Bol može da se javi i zbog stresa: Blag ili jak, ne smemo da ga ignorišemo, osim lekova, postoje i nova rešenja

19.05.2024

08:57

0

Istraživanje rađeno pre šest meseci pokazalo je da žene imaju dva puta češći hronični bol

Bol može da se javi i zbog stresa: Blag ili jak, ne smemo da ga ignorišemo, osim lekova, postoje i nova rešenja
Copyright Profimedia

Procenjuje se da se svaka peta osoba u svetu suočava sa nekim hroničnim bolom. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bol u donjem delu leđa pogađa oko 619 miliona ljudi, svih uzrasta. O tome, ali i novinama u lečenju, govorilo je 900 stručnjaka iz zemlje i regiona na simpozijumu u Beogradu.

U proseku stanovnici Srbije sede oko pet sati dnevno, a oni stariji i više. Podaci nisu bolji ni kod mlađih, sve su manje fizički aktivni, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Posledice su bol.

„Ako pogledamo bol danas u Srbiji, postoje razlike u populaciji muškaraca i žena. Istraživanje koje smo radili pre šest meseci pokazalo je da žene imaju dva puta češći hronični bol. To je bol u leđima, bol zbog reumatskog problema, neuropatski bol, bol u zglobovima i sada u 21. veku bol zbog stresa, najčešće indikovano sa glavoboljom“, navodi prof. dr Dejan Nešić, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

„Ne smemo apsolutno da ignorišemo bol koji je izuzetno jak. Tada moramo da se javimo kod lekara, a kada je bol nešto blaži, kada je dugotrajniji, smatra se da onaj bol koji je hroničan, preko 12 nedelja, preko tri meseca, tada zahteva i dopunsku dijagnostiku da se utvrdi o čemu se radi“, naglašava prof. dr Nebojša Lađević, predsednik Srpskog udruženja za terapiju bola.

Bol podrazumeva telo, um i društveni život koji vodimo

Sa ovim problemima suočava se sve više ljudi širom sveta, zato je važna stalna edukacija zdravstvenih radnika.

„Edukacije je suština, jer naši studenti vrlo često uče samo o lekovima protiv bolova, ali ne razumeju bol. On podrazumeva telo, um i društveni život, koji vodimo što je mnogo složenije od jedne tablete“, ističe dr Nikoleta Fosati iz Londona.

„Jedan od razloga je starost populacije, ali vidimo i sve više bola zbog psiholoških problema. Ako na primer patite od bolova u leđima nemojte da ležite, probajte da vežbate, krećite se. Ako to ne da rezultate, posetite svog doktora“, savetuje prof. dr Karsten Bantel iz Nemačke.

Printscreen/RTS
 

 

O novinama u lečenju govorilo se i na simpozijumu o bolu u Beogradu.

„Izuzetno dobro možemo da kontrolišemo bol. Imamo dobre lekove, imamo mogućnost interventivnih procedura koje radimo na ovom našem 19 simpozijumu“, dodaje profesor Lađević.

Stručnjaci poručuju da nijedan bol ne smemo da ignorišemo, jer je to signal da imamo neki zdravstveni problem. A kada se bol javi, ne uzimajte lekove protiv bolova na svoju ruku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike