Čeka nas "prženje" na suncu, a nisu isključene bujice i superćelijske oluje! Meteorolog Ristić otkrio kakvo će vreme biti do početka leta

03.04.2024

16:23

0

Autor: R.M.

Do kraja proleća i početkom leta imaćemo mnogo više sunca nego prošle godine u isto vreme

Čeka nas "prženje" na suncu, a nisu isključene bujice i superćelijske oluje! Meteorolog Ristić otkrio kakvo će vreme biti do početka leta
Copyright Privatna arhiva/Facebook/Julijana Mitic

U narednih nekoliko meseci imaćemo mnogo više sunca nego u istom periodu prošle godine, ali bi u maju i junu moglo doći do velike količine padavina, kaže za 24sedam meteorolog Ivan Ristić.

- Do sredine aprila na vreme kod nas će uticati Afrički anticiklon koji će donositi temperature koje će biti i tropske. Tako bi 8. i 9. aprila temperatura trebalo da pređe 30 stepeni. Letnje temperature, dakle veće od 25 stepeni, kreću od petka i subote. Sredinom aprila slabi uticaj anticiklona i temperatura će biti u manjem, postepenom padu, ali se ne očekuje neko jače zahlađenje niti neke obilnije padavine. Ali će temperature biti blizu normale za mesec april, odnosno oko 20 stepeni. Povremeno će biti kiše, ali uglavnom slabe. Takav trend će se zadržati do kraja aprila - kaže Ristić.

U maju sunce i kiša

Ristić objašnjava da će u toku maja opet doći do jačanja Afričkog anticiklona i temperature će porasti na oko 30 stepeni. 

- Dakle, imaćemo još jedan toplotni prolećni talas. Inače, maj i jun su najkišovitiji meseci pa se mogu očekivati neki jači pljuskovi i kiše, praćeni gradom i pojačanim vetrom. Tada količina padavina može da pređe čak i 100 litara po kvadratnom metru, što bi moglo izazvati bujične poplave u gradovima ali i prirodi - dodaje on.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

Ipak, naglašava da se ove godine očekuje mnogo više sunca nego prošle, kada ga maltene nismo videli do početka leta. 

Superćelijske oluje

Ristić ne isključuje ni to da ovog leta opet imamo superćelijske oluje, ali to zavisi najviše od temperature Jadranskog mora.

- Od temperature mora zavisi da li ćemo kasnije u julu imati superćelijske oluje. Najvažnije je napraviti presek temperature Jadranskog mora baš na početku leta. Ako one budu već oko 25 stepeni, onda postoji velika šansa sa bude superćelijskih oluja. Jer čim temperatura mora pređe 27-28 stepeni, pri nailasku nekog manjeg poremećaja dolazi do razvoja tih oluja. To je karakteristika vremena za jul - objasnio je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike