Afrički anticiklon i dalje na snazi! Sneg u aprilu je moguć ovog datuma, u nedelju prvi tropski dan

28.03.2024

16:23

0

Južna i jugozapadna strujanja sa severa Afrike preko Sredozemlja usloviće priliv još toplijeg vazduha, pa će u petak maksimalne temperature biti od 24 do 28

Afrički anticiklon i dalje na snazi! Sneg u aprilu je moguć ovog datuma, u nedelju prvi tropski dan
Lepo vreme u Srbiji - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Od sutra vetar slabi a od petka temperature letnje, preko 25 stepeni. Osveženje sa slabom kišom stiže u utorak, 2. aprila, piše Ivan Ristić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

Za vikend letnji dani, a u nedelju je će biti prvi tropski dan na teritoriji naše zemlje.

Najviše temperature vratiće se na današnji nivo, dakle maksimumi i dalje oko 20 stepeni što je i dalje malo iznad normale za prvu dekadu aprila koja iznosi izmedju 15 i 19 stepeni.

Afrički anticiklon nagoveštava ponovo povratak stabilizaciju vremena puno sunca oko 5. aprila i vraća šanse za najviše dnevne temperature između 20 i 25 stepeni.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Južna i jugozapadna strujanja sa severa Afrike preko Sredozemlja usloviće priliv još toplijeg vazduha, pa će u petak maksimalne temperature biti od 24 do 28 , a za vikend i u ponedeljak  od 26 do 30 stepeni. U planinskim predelima i u košavskom području duvaće umeren, povremeno pojačan južni vetar - javio je danas Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

pritnscreen/RHMZ
 

 

 

Prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima uz manje zahlađenje očekuje se u ponedeljak uveče i noću (01 i 02.04.) pa će od utorka maksimalna temperatura u većini mesta biti od 20 do 23 stepeni. Kratkotrajne padavine (u vidu kiše ili pljuska sa grmljavinom) očekuju se ponovo u utorak (02.04.) i četvrtak (04.04.).

 

I april će obeležiti Afrika

Prva polovina aprila dosta toplija od proseka, druga polovina malo bliža proseku, što ukazuje da će se veći deo meseca maksimumi kretati oko 20 stepeni ili neki stepen više.

Najava nekih obilnijih padavina kod nas za sada nema, kao ni jačih zahlađenja.

- Vodite računa da je zadnjih godina usled intezivnih klimatskih promena uobičajena pojava snega i u aprilu, ove godine najveće šanse za to su oko 20. aprila, kada ECMWF ENS prognozira malo hladniji period - upozorava Ristić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike