Belivuka i Miljkovića trebalo da izrešetaju na aerodromu, a Kašćelana da raznesu bombom: Dve likvidacije sprečene u istom danu u Crnoj Gori

22.01.2024

08:00

1

Plan je bio da u Veljka i Marka pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi aerodroma u Tivtu

Belivuka i Miljkovića trebalo da izrešetaju na aerodromu, a Kašćelana da raznesu bombom: Dve likvidacije sprečene u istom danu u Crnoj Gori
Istog dana sprečena ubistva Slobodana Kašćelana i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - Copyright Profimedia in4s.net printscreen

Ubistvo jednog od vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana u Podgorici, kao i likvidacija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, inače bliskih "kavčanima", na tivatskom aerodromu, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala te države sprečili su u istom danu pre tri godine.

Kašćelan je trebalo da bude likvidiran 22. januara 2021. godine, dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Tadašnji specijalni državni tužilac Saša Čađenović, koji je krajem 2022. godine uhapšen upravo zbog saradnje sa "kavačkim klanom", saopštio je na konferenciji za medije da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije ubistva Kašćelana. On, takođe, nije pominjao ime mete.

Tužilac je pojasnio da su tog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacije nameravali da likvidiraju i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a plan je bio da u njih pucaju, dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu.

U akciji policije uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović i Goran Marković, od kojih je nekima određen pritvor. Sudsko veće Višeg suda u Podgorici odbacilo je deo optužnice kojim su Mile Jovanović i Radovan Stanišić terete da su učestvovali u pokušaju ubistva Belivuka i Miljkovića. Jovanović je, kako tvrdi tužilaštvo, trebalo da pomogne ubici da pobegne nakon pucnjave, a Stanišić da obezbedi „štek“ stan za skrivanje i oružje za ubistvo. 

Bomba za Kašćelana

Slobodan Kašćelan je, kako su tada pisali mediji, trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici i to dok je bio u automobilu. Plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili. Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu, gde je odgovarao za pranje novca, ali je odloženo.

24sedam/ATA Images/in4s.net
Slobodan Kašćelan i Veljko Belivuk

Kriminalno udruženje još 2019. godine organizovao je Janko Vukadinović, koji se godinama nalazi u zatvoru u Spužu zbog šverca droge, ali i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice.

Kako su mediji tada objavili, Belivuk i Miljković su u Crnu Goru došli u nedelju, a već sutradan ih je policija zaustavila u Kotoru, jer su bili u društvu Radoja Zvicera. Oni su, inače, u Crnu Goru i otišli na babinje povodom rođenja Zvicerovog deteta.

“Sa ovim bezbednosno interesantnim osobama obavljen je razgovor i sprovedena je detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili hapšenje”, rekli su tada u Upravi policije.

Sve vreme dok je Belivuk boravio u Crnoj Gori bio je "na oku" agentima tajne službe, ali i pripadnicima Specijalnog policijskog odeljenja, koji su pratili njegovo kretanje i komunikaciju. Na taj način došlo se i do podatka da se planira njegovo ubistvo.

Zvicera spasla žena

Mediji su o Belivuku pisali 2016. godina kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK “Partizan” Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbjeđenja. Njemu je suđeno i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine, ali je nakon dokaznog postupka oslobođen.

Belivuk je više puta osuđivan i za nasilničko ponašanje, a bio je najbliži saradnik Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu.

Kotoranin Radoje Zvicer, tokom dugogodišnjeg rata dva zavađena crnogorska klana, teško je ranjen krajem maja 2020. godine u Ukrajini u elitnom delu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije, pucala na njega na ulici dok je džogirao. Zvicer je tada izrešetan sa nekoliko metaka u grudi, ali se oporavio nakon operacije.

MUP
Tamara i Radoje Zvicer

Sigurne smrti spasila ga je njegova supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih naterala da pobegnu.

Tokom policijske potere na drugom kraju zemlje - posle dva dana uhapšeni su Crnogorci Emil Tuzović (30) i Stefan Đukić (30) i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46). Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije. Ukrajinski novinari pisali su da je ta grupa, navodno, dobila pola miliona evra da bi usmrtila Zvicera.

Akcija "Otimač"

Samo dve nedelje kasnije usledio je pad klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Tog 4 .februara 2021. godine u 5 sati ujutru više od 300 policajaca izvelo je akciju kodnog naziva "Otimač" u kojoj je razbijena kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića.

24sedam/Goran Sivački/MUP Estock
Veljko Belivuk, Marko Miljković i klanica u Ritopeku

Kasnije je otkrivena klanica u Ritopeku ili štek kuća u kojoj su se izvodille masovne likvidacije, žrtve su tamo ubijane i raskomadane, posle čega su samlevene u mašini za mlevenje mesa i zatim bačene u Dunav. U telefonima su im nađene fotografije mučenja i sečenja, kao i prepiske o njihovim operacijama.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihovog kriminalnog klana optuženi su za sedam ubistava, otmice, silovanje, nedozvoljeno držanje oružja i droge i sudi im se u Specijalnom sudu u Beogradu, a nastavak procesa zakazan je za danas, upravo na dan kad je sprečena njihova likvidacija u Crnoj Gori.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike