Kako se boriti protiv bola: Ako ga trpimo duže od tri meseca, onda je hroničan, a ne treba da ga trpimo uopšte!

18.10.2023

08:17

0

Autor: I.K.

Svet je obeležio Dan borbe protiv hroničnog bola

Kako se boriti protiv bola: Ako ga trpimo duže od tri meseca, onda je hroničan, a ne treba da ga trpimo uopšte!
Ilustracija - Copyright Freepik

Svaka peta osoba u Evropi pati od umerenog ili jakog hroničnog bola, a svaka treća osoba koja svakodnevno živi sa bolom ima poteškoće da se samostalno bavi uobičajenim aktivnostima. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) usvojila je 2001. godine deklaraciju kojom se otklanjanje bola promoviše kao osnovno ljudsko pravo.

Povodom Svetskog dana hroničnog bola vredi podsetiti da ako neko oseća bol svakodnevno, uzastopno duže od tri meseca, smatra se da boluje od hroničnog bola. Uobičajeni analgetici poput paracetamola ili ibuprofena u tim situacijama uglavnom ne pomažu, pa su lekari prinuđeni da se bore "težom artiljerijom", odnosno lekovima koji neretko ispoljavaju neprijatne neželjene efekte, poput pospanosti, usporenih refleksa, suvoće usta...

Hronični bol umanjuje fizičku aktivnost obolele osobe i dovodi do slabljenja mišića, narušava funkciju zglobova, izaziva supresiju imunskog sistema i povećava sklonosti ka infekcijama, poremećajima sna i gubitak ili slabljenje apetita.

Pored lekova, u pojedinim situacijama neophodni su i fizikalna terapija, hirurška intervencija i druge metode lečenja. Čak i uz ovakvu specifičnu terapiju, oko 70 odsto pacijenata sa hroničnim bolom trpi bol svakodnevno.

Kako na pacijente utiče hronični bol

Hronični bol započinje kao akutni, a ako se akutni bol pravovremeno ne otkloni i traje duže vreme, prerašće u hronični bol, koji se teško leči. Mnogima svakodnevni bol narušava odnose koje imaju sa porodicom i prijateljima, a neki zbog toga ostaju bez posla. Hronični bol je neretko praćen uznemirenošću, depresijom, nesanicom i lošijim kvalitetom života, pa su u lečenje uključeni zdravstveni radnici različitih profila, a broj lekova koje pacijent koristi se povećava.

Najčešće se hronični bol javlja u lumbalnom (donjem) delu leđa, u zglobovima, vratu, mišićima. Neki ljudi pate od hroničnih glavobolja. Za uspešno lečenje potrebno je da se pacijent na vreme obrati lekaru. Mnogi pre odlaska kod lekara pomoć zatraže u apoteci.

- Kada nam u apoteci pacijent zatraži lek protiv bolova, moramo prvo da postavimo nekoliko pitanja kao što su: od kada boli, šta boli, koliko jako boli, da li je bolu prethodila povreda. Jako su nam važne informacije da li osoba koja se žali na bol ima neku hroničnu bolest i da li svakodnevno koristi neke lekove ili dodatke ishrani. Na taj način procenjujemo da li možemo da pomognemo ili je potrebno da pacijenta uputimo lekaru. Ako pacijentovo stanje ne zahteva posetu lekaru, odabraćemo analgetik koji se može izdati bez lekarskog recepta, koji bi mogao da pomogne a da ne naškodi - objašnjava Nikolina Skorupan, magistar farmacije, specijalista farmakoterapije iz Farmaceutske komore Srbije.

privatna arhiva
Nikolina Skorupan

Dešava se, kaže ona, da pacijenti traže najjači ili najbolji lek protiv bolova. Ali ne postoji analgetik koji je najjači i najbolji za svakog čoveka i svaku vrstu bola. Za svakog ponaosob procenjujemo koji lek bi bio optimalan.

- Ne treba zaboraviti da analgetik rešava samo simptom. Zato, kada izdajemo analgetik u apoteci, uz njega ćemo da pružimo i odgovarajući savet o merama koje su sastavni deo lečenja. Ako neko traži više od jedne kutije leka protiv bolova, tražimo dodatne informacije, kako bismo blagovremeno prepoznali da li postoji rizik od prerastanja bola iz akutnog u hronični i preduzeli mere da to sprečimo. Neretko čujemo da osoba trpi bol jer se plaši da će se navići na analgetike, ali bol ne treba da se trpi. Treba efikasno da se otkloni i ne sme se dozvoliti da dugo traje, jer može preći u hronični. Sa druge strane, ako neko često ima potrebu za analgetikom, to je signal da treba da se javi lekaru. Kada vas nešto zaboli, nemojte uzimati analgetike od članova porodice ili prijatelja. To što drugima pomaže, ne znači da će pomoći i vama. Neke analgetike možda ne smete da koristite, a da niste toga svesni. Pre upotrebe bilo kojeg leka potražite savet farmaceuta u apoteci, savetuje Nikolina Skorupan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike