Ne smemo da okrećemo glavu! Pašalić: Nasilje među decom pokazatelj da kao društvo i država ne ulažemo dovoljno

28.02.2024

17:53

0

Pašalić naglašava da vršnjačko nasilje obuhvata različite oblike agresivnog ponašanja među decom i adolescentima

Ne smemo da okrećemo glavu! Pašalić: Nasilje među decom pokazatelj da kao društvo i država ne ulažemo dovoljno
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Teški oblici nasilja među decom upozoravaju da mere i aktivnosti koje društvo i država ulažu nisu dovoljne, poručuje zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ističe da, kao društvo, ne smemo da okrećemo glavu ni od najblažih oblika nasilja. Zaštitnik građana kaže da posebno ozbiljne posledice po mentalno zdravlje žrtve ima zlostavljanje preko društvenih mreža.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je vršnjačko nasilje veoma ozbiljan socijalni i psihološki problem, kao i da teški oblici nasilja među decom ukazuju da mere i aktivnosti koje društvo i država ulažu nisu dovoljne. 

Profimedia
 

Pašalić naglašava da vršnjačko nasilje obuhvata različite oblike agresivnog ponašanja među decom i adolescentima - od verbalnog i fizičkog nasilja i socijalnog isključivanja, do nasilja putem interneta, koje, na žalost, dovodi i do tragičnog ishoda.

- Ne smemo okretati glavu ni od najblažih oblika nasilja i na svaki vid nasilja je potrebno reagovati. Moramo obratiti posebnu pažnju na opasnost od zlostavljanja preko društvenih mreža, jer ga je vrlo teško pratiti, a može imati veoma ozbiljne posledice po mentalno zdravlje žrtve - ističe zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Navodi da je zbog kompleksnosti problema važno imati odgovarajuće politike koje su usmerene prema iskorenjivanju svih oblika nasilja u društvu, kao i prema izgradnji sistema vrednosti zasnovanog na međusobnom poštovanju, empatiji, razumevanju i prihvatanju različitosti.

- To podrazumeva koordinisane aktivnosti svih relevantnih institucija, uključujući obrazovne ustanove, roditelje, stručnjake, kao i širu zajednicu - zaključuje zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike