Bliži se proba male mature, a ko uzme privatne časove koštaće ga preko 1.200 evra! Evo i koje novine možete da očekujete ove godine

12.03.2024

11:36

0

Za po 40 dodatnih privatnih časova iz matematike i srpskog jezika i 30 časova za treći test treba izdvojiti i više od 148.000 dinara

Bliži se proba male mature, a ko uzme privatne časove koštaće ga preko 1.200 evra! Evo i koje novine možete da očekujete ove godine
Copyright M. M./ATAImages

Malim maturantima ostalo je nešto više od tri meseca do polaganja završnog ispita a učenici polažu srpski jezik, matematiku i test iz izbornog predmeta.

Neki roditelji će se odlučiti za uzimanje privatnih časova, što bi moglo "debelo" da ih košta.

Tako za po 40 dodatnih privatnih časova iz matematike i srpskog jezika i 30 časova za treći test treba izdvojiti i više od 148.000 dinara!

Budući srednjoškolci imaće priliku da svoje znanje provere na probnom polaganju završnog ispita, i to 22. i 23. marta, a nakon toga će moći, ukoliko žele, da promene odluku o izboru trećeg predmeta, što je i jedna od novina.

Oko 67.000 osmaka polagaće zvaničan test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika 17. juna, dok će sutradan rešavati zadatke iz matematike, a za 19. jun zakazan je treći test, koji je novina od prošle školske godine. 

Ranije su učenici radili kombinovani test na kom su bila pitanja iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Ti predmeti su razdvojeni i učenici osmih razreda su birali jedan za završni ispit. Kako je rečeno u Ministarstvu prosvete, najveći broj učenika ove godine opredelio se da kao treći test polaže geografiju 40 odsto, biologiju je odabralo 36 odsto učenika, istoriju 10 odsto, hemiju 7,7 odsto i fiziku 6,4 odsto.

Novine u odnosu na prošlu godinu

- Novina u odnosu na prethodnu godinu jeste to što će učenici imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila, nakon što provere svoje znanje na probnom završnom ispitu, donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu. Roditeljima je dostupan i Vajber kanal "Moja srednja škola", gde mogu pročitati sve informacije o prijemnom ispitu i upisu - naveli su u resornom ministarstvu.

M. M./ATAImages
 

Prošle godine promenjeno je i bodovanje, koje značajno može uticati na upis u željenu srednju školu. Na maloj maturi moguće je osvojiti 40 bodova. Do prošle godine su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova i kombinovani test 14. Bodovanje je izmenjeno, te učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem testu. Učenik po osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova. Najveći broj bodova koji učenik može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

Učenici za pripremu završnog ispita mogu koristiti zbirke zadataka, ali i E-vežbaonicu. Pored toga, sve škole organizuju pripremnu nastavu za polaganje završnog ispita, ali ima i opština koje to organizuju besplatno. Ipak, mnogi roditelji se odlučuju za privatne časove, neki plaćaju individualne časove, dok pojedini plaćaju petomesečne kurseve u privatnim školama, gde decu pripremaju za sva tri predmeta, a to u većini privatnih škola košta oko 600 evra.

Čas skuplji od 10 evra

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da se cene za jedan čas od 45 minuta kreću od 1.200 do 1.400 dinara.

- Neke kolege dvočas naplaćuju 2.000 dinara. Deca najviše idu na privatne časove iz matematike, a da bi se valjano pripremili, potrebno je od 40 do 60 časova. Na drugom mestu je srpski jezik i tu je potrebno 40 časova. Što se tiče drugih predmeta, mali broj đaka se opredelio za fiziku i hemiju, na prvom mestu je geografija, na drugom biologija, a potom istorija. Kada je reč o fizici i hemiji, tu se plaćaju privatni časovi i potrebno je oko 30 časova - objašnjava Antić.

Kaže da retko ko plaća časove iz geografije, biologije i istorije.

- Učenicima koji su vredni dovoljna je samo priprema u školi. Što se tiče kurseva u privatnim školama, to nije naša preporuka, uvek preporučujem individualne časove jer je tu rad jedan na jedan i dete može više da nauči - naglašava Antić za Kurir.

Roditelji će za privatne časove odvojiti 148.000 dinara, i to ako uplate 40 časova iz matematike, po ceni od 1.200 dinara, isto toliko iz srpskog jezika i 30 časova za treći test.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike