Osmaci, upravo objavljeno! Detaljno uputstvo za malu maturu

01.06.2024

11:54

0

Autor: 24sedam

Pripremna nastava za polaganje male mature održaće se za osmake 17, 18. i 19. juna

Osmaci, upravo objavljeno! Detaljno uputstvo za malu maturu
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Za učenike osmog razreda u Srbiji sledeće nedelje škole organizuju pripremnu nastavu za polaganje male mature koja će se održati 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama. Nakon polaganja, osmake čeka upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja.

Osmaci će u ponedeljak, 17. juna raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu (19. jun) polagati predmet po izboru.

Kako su objasnili u Ministarstvu prosvete testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa - osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Naveli su i da su testovi pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama i spremni za distribuciju po posebnom rasporedu.

Đačke odluke

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva prosvete, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

Pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

U Ministarstvu kažu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana. Počinje tačno u devet, a traje do 11 sati, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta. Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i učenike osmog razreda u Srbiji, juče je bio poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini. Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, nastavu završavaju 14. juna, a srednjoškolci 21. juna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike