Ironija! Vođe "kavačkog klana" sa prebivalištem u Škaljarima, rivali poreklom iz Dobrote gde su sahranjeni otac i baba Radoja Zvicera!

02.05.2023

20:45

0

Vođe "kavčana" Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan nisu iz Kavača, čije ime nose, već iz Škaljara

Ironija! Vođe "kavačkog klana" sa prebivalištem u Škaljarima, rivali poreklom iz Dobrote gde su sahranjeni otac i baba Radoja Zvicera!
Copyright Profimedia

Kakva ironija. Vođe "kavačkog klana" su iz kotorskog naselja Škaljari. Iz tog naselja, po svim logičkim pravilima, trebalo bi da potiču pripadnici "škaljarskog klana", ali u Crnoj Gori to nije slučaj. Najjači "škaljarci" su poreklom iz Dobrote kod Kotora, poput Vukotića. "Kavčani" nisu iz Kavača, čije ime nose, već iz Škaljara. Zanimljivo je i da su otac, baba i članovi najbliže familije vođe "kavčana" Radoja Zvicera sahranjeni upravo u Dobroti, odakle potiču "škaljarci".

Sam Radoje Zvicer, od oca Petra i majke Vukosave, rođene Živković, na svet je došao 20. decembra 1982. godine u Kotoru, a prebivalište mu je u naselju Škaljari. Isti slučaj je i sa drugim vođom Slobodanom Kašćelanom, od oca Vladimira i majke Ruže, rođene Pravilović, koji je rođen 28. februara 1963. godine u Kotoru, a sa prebivalištem u Škaljarima.

Sa druge strane, ubijeni dugogodišnji vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić poreklom je iz Dobrote, odakle je i njegov rođeni brat Igor i čitava familija. Jovanov i Igorov otac Veselin Vesko Vukotić likvidiran je 20. aprila 2019. godine ispred porodične kuće u kotorskom naselju Dobrota. Jovan je, da podsetimo, izrešetan u Istanbulu u Turskoj 8. septembra prošle godine, dok je Igor Vukotić godinama u bekstvu.

Na groblju u Dobroti sahranjen je i Igor Dedović, visokopozicionirani "škaljarac", koji je zajedno sa Stevanom Stamatovićem izrešetan u restoranu u Atini 19. januara 2020. godine.

Zvicer, Milan Vujotić i Kašćelan, optiužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore čiji su detalji nedavno isplivali u javnosti, terete se da su, kao saizvršioci, 21. oktobra 2020. godine, sa umišljajem pokušali da ubiju upravo Jovana Vukotića ispred zgrade Uprave policije u Kotoru.

"Kavčani" na optužnici

Prvi čovek "kavčana" Zvicer je, kako se navodi, izdao naređenje da osuđeni Petar Mujović, kao neposredni počinilac, ubije Vukotića. Kašćelan je obezbedio Mujoviću pištolj marke "češka zbrojevka" uništenog fabričkog broja sa 15 metaka, a Vujotić je dao uputstvo da Mujović sačeka Vukotića kod vrata zgrade Uprave policije. Zločin je sprečen hapšenjem Mujovića, koji je kasnije osuđen na pet meseci zatvora za nedozvoljeno držanje oružja.

Optužnica crnogorskog tužilaštva podignuta je, osim protiv Zvicera, Kašćelana i Vujotića i protiv drugih pripadnika "kavačkog klana" i to Ljuba Milovića, Petra Lazovića, Radoja Živkovića, Radovana Pantovića, Duška Roganovića, Nikole Spasojevića i Nikše Perovića.

Za vođu "kavčana" Zvicera vezuje se mit da ga je gotovo nemoguće ni ubiti ni uhapsiti. On verovatno svakih mesec dana mora da menja prebivalište, identitet i ličnu dokumentaciju. Kada bi osetio ili saznao da mu se približavaju, nastavio bi dalje.

Srpska, ali i crnogorska policija raspisale su međunarodnu poternicu za Zvicerom koga sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, kao i za druga teška krivična dela, među kojima su i mnogobrojne likvidacije rivala. Srbija potražuje vođu "kavlčana" od aprila 2021. godine, a Crna Gora od maja te godine. On je izbegao hapšenje u Crnoj Gori u poslednjem trenutku, a veruje se da mu je neko javio šta mu se sprema. Sumnja se da se krije u Latinskoj Americi pod lažnim imenom, ali i to nije apsolutno sigurno, jer često menja destinacije, identitete i države u kojima boravi.

Menja države i identitete

Veruje se, prema operativnim saznanjima iz bezbednosnih struktura, da je Zvicer u vreme ubistva svog najvećeg rivala Jovana Vukotića boravio u Istanbulu, ali da je odmah prešao u Iran. Kasnije se pojavila i informacija da je vođa "kavčana" ubijen ili ranjen u Panami. Kasnije je ipak, ta vest demantovana i u obračunima u Panami definitivno nije ubijen Zvicer. Mnogi čak i ne veruju da je Zvicer tada bio uopšte u Panami i da je dezinformacija da je ubijen puštena kako bi on promenio lokaciju. Prema nekim operativnim podacima, sumnja se da se iz Irana uputio u Abu Dabi i Dubai, ali retko ko veruje da je odatle zaista stigao do Paname.

Zvicer je, kako su pisali mediji, utočište jedno vreme pod lažnim imenom pronalazio u Albaniji, ali i u Prištini. Ipak, najpoznatija lokacija na kojoj je boravio je Kijev. U maju 2020. godine na Zvicera je u Ukrajini suparnička ekipa pokušala atentat, a život mu je tada spasla supruga Tamara, koja je zapucala na napadače i oterala ih.

Za pokušaj ubistva vođe "kavčana" osumnjičeni su Stefan Đukić i njegov sunarodnik Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković. Egzekutorima je ulazak i kretanje kroz Ukrajinu obezbedio bivši poslanik Jevgenij Dejdej. Među pomagačima "škaljaraca" tada su bila i dvojica ukrajinskih policajaca.

Rat kotorskih klanova počeo je ubistvom Cetinjanina Gorana Radomana 20. februara 2015. godine u garaži novobeogradskog solitera u Ulici Jurija Gagarina 26a. Radoman je navodno ubijen zbog nestanka 300 kilograma kokaina u Valensiji 2014. godine. Tada je došlo do rascepa jedinstvenog "kotorskog klana", kojim je do tada upravljao Jovica Vukotić. U krvavom ratu koji je usledio ubijeno je više desetina pripadnika oba klana.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike