On je odrao Srbiju na uvozu polovnjaka: U prevaru od 2,1 milijarde dinara umešan i fudbalski klub

06.10.2023

20:45

9

Organizator uhapšene grupe Robert Širola po zanimanju je carinski deklarant

On je odrao Srbiju na uvozu polovnjaka: U prevaru od 2,1 milijarde dinara umešan i fudbalski klub
Copyright Profimedia/Mup/Pixabay

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredilo je jednomesečni pritvor za pripadnika grupe, koja se sumnjiči da je utajom poreza oštetila budžet Srbije za 2,1 milijardu dinara. Svi su osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poresku utaju i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Kao organizator grupe označen je Robert Širola (39), a pod kontrolom ove grupe prevaranata poslovalo je sedam privrednih subjekata u inostranstvu i sedam privrednih subjekata u Srbiji. On je čak bio i član Upravnog odbora jednog fudbalskog kluba, sa velikim takmičarskim ambicijama u Srbiji.

Širola je, kako 24 sedam nezvanično saznaje, po zanimanju carinski deklarant i stalno je nastanjen u Subotici. Osim firmi za špediciju u kojima je bio aktivan, povezan je i sa drugim privrednim društvima, kao i u najmanje još tri u kojima je ranije bio aktivan. Zastupnik je čak i jednog fudbalskog kluba.

Naredba o sprovođenju istrage, osim njega, doneta je i za Sonju Kerečki, Zoricu Kačar, Aljošu Kačara, Snežanu Vojnić Kortmiš, Tamaru Kljajić, Željka Ardalića, Miloša Manojlovića, Spasoja Vujovića, Jovana Vujovića, Aleksandra Vujovića, Nemanju Nikolića, Dragišu Rašovića, Marka Gajića, Milana Stojanovića, Aleksandra Halasa, Dejana Tanasina, Miloša Erkalovića, Stefana Đukića, Andriju Fodora, Valeriju Mezei, Mariju Bašić Palković i još četiri osobe koje su u bekstvu.

Pritvor je određen za sve osim za Aleksandra Halasa, Dejana Tanasina i Miloša Erkalović, jer je predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal se i njima odredi pritvor, odbijen kao neosnovan.

Policija je juče na teritoriji Subotice i Novog Sada uhapsila 22 osumnjičenih koji su danas saslušani u tužilaštvu.

Ova grupa je sačinjavala lažnu dokumentaciju, po narudžbini špeditera, neophodnu za uvoz polovnih automobila, a reč je o računima umanjene vrednosti polovnih motornih vozila i neistinitim EUR-1 obrascima.  Od 1. februara 2019. do 3. oktobra ove godine, uvezeno je 39.078 polovnih motornih vozila, čime je budžet Srbije oštećen za više od 2,1 milijardu dinara.

Na ime tako sačinjene lažne poslovne dokumentacije grupa je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.179.300 evra, a špediteri 2.735.460 evra.

Ta dokumentacija je korišćena u carinjenju vozila a za umanjenja carine i poreza i to podacima od špediterskih firmi "Gremy šped“, “Heck“, "Heck šped" i “Maestro Lider LDV šped”.

Foto:MUP
Zaplenjeni automobili i satovi od članova grupe

Pretresom stana i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni pronađena je veća suma novca, nekoliko luksuznih automobila, skupoceni ručni satovi, poslovna dokumentacija, kao i pečati domaćih i stranih firmi.

Većina osumnjičenih bili su vlasnici špediterskih firmi, ali i raznih agencija, koje nisu u sistemu naplate porezu na dodatu vrednost. Mnogobrojne špediterske firme čiji su vlasnici neki od osumnjičenih nisu više aktivne ili su im računi u blokadi, ali su isti ljudi poslovali preko drugih firmi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike