Bivši ukrajinski obaveštajac osuđen u Nišu: Naumov na slobodi već za dva meseca!

29.09.2023

20:08

0

Andrij Naumov u pritvoru je već 10 meseci, a osuđen je na godinu dana zatvora, pa će iza rešetaka biti još 60 dana

Bivši ukrajinski obaveštajac osuđen u Nišu: Naumov na slobodi već za dva meseca!
Andrij Naumov - Copyright Printscreen/YouTube/ ТСН/Radio Svoboda/Shemi

Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov (41) osuđen je danas na jednogodišnju zatvorsku kaznu u Višem sudu u Nišu. On je oglašen krivim jer je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju u vozilu u kome se nalazilo 592.990 evra, 120.000 dolara i dva smaragda.

Naumovu će biti oduzet sav novac, smaragdi i automobil kojim je pokušao pređe granicu, a moraće da plati i novčanu kaznu od 200.000 dinara. Njemu je sud izrekao i zabranu ulaska u Srbiju na pet godina, posle odsluženja kazne.

Budući da se u pritvoru po osnovu optužbe za krivično delo pranje novca nalazi 10 meseci, Naumov bi iz zatvora bi trebalo da izađe već za dva meseca.

Sudija Višeg suda Aleksandar Teodosić je, obrazlažući presudu rekao da odbrana tokom sudskog postupka nije uspela da dokaže da novac koji je pronađen u automobilu Naumova potiče iz legalnih tokova. On je kazao da je odbrana pokušala da dokaže da evri pronađeni u automobilu predstavljaju pozajmicu Vadima Fridmana ocu Andrija Naumova, ali da se uvidom u poreska dokumenta vidi da je Fridman za pet godina mogao da zaradi najviše 331.000 evra.

Andrijev otac Oleg je novac, navodno pozajmio od Fridmana u ukrajinskim grivnama, a pozajmicu sinu i snaji dao je u evrima. Međutim, Oleg Naumov nije mogao da sudu dostavi dokaz o promeni ukrajinskih grivni u evre, jer je navodno taj papir iz menjačnice izgubio tokom čestih selidbi. Poznato je da finansijske institucije moraju da čuvaju dokumenta o takvim transakcijama, naglasio je sudija Teodosić.

Po zamolnici Višeg javnog tužilaštva u Niš stigla potvrda da se protiv Naumova u Ukrajini vodi više krivičnih dela, između ostalih i za proneveru.

Naumov je u dosadašnjem toku suđenja u nekoliko navrata isticao da je novac stekao na legalan način, da je reč o parama njegove porodice. On je nekada radio u Državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine i Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom, a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih. Naumov se protivi izručenju koje bi po rečima njegovog advokata za njega praktično značilo smrtnu kaznu. Ekstradicioni pritvor Naumovu još nije ukinut i čeka se odluka Apelacionog suda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike