lalić.

Profimedia 24sedam Pink/Printscreen
Srđan Lalić bio u pratnji droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer

"Skaj" komunikacija je potvrdila da je Starčević bio u direktnom kontaktu sa odbeglim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom. U optužnici crnogorskog tužilaštva obelodanjene su i poruke koje su putem kriptovane komunikacije slali jedan drugom, a kojima su dogovarali trgovinu kokaina.

Sa Sorajom u Grčkoj

Osumnjičeni Miloš i Marko Milovanović su, inače, rođena braća. Miloš je od ranije poznat javnosti po druženju sa crnogorskom starletom Sorajom Vučelić. Njih dvoje uslikani su u jednom restoranu u grčkom letovalištu Hanioti.

Zanimljivo je da je poseban fokus istrage u predmetu kopanja tunela do Višeg suda u Podgorici usmeren upravo ka Starčeviću, koji je u policijskim evidencijama označen kao glavni operativac Radoja Zvicera i čovek od njegovog najvećeg poverenja.

Printscreen/MUp
Akcija policije u kojoj je uhapšen jedan od vođa "Balkanskog kartela" Miroslav Starčević

Trag koji vodi do Starčevića je činjenica da su sva četvorica osumnjičenih za kopanje tunela iz Loznice, a taj grad slovi za jedno od važnijih uporišta "kavačkog klana" u Srbiji, odakle se regrutuju Belivukovi i Zvicerovi "vojnici" i operativci.

Prema sumnjama istražitelja, ukoliko se zaista ispostavi tačnim da je naručilac kopanja tunela "kavački klan", a sve indicije ukazuju na to, jedina osoba koja je mogla da okupi ekipu, uputi je u posao i sve organizuje do detalja navodno je upravo Starčević, inače bivši pripadnik MUP-a i jedan od najboljih u svojoj generaciji.

Veza sa kopačima tunela

Činjenica da je Miroslav trenutno iza rešetaka ne menja stvar i ne otklanja sumnju na njega, jer je plan kopanja tunela sigurno pravljen mnogo ranije i do detalja je razrađen, s obzirom na način na koji je posao realizovan. Završne instrukcije mogao je da daje i iz zatvora putem posrednika.

Osumnjičeni za kopanje tunela do Višeg suda su Vladimir Marković (32) i njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi iz Loznice. Svi su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica, a sumnja se da su pobegli u BiH.

FOTO TANJUG/ MUP CRNE GORE/ SAŠA MATIĆ/Pixabay
Kopači tunela u Podgorici

Provala u sudski depo primećena je 11. septembra kada su službenici suda najpre utvrdili da je neko ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj, otkriveno je da su lopovi ušli podzemnim prolazom koji iz privatnog stana u Njegoševoj ulici broj 12 vodi do sudskog depoa. Policija je pronašla kombi koji su, navodno, koristili kopači, kao i štek stan, ali ne i Lozničane, koji su nestali bez traga.

Organizovana kriminalna grupa koju je predvodio Starčević, a čiji članovi su danas uhapšeni, od 12. februara 2020. do 16. marta iste godine na teritoriji Republike Albanije i Republike Srbije, kako se sumnja, kupovala je, prenosila i posredovala u kupovini i prodaji marihuane. Samo u jednoj od zaplena, 2. marta 2020. godine, pronađeno je i oduzeto 782 kilograma marihune na graničnom prelazu Vatin, navodi se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje "Skaj" aplikacije putem međunarodne pravne pomoći.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike