Epidemiološka situacija malih boginja u Srbiji: Registrovano 46 slučajeva

02.04.2024

11:41

0

Osim u Beogradu slučajevi oboljevanja potvrđeni su i u Novom Sadu, Staroj Pazovi, Severnobanatskom okrugu, Boru, Kolubarskom okrugu

Epidemiološka situacija malih boginja u Srbiji: Registrovano 46 slučajeva
Copyright Profimedia

Na teritoriji Beograda, u okviru prijavljivane epidemije 22. februara registrovano je 39 slučajeva morbila, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Među obolelima je 11 dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, zatim deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 16 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Troje obolelih imalo je komplikacije u vidu upale pluća.

Slučajevi oboljevanja potvrđeni su bili i u Novom Sadu, Staroj Pazovi, Severnobanatskom okrugu, Boru, Kolubarskom okrugu. 

Pooštrene mere i dalje na snazi

Iz Instituta podsećaju da su od 7. februara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, te savetuju da one ostanu do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije.

Pandemija COVID-19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo je uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope. Prema podacima SZO beleži se porast broja slučajeva morbila tokom 2023. godine u odnosu na 2022. godinu, čak 30 puta. Zaključno sa oktobrom 2023. godine registrovano je preko 30.000 slučajeva u 40 od 53 zemlje Evropskog regiona SZO, sa oko 21.000 hospitalizovanih i pet smrtnih ishoda u dve zemlje.

Nevakcinisani su u svim uzrasnim grupama

Nevakcinisani su u svim uzrasnim grupama u 83,4 odsto, dok je 6,7 odsto vakcinisano jednom dozom, sa dve 2,7 odsto, a sa nepoznatim vakcinalnim statusom 7,2 odsto. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje, podsećaju iz "Batuta".

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike