Sve o novoj specijalnosti koju uvodi Vojska Srbije: Operateri borbenih dronova biće gospodari neba i zemlje

02.04.2024

08:10

0

Autor: R.M.

Vojska Srbije već ima dovoljno kadrova koji bi mogli da upravljaju dronovima, a potrebna je samo njihova dodatna obuka

Sve o novoj specijalnosti koju uvodi Vojska Srbije: Operateri borbenih dronova biće gospodari neba i zemlje
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vojska Srbije pojačava svoju silu, a nakon uvođenja kineskih bespilotnih letelica CH-92A i CH-95, koje su u sastavu 353. izviđačke eskadrile, ali i mnogobrojnih dronova, pojavila se i potreba za osobljem koje bi njima upravljalo.

Naime, u artiljeriju bi trebalo da bude uvedena nova specijalnost - operater za vođenje naoružanih bespilotnih vazduhoplova. Zapravo, bio bi to više operater za borbene dronove.

Teško uhvatljivi

General-major u penziji Luka Kastratović kaže da svako oruđe ima svoju poslugu, pa tako to moraju imati i bespilotne letelice, odnosno dronovi. Upravo to bi bio posao operatera za vođenje dronova.

- U zavisnosti od njihove tehnologije i upotrebe traži se i određeni broj izvršilaca. Nije to neki poseban zaokret već se samo uvode dronovi, koji su od izviđačkih uloga na početku, postali letelice koje mogu da nose ubojita sredstva. Oni su teško uočljivi i jedino se mogu uhvatiti ako stručnjaci uđu u njihovu frekvenciju upravljanja - kaže Kastratović.

24sedam/Goran Sivački
 

Međutim, on je uveren da nije potrebno zapošljavati nove kadrove u vojsku, već bi trenutno bila dovoljna doobuka postojećeg kadra koji se bavi sličnih poslovima.

- Mi imamo ljude koji upravljaju raketnim sistemima, kojima je mnogo teže upravljati nego dronovima. Imamo ljudstvo koje već upravlja dronovima i to već funkcioniše. Tako da postoje stručnjaci koji to mogu da rade i nije potrebno praviti neke posebne preokrete što se tiče ljudstva - objasnio je Kastratović.

Dronovi-kamikaze već naručeni

Inače, vojni izviđači koriste i manje dronove poput nemačkog Air Robot AR-100C i dronova firme DJI, koji imaju dnevne i noćne kamere i daljinomere na naprednijim modelima. 

Borbeni dronovi bi uskoro trebalo da budu uvedeni u zvanično naoružanje, kako bi pružali efikasnu vatrenu podršku u borbi umesto konvencionalne artiljerije. 

Prošle godine je za vreme izložbe naoružanja IDEX 2023. potpisan ugovor sa emiratskom firmom EGDE za nabavku dronova-kamikaza a trebalo bi da postanu deo Mešovite artiljerijske brigade, jedinice iz garnizona Niš. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike