Direktorka "Batuta": Skrining dojke barem jednom u dve godine, jer kod ranog otkrivanja raka procenat izlečenja je čak 90 odsto!

20.03.2024

13:58

0

Pozivam sve sugrađanke između 45 i 69 godina da zakažu i obave pregled u našem mobilnom mamografu, kaže direktorka "Batuta" Verica Jovanović

Direktorka "Batuta": Skrining dojke barem jednom u dve godine, jer kod ranog otkrivanja raka procenat izlečenja je čak 90 odsto!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U Srbiji i širom sveta danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, i tim povodom direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović pozvala je sve sugrađanke da obave pregled u mobilnom mamografu koji je postavljen na šetališu Beograda na vodi, jer je, kako je rekla, kod ranog otkrivanja ovog maligniteta procenat izlečenja čak 90 odsto. 

"Svake godine već više od jedne decenije pokušavamo da proširimo informaciju o značaju i realizaciji sprovođenja mamografije, kao zlatnog standarda među pregledima, da se uspostavi dijagnoza raka dojke. Pozivam sve sugrađanke starosti između 45 i 69 godina da zakažu i obave pregled u našem mobilnom mamografu", rekla je Jovanović za Tanjug. 

Rak dojke predstavlja najčešće maligno oboljenje među svim malignim oboljenjima kod žena, dodaje Jovanović, i ističe da se i iz tog razloga u Srbiji i širom sveta organizuju ovakve aktivnosti kao i obeležavanje celog meseca kao meseca borbe protiv ovog maligniteta. 

Skrining na svake dve godine

"Sve što pomaže u promovisanju značaja mamografije, koja je neophodna kao deo preventivnog pregleda žena kada su u životnom dobu od 45 do 69 godina, na svake dve godine. Skrining mamografija je ključna za žene u navedenom životnom dobu", rekla je Jovanović. 

Profimedia
 

Istovremeno, tokom ovog meseca kako je objasnila Jovanović naglašava se da da žene koje su u mlađem životnom dobu, a u svojoj porodičnoj istoriji registruju rak dojke kod najbližih srodnica, ovu vrstu pregleda treba da urade ranije.  

"Kada su u pitanju mlađe žene i devojke, redovni preventivni pregledi se odvijaju u domovima zdravlja kod izabranog lekara ili ginekologa i najčešće podrazumevaju ultrazvučne preglede, koji se mnogo češće obavljaju", objasnila je Jovanović. 

Prema nepublikovanim podacima prikupljenim iz svih domova zdravlja u našoj zemlji, a za 2022. godinu, dodaje Jovanović, u celokupnom broju od 41.900 malignih oboljena koji se registruju na nivou jedne godine, 4.446 slučajeva registruje rak dojke.  

"Ono što posebno ohrabruje jeste smanjenje smrtnosti žena u periodu od posednjih 10 godina, odnosno od momenta kada je uveden nacionalni program skrininga raka dojke 2012. godine. Od 2021. godine do 2023. godine došlo je do smanjenja smrtnosti za 16,9 odsto", ukazala je Jovanović. 

Mobilni mamogaf kojim upravlja Institut "Batut" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dostupan je na šetalištu Beograda na vodi, i pregledi se obavljaju u periodu od devet do 19 sati. 

"Do sada je u ovom mobilnom mamografu pregledano 1.120 žena", naglasila je Jovanović. 

Pregled traje oko 10 minuta, a zakazivanje je moguće na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523. 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike