Zvicerovi atentatori sa metom na leđima u Ukrajini: Snajper "kavčana" vreba dvojicu Nišlija iz senke na frontu!

14.03.2022

19:45

0

Zvicer dobio informaciju da iza tog atentata na njega u Ukrajini stoji Milan Ljepoja, pa je naredio Belivuku da ga likvidira

Zvicerovi atentatori sa metom na leđima u Ukrajini: Snajper "kavčana" vreba dvojicu Nišlija iz senke na frontu!
Ukrajina ratište - Copyright AP Photo/Marienko Andrew/Efrem Lukatsky Profimedia detective-info.com.ua

Atentatori na Radoja Zvicera u Ukrajini, koji su svojevremeno uhapšeni u toj državi, amnestirani su pod uslovom da se bore na ukrajinskoj strani, a za sve vreme njihovog boravka na frontu, vrebaće ih Zvicerovi snajperisti. Željni krvne osvete, svojstvene za Crnogorce, prema nezvaničnim informacijama, pokušaće da iskoriste rusko-ukrajinski rat, kako bi se osvetili za pokušaj ubistva svog vođe, koji je inače u odličnim odnosima sa ukrajinskom mafijom sa kojom i sarađuje.

Okružni sud u Kijevu naložio je, sredinom januara ove godine, da se ponovo saslušaju Radoje Zvicer i njegova supruga Tamara zbog pokušaja atentata na njega u elitnom delu glavnog grada  Ukrajine. Budući na to da je vođa "kavačkog klana" u bekstvu od marta prošle godine, vrlo je upitno kako će ga ponovo ispitati, a za njim su poternice raspisale i Srbija i Crna Gora.

Foto: detective-info.com.ua
 

U međuvremenu, izbio je rat u Ukrajini, pa je jasno da od isptivanja Radoja i Tamare Zvicer nema ništa. Zbog pokušaja ubistva uhapšeni su Petar Jovanović, poznatiji kao Peca Pitbul, Stefan Đukić, Emil Tuzović i Milan Branković, koji se dovode u vezu sa "škaljarskim klanom". Oni su sada amenstirani i morali su da daju zakletvu da će se boriti za Ukrajinu protiv Rusa.

Sud u Kijevu dao je, da podsetimo, u januaru istražiteljima rok od godinu dana da prikupe dodatne dokaze protiv plaćenika iz "škaljarskog" klana koji su 2020. pokušali da ubiju vođu "kavčana". Jasno je da ni od toga nema ništa.

Prema tvrdnjama iz istrage, u pokušaj Zvicerovog ubistva bili su umešani i pripadnici "kavačkog klana" u Sloveniji. U optužnici protiv članova slovenačkih "kavčana" navodi se da su članovi ove grupe bili angažovani i da prebace jednog državljanina Crne Gore iz Ukrajine na teritoriju Evropske unije posle atentata na Radoja Zvicera.

Slovence otkrio "Skaj"

Ova tvrdnja zasnivala se na osnovu presretnute komunikacije između članova slovenačkih "kavčana" Filipa Vrzića i Darka Nevzatovića u kriptovanoj aplikaciji "Skaj".

Radoje Zvicer, da podsetimo, pobegao je neposredno pošto su u februaru prošle godine uhapšeni njegovi saradnici Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihovi vojnici. Vođa "kavačkog" klana već u martu nije zatečen u svojoj kući u kotorskom naselju Kavači.

Planirali bekstvo, a sada pušteni u rat

Osumnjičeni Stefan Đukić, dok se nalazio u pritvoru u Ukrajini, navodno je planirao bekstvo iz zatvora sa Emilom Tuzovićem. Do ovog otkrića došlo se kad je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore dešifrovalo telefon koji ima aplikaciju Skaj, a koji je koristio jedan od pripadnika Đukićeve grupe. Đukić je tokom decembra 2020. sa Emilom Tuzovićem u pritvoru putem Skaja, ugovarao bekstvo. Nije poznato ko im je dostavio telefon u zatvor. Posle najnovijih dešavanja u Ukrajini i sada kad je amnestiran pušteni su da se bore na ukrajinskoj strani, ali sada će morati da beže od Zvicerovih vojnika.

Crnogorska policija upala mu je u kuću 28. marta. Njegovo bekstvo poklopilo se i sa otkrićem holandske policije koja je rešavajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do "kavčana" i plana likvidacije. Raskrinkan je tada i plan koji je napravljen za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Veljka Belivuka.

Zvicer je poslednji put, navodno, lociran u Brazilu. Preko Bosne i Hercegovine napustio je navodno Balkan, a potom mu je, kako se sumnja, do Južne Amerike jedina stanica bila Španija. Pojedini mediji objavili su i da je Zvicer bio lociran u Parizu.

Uprkos medijskih nagađanjima da se vođa "kavčana" krije na drugom kraju planete, postoje indicije, o čemu je 24sedam već pisao, da se on skriva na Kosmetu.

Očigledno je da je Zvicer imao jake pomagače, kao i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije, budući da je "ispario" dok je bio na merama. 

Pominjalo se i da je u bekstvu imao apsolutnu pomoć od struktura iz samog vrha vlasti Crne Gore koji su mu obezbedili avion za bekstvo. U medijima se spekulisalo čak da je Zvicer pobegao vazduhoplovom koji prevozi crnogorskog predsednika.

Zvicer finansira neonaciste?

Zvicer i "kavčani" od prodaje kokaina navodno finansiraju neonaciste u Ukrajini. To je izjavio Ljuba Milanović nekadašnji inspektor SUP Beograd za krvne delikte i drogu, kasnije šef  POSKOK-a koji je istraživao politička ubistva u Srbiji, i donedavni prvi operativac srpske ambasade u Crnoj Gori. Napomenuo je da se Zvicer krio u Ukrajini i da je navodno oružje išlo iz Crne Gore u Ukrajinu.

Zvicer nakon ranjavanja u Kijevu/detective-info.com.ua
Radoje Zvicer preživeo atentat

- Zna se da se Zvicer tamo krio i da je podržavao nenonaciste u Ukrajini. Isto tako zna se da je određeno oružje išlo iz Crne Gore u Ukrajinu. Da bi imali jasnu sliku o svemu ovome treba sagledati kako je nastao "kavački klan" i da je izgubio dosta svojih pripadnika. Tu nastaje konglomerat. Belivuk je samo trenutno izbio u prvi plan u Srbiji. Mislim da Belivuk nije sposoban da sve sam osmisli. Koliko je Belivuk involviran ne znam, ali se pozadina nazire - rekao je Milanović.

Dva Srbina i dvojica crnogorskih državljana uhapšena su zbog sumnje da su 23. maja 2020., ispred zgrade u kojoj je Zvicer živeo sa porodicom u Kijevu, ispalila rafal na njega. Zvicerova supruga Tamara spasla ga je smrti, jer je izvukla pištolj i zapucala na napadače.

Tamara Zvicer Printscreen
Sigurnosne kamere snimile Tamaru Zvicer kad je zapucala na napadače

Ukrajinska policija planirala je niz istražnih radnji u vezi s pokušajem ubistva vođe "kavačkog klana". Očekivalo se, kako su preneli ukrajinski mediji, da će istražitelji opet ispitati Tamaru i Radoja Zvicera, jer su direktni učesnici ovog vatrenog obračuna. Pored toga, trebalo bi da se sprovede i set mera za identifikaciju svih umešanih u pucnjavu, kao i nova rekonstrukcija događaja. Planirano je i pregledanje svih video-snimaka iz elitnog dela Kijeva, gde se pucnjava dogodila, kao i ponovna istraga ilegalnog ulaska ubica na teritoriju Ukrajine. Ništa od toga, očigledno, neće biti.

Ubrzo nakon Belivukovog hapšenja otkriveno je da je njegov šef bio Radoje Zvicer. Ispostavilo se da je sam Zvicer naredio neke od likvidacija koje su počinjene u kući strave u Ritopeku, a jedna od njih je i ubistvo "Pink pantera" Milana Ljepoje.

Belivuk je po nalozima Zvicera sklanjao sve one koji su na neki način ugrozili njega lično ili poslove klana. Posle pokušaja ubistva u Ukrajini, Zvicer je dobio informaciju da iza organizacije tog atentata na njega stoji upravo Ljepoja, pa je naredio Belivuku da ga likvidira, što je ovaj i učinio po krvavom receptu klana.

Atentat plaćen pola miliona evra

Nišlija Milan Ljepoja poznat je kao akter spektakularne pljačke u Dubaiju, a svaki trag mu se izgubio početkom decembra 2020. godine kad je, kako je rekao supruzi, krenuo da kupi automobil. Ispostavilo se da je Ljepoja namamljen i ubijen u kući strave u Ritopeku.

Ljepoja je bio pripadnik međunarodne bande "Pink panter" i sumnjičio se za više spektakularnih pljački u inostranstvu. On je u maju 2006. u Lihtenštajnu opljačkao juvelirnicu, ali ga je policija ubrzo uhapsila. Čekajući da istraga protiv njega bude okončana, Ljepoja je u zatvoru povredio ruku, pa je odveden u bolnicu, odakle je uspeo da pobegne.

Milan Ljepoja Printscreen
Ubijeni Milan Ljepoja

Već sledeće godine, 15. aprila 2007, Ljepoja je organizovao filmsku pljačku zlatare u Dubaiju, iz koje je ukraden nakit vredan oko 11 miliona dolara. On je uhapšen 2008. u Francuskoj, ali je opet uspeo da pobegne i vratio se u Niš.

Tokom istrage je utvrđeno da su napadači koji su pokušali da ubiju Radoja Zvicera imali pola miliona evra koje je trebalo da podele posle uspešnog atentata, a dodatno im je 100.000 evra plaćen trošak boravka u Ukrajini, kao i praćenja, skrivanja i bekstva.

U sklopu istrage o ovom slučaju priveden je i jedan službenik ukrajinske policije, koji im je navodno pružio logističku podršku prilikom bekstva u Odesi.

Petar Jovanović, poznatiji kao Peca Pitbul, koji je uhapšen u Ukrajini zbog sumnje da je u Kijevu teško ranio Zvicera, osumnjičen je i za ubistvo Kotoranina Marka Vukovića 17. januara 2020. godine na Bežanijskoj kosi. I on je, kao i svi drugi akteri ovog neuspelog atentata, sada amnestiran i bori se na ukrajinskoj strani.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike