Dame, ne čekajte da vas zaboli! Farmaceuti objasnili kako da same proverite zdravlje dojki kod kuće

20.03.2024

17:50

0

Autor: R.M.

Rak dojke odnosi više od 1.765 života godišnje, a u istom periodu je registrovano preko 4.447 novoobolelih

Dame, ne čekajte da vas zaboli! Farmaceuti objasnili kako da same proverite zdravlje dojki kod kuće
Copyright Profimedia

Rak dojke je najčešća maligna bolest koja se javlja kod žena i čini oko 25 odsto tumora kod ženske populacije. Naša zemlja se i dalje nalazi u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od ove maligne bolesti i zato se svake godine aktivno i javno apeluje da je rano i pravovremeno otkrivanje od ogromnog značaja za život svake žene.

Rak dojke, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, odnosi više od 1.765 života godišnje, a u istom periodu je registrovano preko 4.447 novoobolelih.

- Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena. Stoga je izuzetno važno da se žene i pored pregleda kod lekara i same kod kuće redovno pregledaju. Redovnim samopregledom dojki svakog meseca moguće je otkriti svaku nenormalnost i tumor u dojci u najranijem stadijumu. Samopregled dojke je vrlo jednostavna procedura koja zahteva samo ogledalo i par minuta, a može biti izuzetno koristan, pa ga je najbolje svakog meseca ponavljati sedam dana od početka menstruacije, odnosno kod žena u menopauzi ili bez materice prvog dana svakog meseca – objašnjava Kristina Kovačević, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Kako treba da izgleda samopregled dojki

  • Pod tušem

- Uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima tri srednja prsta sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku – objašnjava Kovačevićeva.

Profimedia
 
  • Pred ogledalom

Postavite ruke na bokove i, čvrsto ih pritiskajući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke. Istovremeno u ogledalu tragati za asimetričnim promenama na dojkama, u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakše asimetrije u veličini dojki nisu značajne jer je prisutna kod najvećeg broja žena. Nakon toga lagano podignuti ruke iznad glave i tragati za prethodno navedenim promenama na dojkama.

  • U ležećem položaju

Da biste najbolje pregledali desnu dojku, treba leći i postaviti jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignuti desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Prilikom pipanja desne dojke koristiti vrhove tri srednja prsta leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratiti pažnju na ulegnuće i čvoriće. Zadebljanje tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponoviti pregled leve dojke sa desnom rukom.

Na kraju pregleda nežno stisnuti bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscetka ili sukrvice.

Profimedia
 

U apoteku po savet

- Farmaceuti u apotekama se svakog dana sreću sa problemima ženskog zdravlja, a neretko u apoteku dolaze žene sa kancerom dojke. Jedan broj njih se priprema ili su već prošle operaciju, a žene koje imaju hormon-zavisne tumore u apotekama podižu odgovarajuću terapiju na recept. Farmaceuti su im velika podrška kada je reč o edukaciju o pravilnoj primeni lekova, praćenju neželjenih efekata lekova i proceni interakcija između dva leka, leka i hrane ili leka i suplementa. Tu su da pruže savete o tome koje bezreceptne lekove, biljne proizvode i dodatke ishrani treba izbegavati tokom hemoterapije i u periodu rekonvalescencije. Mogu pomoći savetima za pravilnu negu kože nakon zračenja. Žene koje traže bilo kakav bezreceptni lek ili dijetetski suplement treba da naglase farmaceutu ako su u postupku primanja hemoterapije ili ako koriste antiestrogene. Od farmeceuta u apotekama mogu dobiti i uputstvo sa vežbama koje pacijentkinje treba da rade kod kuće nakon odobrenja od strane lekara, a koje olakšavaju povratak normalnim dnevnim aktivnostima nakon operacije – objašnjava Kovačevićeva.  

Kako starimo šansa za nastanak raznih bolesti se povećava, pa tako starije pacijentkinje pored dijagnoze karcinoma dojke obično imaju još neko pridruženo oboljenje, koje takođe zahteva terapiju, što svakako povećava rizik za interakcije. Zato je važno da prilikom podizanja svoje terapije kažete šta sve primenjujete od lekova, ali i suplemenata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike