Postignut dogovor Vlade i prosvetara: Menja se Krivični zakonik, strože kazne za napad na prosvetne radnike

29.05.2024

14:46

0

Na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi

Postignut dogovor Vlade i prosvetara: Menja se Krivični zakonik, strože kazne za napad na prosvetne radnike
Copyright Ministarstvo prosvete

Vlada Srbije postigla je dogovor sa reprezentativnim sindikatima u prosveti, saopštila je Vlada.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka pravde Maja Popović i šef kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Žarko Mićin razgovarali su danas u Vladi Srbije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti.

Na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se saglasili predstavnici sindikata. Predstavnici Vlade naglasili su da je ovo Vlada kontinuiteta i da će sve što je dogovoreno Protokolom biti implementirano.

Podsetimo, na prethodnom sastanku je dogovoreno da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

U skladu sa Protokolom Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata, dogovoreno je da će tokom narednog meseca predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.

Komisija Vlade Republike Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje na prvoj narednoj sednici daće saglasnost za realizaciju 7a faze zapošljavanja u prosveti.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović informisala je predstavnike sindikata "da se radi na smanjenju administracije u smislu korišćenja novih funkcionalnosti es Dnevnika" i najavila dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

Konstatovano je da će Radna grupa Vlade Republike Srbije za osnovno, srednje i obrazovanje odraslih nastaviti rad u kontinuitetu.

Sastanku su prisustvovali predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike