Čim otvorite oči, preseča vas bol u vratu? Vežba od 15 sekundi dokazano smanjuje muku (VIDEO)

01.11.2023

06:55

0

Autor: V. I.

Osim vežbe, imamo za vas još par korisnih saveta koje možete već danas da primenite

Čim otvorite oči, preseča vas bol u vratu? Vežba od 15 sekundi dokazano smanjuje muku (VIDEO)
ilustracija - Copyright Pexels

Stres, lože držanje, datum u krštenici, položaj spavanja i sati provedeni gledajući telefone i računare neminovno rezultuju ukočenim vratom. Prema studiji objavljenoj u časopisu BMC Musculoskeletal Disorders, bol u vratu je drugi najčešći mišićno-skeletni poremećaj, a javlja se najviše kod žena.

Pexels
 

Uzroci ukočenosti vrata

Dugo gledanje u ekrane - bilo da gledate u laptop, televizor ili pametan telefon, glava ima tendenciju da bude nagnute nadole duže nego što bi trebalo. Telo jednostavno nije predviđeno da bude zaglavljeno u jednom položaju tako dugo. Od stalnog gledanja nadole,  mišići na prednjem delu vrata se zatežu, a mišići leđa slabe.

Intenzivni stres - prirodno, nosimo veliki stres u gornjim trapeznim mišićima i vratu, i što smo više pod stresom, veća je verovatnoća da ćemo osetiti stezanje i ukočenost u tim oblastima.

Starosna degeneracija diska - bol u vratu može biti uzrokovan degeneracijom diska, što jeste normalan rezultat starenja, ali imajte na umu da se može ublažiti i odložiti.

Pexels
 

Nove navike ako vas muči ukočen vrat

Kretanje - prva stvar koju treba da radite čak iako se osećate ukočeno, jeste da nastavite da se krećete. Iako vas boli dok se poerate, ironija je da će se bol i ukočenost pogoršati ako prestanete da se krećete. Za početak, jednostavno zabacite ruke iznad glave i istežite se na svaku stranu nekoliko puta kako biste doveli dotok krvi u vrat i smanjili napetost bez pomeranja samog vrata.

Menjajte držanje tokom dana.- podesite tajmer na svakih 30 do 60 minuta i uradite nekoliko istezanja uz duboko disanje. Potom podesite svoje telo za drugačiji položaj da biste nastavili da radite. Čak i pet savijanja vrata (gledajući nadole) i pet ekstenzija (gledajući prema plafonu) mogu da vam pomognu.

Vežba od 15 sekundi za instant olakšanje

1. Prepletite prste i postavite ih na potiljak

2. Gurate rukama napred, glavom nazad.

3. Držite tako, gurajući, 15 sekundi. Sve vreme ruke guraju glavu napred, a vrat se opire ka nazad. Pogledajte u donjem videu kako je jednostavno:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fitnes si ti (@fitnes_si_ti)

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike