Ko su plaćene ubice u Srbiji? Pripadnici bande, nasilni i sa bogatim dosijeom!

08.05.2022

21:59

0

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ranije je objasnio da u Srbiji postoje četiri tipa plaćenih ubica koje uglavnom angažuju organizovane kriminalne grupe

Ko su plaćene ubice u Srbiji? Pripadnici bande, nasilni i sa bogatim dosijeom!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stefan M. (23) iz Kraljeva uhapšen je pre nekoliko dana zbog sumnje da je ubio Luku Žižića, vlasnika kafića sa Novog Beograda, a pošto je utvrđeno da njih dvojica nisu imali međusobnih sporova i nisu se poznavali, pretpostavlja se da je Stefan angažovan kako bi likvidirao Luku.

- Kod njega je pretresom pronađena određena količina droge i nekoliko hiljada evra, što može značiti da je on bio angažovan kao plaćenik da izvrši ovu likvidaciju - kaže izvor.

Osumnjičeni Stefan M. u svom dosijeu imao je više krivičnih dela, a do sada je osuđivan uslovno za držanje droge i nanošenje teških povreda, dok je novčano bio osuđen zbog krađe vozila i ugrožavanja bezbednosti saobraćaja.

- Kao i njegov zemljak Lazar Ilić koji je ranije uhapšen u Budvi zbog ubistva Aleksandra Šarca u TC Ušće 2020. godine, Stefan je imao bogat dosije. Nije neobično da kriminalne grupe biraju ovakve mladiće, problematične, da za njih izvršavaju likvidacije - navodi izvor.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ranije je objasnio da u Srbiji postoje četiri tipa plaćenih ubica koje uglavnom angažuju organizovane kriminalne grupe.

- Verovatno najprofesionalniji, a samim tim i najplaćeniji su bivši pripadnici bezbednosnih službi i specijalnih jedinica koji više ne rade u državnoj strukturi. Njih nema mnogo, ali su izuzetno cenjeni jer su veoma obučeni. Rade po nalozima organizovanih kriminalnih grupa, a neretko i po nalogu iz susednih zemalja - priča Radovanović i naglašava da je ovo kategorija najskupljih plaćenika.

Radovanović je tada objasnio da u drugu grupu spadaju osobe koje su učestvovale u ratnim dejstvima na podrucju bivše Jugoslavije.

- Najmanje su obučeni i najjeftiniji, ali su lako dostupni i oni uživaju u svom poslu. Uglavnom žrtve ubijaju eksplozivom.

- U treću grupu spadaju pripadnici klanova, koji su uključeni u narko-kriminal. Oni su u grupi zaduženi za uterivanje dugova, naplaćivanje neplaćene robe, ali i da ubiju zbog prevare u poslu ili osvete. Oni su mladi, pripadnici su bande, imaju kriminalnu karijeru nasilnog tipa, ali dolaze iz različitih socijalnih struktura i po poreklu su Srbi ili Crnogorci - objašnjava sagovornik i dodaje da su četvrti tip plaćenog ubice koji se pojavio na Balkanu stranci koje angažuju "ad hok".

Plaćenici retko rade sami

Evo ko im nabavlja oružje, a ko ugovara posao

Bivši operativac DB Boža Spasić ranije je rekao da plaćeni ubica nikada ne radi sam, on ima takozvanog "čistača" koji uklanja tragove, odnosno "menadžera" koji prima poslove umesto njega.

- Zaduženje te osobe je da nabavi lažna dokumenta, nađe štek stanove, obezbedi oružje i municiju, ali i odredi cenu na osnovu toga koliko je žrtva čuvana, gde živi, da li ima blindirana kola i koliko je teško doći do nje. U ubistvima se koristi "prljavo" oružje - ukradeno, sa izbrisanim brojevima, ili ono kome se ne može ući u trag.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike