"Vlada epidemija neprimerenog ponašanja u školama": Zaštitnik građana najavio društveno koristan rad za đake?

17.06.2024

18:50

0

Granice moraju da postoje i moraju da se poštuju - naglasio je zaštitnik građana

"Vlada epidemija neprimerenog ponašanja u školama": Zaštitnik građana najavio društveno koristan rad za đake?
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Povodom sve učestalijih slučajeva neprihvatljivog ponašanja u školama koji neretko rezultiraju nasiljem, zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će do kraja sedmice dostaviti Ministarstvu prosvete Srbije Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Zaštitnik građana je naglasio da predloženi nacrt izmena Zakona, između ostalog, predviđa detaljnije sankcionisanje neprihvatljivog ponašanja, ali i uvođenje društveno korisnog rada za učenike.

Pašalić je ocenio da je situacija u školama "dovedena do apsurda" i da nešto mora da se menja.

Tanjug/Rade Prelić
 

- U suprotnom, što vreme više odmiče, učenici, nastavnici ali i roditelji biće prepušteni sami sebi, a to je scenario koji niko od nas ne želi. Zbog toga ću Ministarstvu prosvete predložiti da se izmeni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - rekao je Pašalić, saopštila je Kancelarija ombudsmana.

Pašalić je ponovio da sva deca imaju pravo da odrastaju u zdravom okruženju i da budu zaštićena od svake vrste nasilja, ali da moraju da budu svesna da pored prava imaju i obaveze i da moraju da poštuju prava druge dece i ljudi.

- Iz svega što se događalo tokom i krajem ove školske godine, zaključujem da imamo epidemiju neprimerenog ponašanja u školama, ne samo učenika već i roditelja. Granice moraju da postoje i moraju da se poštuju - naglasio je zaštitnik građana.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike