On je ključ svih likvidacija: Ko je mafijaški bos oko kog se vrti balkanska mreža

11.07.2023

20:45

1

Za njegovo ime se vezuju sve kriminalne aktivnosti balkanskih grupa

On je ključ svih likvidacija: Ko je mafijaški bos oko kog se vrti balkanska mreža
Darko Elez - Copyright Printscreen/YouTube/FTV

Darko Elez (43) u celosti je priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora za krivična dela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu "Lutka". Srpski mediji spekulišu da bi Elez mogao da svedoči u procesu protiv Veljka Belivuka i njegove grupe. Ali, njegov branilac tvrdi da Elez sa Belivukom u životu ni kafu nije popio, a u BiH veruju da bi mogao da progovori o mnogim nerasvetljenim ubistvima. Nikada nisu rešeni slučajevi Leutar, Jugović, Delalić, Torlaković, Vukelić i drugi.

Elez je svojevremeno dovođen u vezu sa nekim od ovih ubistava, ali nije bilo konkretnih dokaza. Ukoliko nije direktni počinila smatrali su da bi, mogao bi da podeli svoja saznanja o tim zločinima. Do toga, međutim, do danas nije došlo.

Prebačen je u Srbiju po soptvenom zahtevi i trenutno izdržava kaznu od 15 godina zatvora, koju mu je izrekao sud u BiH u predmetu "Lutka", jer poseduje dvojno državljanstvo.

Elezu su ovaj zahtev odobrila dva ministarstva pravde, i Srbije i BiH. Molbu za izručenje Srbiji Elez je podneo čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu protiv njega o sumnji da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u dva ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim delima.

Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj poternici i izručen BiH radi suđenja u predmetu "Lutka". Njemu je bilo oduzeto državljanstvo Srbije, ali je odlukom Upravnog suda vraćeno. On je 10. novembra 2021. osuđen je na 15 godina zatvora za krivična dela za koja ga tereti optužnica u predmetu "Lutka". Reč je o krivičnim delima za organizovani kriminal: teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga dela počinjena od 2005. do 2009. godine.

U grupu uveo misicu

Tužilaštvo BiH je podiglo u avgustu 2013. godine optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka" koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH. Darko Elez, označen kao vođa ove kriminalne grupe.

Po svojim zlodelima Elez je naširoko poznat na Balkanu, a njegova holivudska krimi-karijera postala je još zanimljivija kad je u grupu uveo jednu misicu i to, kako se pričalo, da bi ubio kuma Đorđa Ždrala.

Slobodanka Tošić Facebook/slobodankaboba.tosic
Slobodanka Boba Tošić

Rođen je 1980. godine, a krivična dela počeo je da niže odmah nakon rata. Elez je karijeru počeo sa švercom cigareta, zatim oružja, krađama i preprodajom vozila, a u hijerarhijskoj lestvici podzemlja popeo se kada je organizovao prodaju droge. Grupu Darka Eleza istražitelji BiH i Srbije ocenjuju kao jednu od najznačajnijih na Balkanu. Kao njegovi saradnici označeni su Naser Keljmendi i Bojan Cvijan, bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo.

Bio je optužen za pokušaj ubistva svog kuma Đorđa Ždrala, zbog čega je za njim bila raspisana poternica. Priča Darka Eleza i Đorđa Ždrala počinje iza rešetaka, kada su se upoznali u bosanskom kazamatu. Ždrale je robijao zbog ubistva supružnika u BiH, pa su se po izlasku na slobodu njih dvojica čak i okumili.

"Reket" od kuma

Svoje odnose dodatno su "učvrstili" formiranjem dve krimi grupe koje su delovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavile su se krađama i razbojništvima, ali i otmicama, pucnjavama i ubistvima. Uzajamno su se poštovali, a sarajevski inspektori i danas prepričavaju da su delili iste osobine - dobru organizovanost i surovost. Pričalo se i da je Ždrale imao dobre policijske veze, ali da je i pored toga često bio privođen na razgovore.

Printscreen/YouTube/smijehlijeci
Đorđe Ždrale

Po izlasku iz zatvora u proleće 2006. Ždrale se obratio kumu Elezu za pomoć, da ga "pogura" dok se ne snađe pošto je duži vremenski period bio iza brave. Tražio je da mu Elez da deo novca koji je prethodno dobio pljačkom jedne banke.

- Elez je to shvatio kao izvesni vid reketa, odbio je zahtev i od tog momenta oni više nisu u dobrim odnosima. Đorđe je navodno naredio Elezu da se iseli iz Istočnog Sarajeva i od tada počinje njihov sukob - ispričao je svojevremeno jedan sarajevski inspektor.

Njihov odnos postao je još zamršeniji kad se u njihov život umešala nekadašnja mis BiH Slobodanka Boba Tošić, čije ime i danas stoji na poternici Interpola.

Slobodanka je Ždrala upoznala odlazeći u posetu svom dedi u zatvor. Ubrzo se upoznala i sa Elezom. Posle sukoba 2006. godine, Slobodanka je u SMS poruci zamolila Ždrala da je odveze kod drugarice po skripte, što je on i učinio. Kad su došl, izašla je iz automobila, a dve osobe pucale su na auto u kom je ostao Ždrale.

Plaćenik dobio metak

Ždrale je izvukao živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od napadača zaglavila. Uzvratio je hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici koja je kasnije podignuta, dobio zadatak od Eleza da ga likvidira. Rašeta je dve godine kasnije poginuo kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila. Iako ranjen, Ždrale je uspeo da ode do obližnjeg kafića, čiji je vlasnik njegov prijatelj, a potom u bolnicu u kojoj je proveo samo jednu noć, strahujući za svoj život.

Facebook
Strahinja Rašeta

Tošićeva je uhapšena u policijskoj akciji "Lutka", zajedno sa pripadnicima grupe Darka Eleza. Zanimljivo je da je Apelacioni sud potvrdio oslobađajujuću presudu kojom je Elez oslobođen optužbi za podstrekivanje na ubistvo Ždrala.

U optužnici je pisalo da je naredio ubistvo svog kuma Đorđa Ždrala, poznatog kriminalca iz Sarajeva koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubistva načelnika uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Za ubistvo Ždrala angažovan je Rašeta koji je bio član šabačke grupe, kriminalne organizacije koja se bavila ubistvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, piše u optužnici. Za taj zadatak on je u oktobru 2006. ilegalno prešao srpsko-bosansku granicu nadomak Loznice i uputio se u kafić "Sport" ispred koga ga je sačekao Ždrale.

Poznavaoci prilika u BiH tvrde da je Ždrale, iako se ne ističe u javnosti, i dalje veoma opasan i da za njega radi oko 120 njegovih "vojnika".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike