Tri mesta u Srbiji gde ćete izlečiti telo i dušu: Možete uživati kao stari Rimljani, a onda osetiti magiju iz srednjeg veka

16.03.2024

20:11

0

Autor: 24sedam

Turisti strani i domaći najviše posećuju gradove, planine, ali i banje

Tri mesta u Srbiji gde ćete izlečiti telo i dušu: Možete uživati kao stari Rimljani, a onda osetiti magiju iz srednjeg veka
Copyright Profimedia/24sedam/Goran Sivački

Srpske planine, banje i gradovi sve su posećeniji, a prošla godina bila je rekordna po prilivu od turizma. Kako bi podstakla što veći rast ove privredne grane, država omogućava građanima vaučere, u iznosu od 10.000 dinara koje mogu iskoristiti za boravak u domaćim turističkim centrima.

Među najposećenijim lokacijama su gradovi i to Beograd, Novi Sad i Subotica, planine Zlatibor, Kopaonik i Fruška gora, kao i banje Vrnjačku, Vrdnik i Sokobanju. 

Prethodno smo predstavili znamenitosti najposećenijih gradova, kao i prirodne lepote planina, a sada vam donosimo razloge zbog kojih bi trebalo, ako već niste, da posetite najpopularnije banje u Srbiji.

Vrnjačka banja

Jedan od glavnih razloga popularnosti Vrnjačke banje, bez sumnje leži u lekovitim svojstvima banjske vode koju su koristili još stari Rimljani. Jedinstven u Evropi izvor vode temperature ljudskog tela, jedan od sedam koji se nalaze u podnožju planine Goč, privlači turiste duže od 150 godina. 

Vrnjačka Banja poznata je i po odlično opremljenom zdravstvenom centru specijalizovanom za bolesti organa za varenje i dijabetes. Ako tamo ne idete radi dijagnostike i lečenja, onda se možete prepustiti nekom od brojnih zabavnih sadržaja.

Foto: 24sedam / Jovana Jovanović
Vrabac Gočko

Možete posetiti muzeje i kulturno-umetničke manifestacije, filmske i muzičke festivale. Vrnjačka banja poznata je i po velikom karnevalu koji je posebno privlačan za najmlađe. U neposrednoj blizini je i planina Goč, idealna za sve ljubitelje šetnje.

Centralno mesto je bez svake sumnje Promenada, banjsko šetalište uz Vrnjačku reku, na kojem su smešteni kafići, restorani, prodavnice, bioskop, kao i Trg kulture na kojem se odvijaju brojne manifestacije. Kada ste već na Promenadi ne propustite da se fotografišete ispred čuvenog simbola ovog grada - vrapca Gočka.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik, na južnim obodima Fruške Gore, od Novog Sada udaljena svega 24 km, a od Beograda 74 km, prava je oaza mira i tišine. 

Brojne turiste privlači bogatim sadržajima iz sfere velnesa i spa, kao što su bazeni, saune, masaže i drugo.

Profimedia
 

Kupanje u toploj mineralnoj vodi i boravak na izuzetno čistom vazduhu s visokom koncentracijom ozona, okrepljuju i dušu i telo.

Naravno, imate priliku da prošetate i kroz Nacionalni park Fruška gora i obiđete neke od fruškogorskih manastira. Možete se okrepiti u nekim od restorana, popiti čašu vina od grožđa koje se uzgaja upravo na sunčanim padinama Fruške gore. Autohtone sorte ausbruh i bermet prepoznatljiv su brend ovog kraja.

U blizini se nalazi i čuvena Vrdnička kula koja se pominje još u 14. veku.

Sokobanja

Mnogi dolaze da svoje ozdravljenje traže baš na izvoru koji se nalazi između Ozrena i Rtnja.

Sokobanja se može pohvaliti vazduhom s visokom koncentracijom kiseonika, ozona i negativnih jona koji blagotvorno deluje na pluća, te se boravak u Sokobanji preporučuje kako astmatičarima tako i svima onima koji žele da pročiste organizam od zagađenog gradskog vazduha.

Njegova jedinstvena atrakcija je tursko kupatilo - hamam iz 15. veka, izgrađen od kamena.

Da ćete imati savršen odmor svedoči i činjenica da Sokobanja nudi pregršt relaksirajućih velnes i spa-tretmana kao što su saune, đakuzi, kozmetički tretmani i razne vrste masaža.

 
 
Profimedia
Sokograd

U letnjim mesecima možete da se okupate na reci Moravici i Bovanskom jezeru, a sa decom obavezno posetite uzbudljiv akva-park. 

Dok ste u Sokobanji, možete organizovati i izlete do planina Ozren, Devica, Rtanj i Bukovik. Najznačajniji spomenik kulture je srednjevekovno utvrđenje Sokograd.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike