Šta je preventivna hemioterapija? Sve o lečenju kome je podvrgnuta Kejt Midlton

25.03.2024

08:15

0

Autor: I.K.

U odnosu na tip tumora, mesta gde se nalazi, njegovu veličinu i stadijum proširenosti, lekari donose odluku o vrsti hemioterapije

Šta je preventivna hemioterapija? Sve o lečenju kome je podvrgnuta Kejt Midlton
Copyright Profimedia

Princeza od Velsa Kejt Midlton (42) saopštila je u video poruci, nakon što je dva meseca nije bilo u javnosti zbog čega su kružile brojne teorije, da joj je dijagnostikovan rak dok je bila podvrgnuta velikoj operaciji abdomena na londonskoj klinici početkom godine.

Ona je navela da se trenutno oporavlja od operacije, nakon čega će, kako kaže, biti podvrgnuta “preventivnoj hemioterapiji”, po savetu njenog medicinskog tima.

Šta je to preventivna hemioterapija i kako deluje? 

Hemioterapija koristi lekove koji se zovu citostatici za lečenje malignih tumora ili kancera. Za razliku od hirurškog lečenja, zračne ili radioterapije, koji otklanjaju kancerske ćelije u određenoj regiji, hemioterapija deluje na kancerske ćelije u čitavom telu ukoliko su se raširile po organizmu i udaljile od primarnog tumora, navode u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije

U odnosu na tip tumora, mesta gde se nalazi, njegovu veličinu i stadijum proširenosti, lekari donose odluku o vrsti hemioterapije, dozi leka i režimu davanja. 

Hemioterapija se najčešće koristi zajedno sa hirurškim lečenjem odnosno operacijom, pa se tako može davati pre operacije sa ciljem da se veličina tumora smanji ili nakon operacije, da bi se uništile potencijalno preostale kancerske ćelije. Kada se hemioterapija daje pre operacije, takvu terapiju u onkologiji nazivaju neoadjuvantno lečenje. Kada se daje posle operacije naziva se adjuvantno lečenje.

Načini davanja i neželjeni efekti

Iako osim emotivne poruke same princeze u kojoj je navela da će biti podvrgnuta takozvanoj “preventivnoj” hemioterapiji, javnost ne raspolaže zvaničnom lekarskom dijagnozom niti propisanom terapijom, može se samo pretpostaviti da je u pitanju adjuvantno lečenje ili tzv. preventivna terapija, dakle kako bi se sprečilo širenje tumora, odnosno kako bi se eventualne kancerske ćelije uništile.

Hemioterapija se najčešće daje u venu, ali može u izuzetnim situacijama da se daje oralno, intratekalno (u kičmeni kanal), intraarterijsko ili intrakavitarno (kroz kateter u trbuh).

Profimedia
 

 

 

Poznato je da hemioterapija ima neželjene efekte koji se javljaju iz razloga što ona može da utiče i na zdrave ćelije u organizmu. Oni, međutim, prolaze čim se prestane sa terapijom. Najčešći neželjeni efekti primene hemioterapije su: slabost, od blagog umora do potpune nemoći, gubitak kose ili alopecija, čemu su podložne  i obrve i trepavice, pazušne malje, kao i malje na rukama i nogama. Kosa će porasti nakon završetka hemioterapije, ali boja i tekstura vlasi može biti različita.

Hemioterapija utiče i na smanjenje broja leukocita, ćelija koje su važne u borbi protiv infekcije, pa je tokom hemioterapije sposobnost tela pacijenta da se bori protiv infekcije smanjena. Zato je potrebno u tom periodu posebno se čuvati, održavati redovne higijenske navike, redovno prati ruke, naročito pre jela i posle upotrebe toaleta, kloniti se javnih okupljanja, gužve i javnog prevoza, kao i ljudi koji imaju grip, prehladu, ili druge zarazne bolesti.

Upravo iz ovog razloga jasno je zbog čega princeza već dva meseca ne učestvuje u javnim dešavanjima, kao i to da neće za Uskrs biti spremna da preuzme dužnosti u javnosti. 

 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike