Turisti najviše hrle na planine, a jedan grad je turistički favorit: Posetite ih obavezno, a možete čak koristiti i državne vaučere!

11.03.2024

20:01

0

Autor: 24sedam

Broj turističkih poseta značajno raste, a država značajno doprinosi tome preko turističkih vaučera

Turisti najviše hrle na planine, a jedan grad je turistički favorit: Posetite ih obavezno, a možete čak koristiti i državne vaučere!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija postaje sve više tražena destinacija na svetskoj mapi, o čemu svedoče i podaci turističkog barometra Ujedinjenih nacija da je naša zemlja u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu.

Srbiju je u januaru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posetilo 248.684 turista, od čega je domaćih turista bilo 125.772, dok je stranih turista bilo 122.912. 

Planinske centre je posetilo najviše ljudi i to čak 85.087 turista, a najveći broj boravio je na Zlatiboru, Kopaoniku i Fruškoj gori. Banje je posetilo 33.823 turista i to najčešće Vrnjačku Banju, Vrdnik i Sokobanju. A kada je reč o gradovima, najposećeniji je bio Beograd sa 75.281 turista, sledi Novi Sad sa 11.348 turista i Subotica sa 4.785 dolazaka.

Ono što je najznačajnije jeste da broj poseta raste iz godine u godinu. Tako je Vojvodinu, recimo, lane posetilo više od 700.000 turista, što je povećanje od skoro tri odsto u odnosu na 2022. godinu.

Očekuje se da i nautički turizam poraste i donese nam nove turiste, a pored pristaništa u Beogradu, Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Golupcu, tokom prošle godine otvorena su tri nova međunarodna putnička pristaništa i to u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu.

Sada ih ukupno u zemlji ima 10, pa se očekuje da će u ovoj sezoni broj putnika koji na ovaj način dolaze u Srbiju porasti za 10 odsto, odnosno da će Srbiju sa kruzera posetiti oko 200.000 turista. 

 

 

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navela je ranije da se očekuje da će se i ove godine nastaviti niz dobrih rezultata, pošto je dosta urađeno u turističkoj i putnoj infrastrukturi, a destinacije su obogaćene dodatnim sadržajima.

Vaučeri za povoljnije putovanje!

U prilog tome ide i činjenica da su turistički vaučeri koje je država ponudila građanima kako bi im omogućila da po povoljnijim uslovima mogu da odu na odmor u neki od turističkih centara u zemlji, u rekordnom roku podeljeni. 

Od 100.000 podeljenih turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, 55 odsto je otišlo u ruke penzionera, 30 odsto je pripalo zaposlenima, osam odsto nezaposlenima i dva odsto studentima. Građani su imali mogućnost izbora među skoro 4.500 ugostiteljskih objekata širom Srbije, a krajnji rok za korišćenje vaučera, čija je vrednost 10.000 dinara, je 20. novembar 2024. godine.

 

Na otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je istakao da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju premašio broj domaćih turista, te da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto. 

- Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina, kao i da se početkom godine taj trend nastavio.

Milionske posete

Prema podacima Turističke organizacije Beograda, glavni grad je u prošloj godini posetilo ukupno 1.384.616 turista koji su ostvarili ukupno 3.453.132 noćenja.

Turistička organizacija Novog Sada saopštila je da je 2023. bila veoma uspešna, da je zabeleženo povećanje broja dolazaka na 234.708, kao i broja noćenja na 408.891 u čemu prednjače gosti iz inostranstva. Na ovaj način nadmašeni su rezultati iz 2022, u kojoj je taj grad bio nosilac titule Evropske prestonice kulture.

Vaučeri koje je država ove godine podelila mogu se iskoristiti za boravak u mestima koje smo već na naveli, a kako biste na vreme, pred nastupajuće prvomajske i uskršnje praznike, ali i letnji odmor izabrali pravu destinaciju za vas, 24sedam je pripremio serijal tekstova u kojima ćemo vam predstaviti najpopularnije i najposećenije gradove i njihove znamenitosti, banje, planinske centre, jezera...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike