Šta je lek "ivermektin" koji su antivakseri promovisali za lečenje kovida, a sada ga povlače? Ubija gliste, ali viruse nikako

12.03.2024

13:51

0

Autor: R.M.

Ovaj lek u Srbiji nije odobren za lečenje kovida a radi se o sredstvu protiv parazita širokog spektra

Šta je lek "ivermektin" koji su antivakseri promovisali za lečenje kovida, a sada ga povlače? Ubija gliste, ali viruse nikako
Ilustracija - Copyright Profimedia

Lek koji su, uglavnom, antivakseri i teoretičari zavere promovisali u Srbiji kao lek protiv kovida "ivermektin" povučen je sa tržišta u Hrvatskoj. 

Naime, kompanija "Medika", distributer leka Soolantra krema (ivermectin), sprovodi povlačenje serije 2414239A tog leka s hrvatskog tržišta zbog "kvara kvaliteta koja se odnosi na kontaminaciju koja nema opasnost po zdravlje". 

Ono što je važno jeste da ovaj lek u Srbiji nije odobren za lečenje kovida a radi se o sredstvu protiv parazita širokog spektra. Radi se primarno o  veterinarskom medikamentu, koji se može koristiti u humanoj medicini ali samo u konkretnim slučajevima.

Naime, njega je Američka Služba za hranu i lekove (FDA) odobrila za upotrebu kod ljudi za lečenje određenih vrsta parazita. Recimo, za lečenje tzv. rečnog slepila, zaraze koju prenosi određena vrsta rečne muve.

Može se koristiti i za lečenje šuge, ili za smirivanje rozacee odnosno specifičnog kapilarnog crvenila kože.

Profimedia
Ilustracija

U primeni kod životinja se najčešće koristi za lečenje od glista.

Inače, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je tokom kovida saopštila da je lek odobrila za lečenje "isključivo parazitskih infekcija kod životinja". 

- S obzirom da je njegova primena odobrena isključivo u veterinarskoj medicini, lek se u Republici Srbiji može izdavati isključivo u veterinarskim apotekama na veterinarski recept za primenu na životinjama - saopštili su oni tada.

Inače, krajem marta 2022. godine u časopisu za medicinu "New England Journal of Medicine" objavljeno je istraživanje prema kojem ovaj lek ne smanjuje rizik od hospitalizacije obelelih od korona virusa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike