Vreli talas iz Afrike stiže u Srbiju: Za vikend 30 stepeni i kratki rukavi, a onda jako zahlađenje i moguć sneg!

26.03.2024

17:58

0

Od petka do kraja meseca pretežno sunčano i toplo sa maksimalnim temperaturama oko i iznad 25 °C

Vreli talas iz Afrike stiže u Srbiju: Za vikend 30 stepeni i kratki rukavi, a onda jako zahlađenje i moguć sneg!
Copyright 24sedam/J. N.

U Srbiji se danas očekuje toplije vreme uz postepeno naoblačenje sa jugozapada. Južni i jugoistočni vetar biće u pojačanju i to naročito u košavskom području i na planinama, pa se na jugu Banata i u donjem Podunavlјu očekuju udari olujne jačine.

Kako se navodi u najnovijoj najavi RHMZ, kiša će posle podne početi da pada u jugozapadnim i južnim, a uveče i tokom noći i u većini ostalih krajeva Srbije, osim na severu Vojvodine.

pritnscreen/RHMZ
 

Olujni udari vetra

Jaka i olujna košava duvaće i sutra, a u četvrtak vetar će biti u skretanju na jugozapadni, ostaće pojačan, ali manjeg intenziteta u odnosu na prethodni dan.

pritnscreen/RHMZ
 

Tokom noći između srede i četvrtka očekuje se prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom sa zapada, uz skretanje vetra na umeren, ponegde i jak jugozapadni.

Od petka, do kraja meseca pretežno sunčano i toplo sa maksimalnim temperaturama oko i iznad 25 °C, a početkom sledeće sedmice ponovo će duvati košava.

Upozorenje i dalje na snazi

pritnscreen/RHMZ
 

"Košava, jak južni i jugoistočni vetar, koji je počeo danas da duva, sutra će pojačati pa se na jugu Banata očekuju udari od 24 do 28 m/s (85 do 100 km/h), a u Beogradu oko 17 m/s (oko 60 km/h). U drugom delu noći između srede i četvrtka udari vetra će oslabiti", stoji u upozorenju RHMZ.

Pali se i narandžasti meteo alarm

Narandžasti meteo alarm biće na snazi sutra u Banatu i Pomoravlju zbog jakog vetra, dok je žuto upozorenje upaljeno u Bačkoj i Beogradu.

pritnscreen/RHMZ
 

Ovo naranžasto upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

Za vikend kratki rukavi

Kako je najavio Ivan Ristić, od 1. aprila stižu letnje temperature, a ubrzo zatim i postepeno zahlađenje.

Facebook/Ivan Ristić
 

"Iz srca Afrike, Sahare 1. aprila osim temperatura blizu 30 stepeni stiže nam i pesak u visokim oblacima. Za vikend obavezni kratki rukavi najviša temperatura letnja više od 25 stepeni. Duvaće povremeno pojačan južni i jugoistočni vetar naročito u utorak i sredu. Promena vremena naoblačenje, kiša i postepeno zahlađenje od 3. aprila", napisao je Ristić na Fejsbuku.

U poslednjoj objavi je dodao i da će u ponedeljak, 1. aprila u Loznici, prema najavama biti 30 stepeni.

Facebook/Ivan Ristić
 

Zahlađenje za 7 do 10 dana

"MJO indeks ulazi u fazu 1 što ukazuje na promenu vremena i izvesno zahlađenje za 7-10 dana, posle naleta toplote iz Afrike.

Facebook/Ivan Ristić
 

 

Kada bi nakon jedinice krenuo prema fazi 2 a ne kao sada prema neutralnom kružiću imali bi jače zahlađenje i sneg oko 4. ili 5. aprila. Za sada MJO dakle nagoveštava manje zahlađenje, ako dođe do promena i krene prema fazi 2 obavestiću vas na vreme", naveo je Ristić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike