"Ovo su dokazi da je video montiran uz pomoć veštačke inteligencije"! Nove, još luđe, teorije zavere o princezi od Velsa

24.03.2024

22:20

0

Da li je video Kejt Midlton autentičan ili je u pitanju još jedna "podvala" u vidu montiranog sadržaja

"Ovo su dokazi da je video montiran uz pomoć veštačke inteligencije"! Nove, još luđe, teorije zavere o princezi od Velsa
Kejt Midlton objavila da boluje od raka - Copyright Profimedia

Iako je princeza od Velsa, Kejt Midlton, u obraćanju za javnost 22. marta otkrila da joj je u 42. godini dijagnostikovan rak i da je podvrgnuta preventivnoj hemioterapiji, korisnici društvenih mreža, mediji i lekari uzeli su sve rečeno i snimljeno sa rezervom, pa danima razvijaju nove teorije zavere.

Da li je video Kejt Midlton autentičan ili je u pitanju još jedna "podvala" u vidu montiranog sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije? Da li princeza zaista ima rak? - glavna su pitanja ovih dana na društvenim mrežama.

Doktor Sandžej Gupta, glavni medicinski dopisnik CNN-a, izrazio je sumnju zbog "nepostojanja termina preventivne hemioterapije u medicini". 

Ono što je prevashodno izazvalo sumnju jeste odeća princeze. Korisnici duštvene mreže X odmah su pronašli video star sedam godina na kojem Kejt nosi isti džemper na pruge i ima vrlo sličnu frizuru kao na novom snimku na klupi u Vindzoru gde saopštava da joj je otkriven rak.

Druga stvar koja je unela sumnju u verodostojnost i originalnost videa, po mišljenju teoretičara nove zavere, jeste priroda koja se ne pomera iza princeze. Pozadina je vrlo statična, pa mnogi veruju da je u pitanju čuveni "green screen", te studijski obrađen snimak, ali su neki otišli korak dalje i napravili uz pomoć veštačke inteligencije video sa likom i glasom Megan Markl kako bi dokazali da je uz pomoć tehnologije danas moguće izmontirati i lažirati sve.

Napomenuli su tada da će poverovati da je na fotografiji ili snimku Kejt tek kada se zaista pojavi među narodom i odatle se obrati zabrinutoj javnosti.

Što se daljih "dokaza", kako se na mrežama navodi, tiče, u jednom trenutku nestaje prsten sa njene leve ruke, što je dodatno podgrejalo priče da je video ipak prošao kroz ruke montažera.

Analizirali su i položaj ramena Kejt Midlton, kao i njeno oko, koje na usporenom i zumiranom kadru izgleda kao da se pomera, što je teoretičarima bilo dovoljno da "zaključe" da na video-snimku nije Kejt Midlton.

Još jedan detalj je po njihovom mišljenju sporan u čitavoj priči, a to je senka na klupi, koja je vrlo neprirodna, jer deluje kao da se pruge sa džempera u vidu senke ocrtavaju na klupi.

Princeza od Velsa objavila je 22. marta video u kojem je rekla da joj je u 42. godini života dijagnostikovan rak kao i da je podvrgnuta "preventivnoj" hemioterapiji. 

Detalji raka nisu otkriveni, ali Kensingtonska palata kaže da je uverena da će se princeza potpuno oporaviti.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike