Najpopularnije banje među turistima u Srbiji: Čak 11.958 njih je u decembru posetilo baš ovu

31.01.2024

21:38

0

Dve banje, jedna 200 km južno od Beograda, druga je udaljena 77 kilometara severno, i turisti ih biraju jer su posebne

Najpopularnije banje među turistima u Srbiji: Čak 11.958 njih je u decembru posetilo baš ovu
banje - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srbiju je u decembru prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posetilo 313.374 turista, od kojih su većinu činili stranci, 175.504 dok je domaćih posetilaca bilo 137.870. Oni su ostvarili 816.563 noćenja.

Za posetu banjama se odlučilo 39.471 turista, najviše za Vrnjačku Banju, 11.958, a na drugom mestu je Vrdnik sa 8.090 poseta.

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja je bez premca najposećenija banja u Srbiji, ali i turistička destinacija Srbije uopšte! Sama posećenost govori o kvalitetu banje, a razlozi za to su brojni! Verovatno je dovoljno reći: lekoviti izvori mineralne vode, drevna lečilišta, fantastični sportsko-rekreativni kompleksi, turistički sadržaji, šetališta, priroda, festivali.

24sedam/Jovana Jovanović
 

Vrnjačka banja se nalazi u Centralnoj Srbiji, svega 200 km južno od Beograda. Okružena je Zapadnom Moravom kao i planinom Goč što čini prirodu ovog kraja posebno unikatnom.

Bolesti koje mineralni izvori u Banji leče

Lekovitost mineralnih voda kod nas se koristi u lečenju sledećih bolesti:

Šećerna bolest

Zalečenje nakon zarazne žutice
Bolesti organa za varenje (hronično zapaljenje creva, hronično zapaljenje želuca, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu…)
Bolesti žučne kese i žučnih puteva
Bolesti jetre
Bolest bubrežne karlice
Bolest bešike i mokraćnih puteva i mnoge druge bolesti koje nažalost pacijentima mogu praviti probleme.

Vrdnik

Banja i istoimeno naselje Vrdnik su smešteni u srcu Srema, u opštini Irig. Prostiru se na južnom delu svima poznate Fruške Gore, koju krase lipove šume i beskonačno duge staze za šetnju i ostale sportske aktivnosti.

Banja je od našeg glavnog grada Beograda udaljena 77km (od kojih se najveći deo auto-putem), tačnije oko sat vremena vožnje automobilom. Novosadjani su te sreće da im je banja u samom komšiluku i da do nje  stižu za nepunih pola sata.

Šta se leči u banji Vrdnik?

Ukoliko patite od simptoma kao što su bolovi u mišićima, kostima ili zglobovima, tačnije ako je vaš problem reumatizam, možda će ova banja biti pravo mesto za vas. Termalne vode Vrdnika, temperature preko trideset stepeni mogu znatno olakšati vaše muke.

Opština Irig
 

Neretko se ovde leče i srčani bolesnici, ali podrazumeva se, uz konsultacije i po preporuci doktora. U njihovoj specijalnoj bolnici su vam na raspolaganju stručni kadar, dijagnosticki centar, postoperativni oporavak, terapije, vežbe i masaže.

Banja je od našeg glavnog grada Beograda udaljena 77km (od kojih se najveći deo auto-putem), tačnije oko sat vremena vožnje automobilom. Novosadjani su te sreće da im je banja u samom komšiluku i da do nje  stižu za nepunih pola sata.


Planinske centre je posetilo 66.698 turista, pri čemu je najviše poseta zabeleženo na Zlatiboru, 27.292 a sledi Kopaonik sa 16.172 dolaska gostiju.

Ostala mesta posetilo je 216.825 turista, od čega na posete Beogradu otpada više od polovine, tačnije 123.493.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike