Pozadina ubistva "kavčanina" u Sokocu: Po nalogu Zvicera i Eleza postavio eksploziv pod automobil vođe klana bliskog "škaljarcima"!

08.06.2023

20:45

0

Osumnjičeni Stefan Delić, koji je ranjen, pripadnik je "sokolačkog klana", koji sarađuje sa "škaljarcima"

Pozadina ubistva "kavčanina" u Sokocu: Po nalogu Zvicera i Eleza postavio eksploziv pod automobil vođe klana bliskog "škaljarcima"!
Uviđaj posle ubistva u Sokocu - Copyright Printscreen/YouTube/RTRS

Miroslav Milinković, poznatiji kao Bato, koji je sinoć ubijen u Sokocu, bio je navodno blizak "kavačkom klanu". On je, krajem decembra prošle godine, u BiH optužen da je 17. oktobra 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil koji je koristio Ognjen Orašanin, zvani Oras, koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica. Podmetanje bombe, kako je tada navedeno, naručili su vođa "kavčana" Radoje Zvicer i Darko Elez, koji su takođe optuženi.

Eksplozivna naprava se tada nije aktivirala, jer je na vreme uočena i deaktivirana. Bomba je bila postavljena ispod suvozačevog mesta na "fordu" Saše Karadžića, Orašaninovog bliskog saradnika.

Na Milinkovića  je, prema prvim rezultatima istrage, pucao Stefan Delić, koji je član kriminalne grupe Ognjena Orašanina. Reč je o "sokolačkom klanu". Delić je, tom prilikom, teško ranjen, dok je njegov saučesnik bio Saša K. Lokalni mediji navode da je napadač Delić osoba za koju se sumnja da je bliska "škaljarskom klanu".

Na snimku nadzorne kamere, koji je juče objavljen u lokalnim medijima, vidi se kako dvojica napadača pucaju na Milinkovića nasred ulice pred šokiranim posmatračima. Uprkos tome što je bio ranjen, Milinković je uspeo da uzvrati paljbu i pogodi jednog od napadača Delića, koji je prevezen u bolnicu, a kako je potvđreno iz Uprave policije Istočno Sarajevo, uhapšen je i njegov saučesnik.

Ubijeni Milinković, prema pisanju medija, navodno je pripadao i auto-mafiji. On je 2021. godine hapšen zajedno sa još pet osoba zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe koja je krala skupocena vozila u Sarajevu, Doboju i Tuzli.

Auto-mafijaši

Tada su sprovedeni pretresi na 15 lokacija i pronađeno je sedam vozila za koja se sumnja da su ukradena u BiH i zemljama Evropske unije. Na meti auto-mafijaša bila su uglavnom SUV i krosover vozila japanskih proizvođača “Nisan” i “Tojota”, a pronađen je i jedan “pežo 3008”.

Sumnja se da su nakon krađe vozila završavala u "štekovima" u Banjaluci. Neke od tih "štekova" policija je otkrila. Pojedina vozila su bila "ogoljena" do školjke i prodavana u delove, dok su druga bila spremna za dalju preprodaju.

Printscreen/YouTube/FTV MUP
Darko Elez i Radoje Zvicer

Uprava za organizovani i teški kriminal MUP-a RS podnela je Tužilaštvu izveštaj protiv 17 osoba osumnjičenih da su od 2020. do 2022. godine, pored BiH, trgovali kokainom i na međunarodnom tržištu, između ostalog i na teritoriji Srbije i Hrvatske, a na spisku je bio i Miroslav Milinković.

Izveštaj je podnesen protiv Darka Eleza, Radoja Zvicera, Miroslava Milinkovića i nepoznate osobe zbog sumnje da su počinili krivično delo organizovani kriminal, u vezi sa pokušajem teškog ubistva, kao i nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja ili eksplozivnih materija. Ova grupa je, kako se sumnja, činila sam vrh narko-kartela, koji je delovao u BiH i šire, a blisko sarađivao sa "škaljarskim klanom".

Oni su osumnjičeni da su od 2020. godine, delujući kao organizovana kriminalna grupa, neovlašćeno trgovali kokainom na međunarodnom nivou i na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Kraljevine Belgije. Akcija je rezultat još jedne istrage u kojoj su korišćeni podaci dobijeni iz aplikacija "Sky" i "Anom", a u saradnji sa Evropolom i FBI, saopštio je tada MUP RS, navodeći da se terete i za trgovinu oružjem, pranje novca i pomoć počiniocu nakon krivičnog dela.

Saradnja narko-kartela

Kao vođe grupe označeni su Orašanin i Sarajlija Sani al Murda, za koga se sumnja da je bio direktna veza za nabavku kokaina iz Belgije, a imao je dobre veze u južnoameričkim kartelima koji su drogu dopremali u Evropu. Veruje se da je povezan i sa drugim kriminalnim grupama u BiH, što je predmet dalje istrage.

Profimedia/Pixabay
Šverc kokaina i Sky aplikacija: Ilustracija

Orašanin je u decembru prošle godine izbegao hapšenje u velikoj policijskoj akciji u Sokocu, a tom prilikom zaplenjen mu je blindirani automobil. U akciji je uhapšeno šest osoba, a za Orašaninom je raspisana poternica i on do danas nije uhapšen.

Ognjen Orašanin ima prilično debeo policijski dosije, a bezbednosne agencije vode ga kao vođu "sokolačkog klana", a koji je to mesto nasledio od ubijenog Mladena Ćehe. Hapšen je u leto 2012. godine zajedno sa Jolom Bartulom, Vladimirom Mitrovićem i Milošem Drinčićem, pod sumnjom za brutalni napad na Zorana Čolovića, zvanog Čavka, sokolačkog biznismena i vlasnika više ugostiteljskih objekata.

Orašanin je blizak sa Darkom Elezom, a bio je pod istragom zbog sumnje da je pucao na Ratomira Ratu Spaića, koji je ubijen 2006. godine. U Srbiji je hapšen 2007. godine, zajedno sa još nekoliko Sokočana, zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa učešćem u ubistvu Gorana Mijatovića Mite, vlasnika beogradskog fudbalskog kluba Bežanija, ali su svi pušteni zbog nedostatka dokaza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike