Jedan običaj na krštenjima i svadbama svi znamo, a pogrešno ga tumačimo

24.11.2020

06:30 >> 08:32

0

Na taj običaj se osvrnuo protojerej stavrofor Vladimir Vukašinović

Jedan običaj na krštenjima i svadbama svi znamo, a pogrešno ga tumačimo
Copyright RTS printscreen

Tokom svakog krštenja ili crkvenog  venčanja, prisustvujemo sceni za koju mnogi misle da simbolizuje krug večnosti, što je potpuno pogrešno i nije u skladu sa pravoslavljem.

Naime, čin iznošenja jevanđelja, mali hod ili mali ulazak kako se naziva, jeste drevni početak svete liturgije, koji se obavlja ukrug.

Sveštenici uzimaju jevanđelje sa trpeze, iznose ga i vraćaju na isto mesto.

protojerej stavrofor prof. dr Vladimir Vukašinović, RTS printscreen

Kako je objasnio protojerej stavrofor prof. dr Vladimir Vukašinović, gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a na dan sahrane patrijarha Irineja, taj drevni početak svete liturgije je ostatak iz prošlosti kada je crkva bila drugačije arhitektonski organizovana.

-Nekada je na ulazu u hram bila riznica gde je stajalo jevanđelje i liturgija je počinjala od ulaznih vrata, te su ga sveštenici unosili. Kada je došlo do arhitektonske promene, a čin je ostao, onda je dobio ovu formu. Neki za kruženja u bogosluženju smatraju da to simbolizuje krug večnosti, što nije hrišćanski, već paganski simbol, objašnjava protojerej Vukašinović.

On dalje objašnjava zašto se kruži na krštenju i venčanju.

-Na krštenju kružimo jer su krstionice nekada bile van hramova i litija je ulazila u hram, a na venčanju, jer venčanje nije završavano u hramu, već u domu mladenaca gde je sveštenik u kući mladenaca, u spavaćoj sobi blagosiljao da budu plodni i rodni, objašnjava Vukašinović.

 

Da li treba na grob donositi cveće?

Kako je naveo, ljudi dolazeći na grob uglavnom donose cveće, što jeste znak sekularnog društva, jer je to opštenarodni izraz pažnje…

-Patrijarh Pavle je bio protiv donošenja cveća, rekavši da istinski doprinos pokoju duše nekoga je kada se ta sredstva koja izdvojimo da kupimo cvet daju nekom siromahu, ne prosjacima, nego nevoljnicima i namenimo za pokoj duše. To je onda zadušna milostinja, objasnio je protojerej Vukašinović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike