Međunarodni dan žena: Malim koracima u velikoj borbi za prava u muškom svetu!

08.03.2024

07:10

0

Svet kojim vladaju muškarci još nije shvatio da ženama treba prepustiti odgovornija mesta i pozicije

Međunarodni dan žena: Malim koracima u velikoj borbi za prava u muškom svetu!
Copyright Profimedia

Međunarodni dan žena, 8. mart, praznik je koji slave žene širom sveta, u znak sećanja na hrabre radnice koje su pre više od jednog veka ustale boreći se za svoja prava - kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa. Podjednako i na zapadu i na istoku.

Tekstilne radnice u Njujorku demonstrirale su baš na 8. mart 1857. godine zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija, ali nije ugušila bunt i nezadovoljstvo. Protesti su usledili i narednih godina, a presudni se odigrao 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa za žene.

Profimedia
Klara Cetkin (l) i Roza Luksemburg 2010. godine

 

Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od Klare Cetkin, nemačke levičarke i borca za ženska prava. Nakon štrajka u Rusiji 1917. godine, kada su ruske tekstilne radice tražile "hleba i mira", ustanovljen je baš ovaj dan, 8. mart, kao praznik žena. Zvanično ga Ujedinjene nacije obeležavaju od 1977. godine.

Iako je znatno podigao svest da žene treba da imaju više prava, da mogu podjednako dobro da obavljaju iste poslove kao i njihove muške kolege i da za to treba da budu podjednako plaćene, do danas zapravo ta borba nije prestala. O tome svedoči i činjenica da ove godine Ujedinjene nacije praznik obeležavaju pod parolom "Investirajte u žene: Ubrzajte napredak".

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, svet se suočava sa brojnim krizama, od geopolitičkih konflikta, rastućeg nivoa siromaštva do eskalacije uticaja klimatskih promena.

- Ovi izazovi se mogu rešiti samo rešenjima koja osnažuju žene. Ulaganjem u žene možemo pokrenuti promene i ubrzati tranziciju ka zdravijem, sigurnijem i ravnopravnijem svetu za sve - poručuju Ujedinjene nacije.

Profimedia
Žene širom sveta i dalje protestuju boreći se za svoja veća prava

 

Ovo jasno svedoči da svet, kojim vladaju muškarci, još nije shvatio da ženama treba prepustiti odgovornija mesta i pozicije i da se žene i dan-danas bore za ista prava kao vek ranije. 

I dok je ovaj praznik, sa istorijskog stanovišta, simbol borbe za veća prava, dotle se u savremeno doba pretvorio u potrošački praznik kojem se trgovci izuzetno raduju. Osim što i dalje nisu podjednako cenjene na mestima na kojima bi svet možda radije video ili prihvatio muškarca, one su često i žrtve nasilja upravo iz razloga što ih posmatraju kao "manje vredne".

Da se Srbija bori za njihov bolji status, da dobiju zaslužene pozicije, priznanja i da budu plaćene za to, pokazuje broj žena u parlamentu Srbije, Vladi Srbije, ali i drugim ključnim pozicijama u zemlji. Od činjenice da je poslednjih sedam godina žena vodila Vladu Srbije, da je u premijerkinom kabinetu na ministarskim pozicijama 10 žena, da je žena guvernerka NBS, da polovinu poslanika čine - poslanice, pokazuju podaci Eurostata. Prema oceni američke agencije Blumberg u vreme formiranja poslednjeg saziva Vlade Srbije, promenom u rodnom sastavu tima u Nemanjinoj, Srbija je postala jedna od deset zemalja sveta sa najboljim balansom u pogledu rodne ravnopravnosti. 

Profimedia
 

 

Drage dame, borba izgleda i dalje traje, naša je obaveza da je nastavimo, da borba Klare Cetkin i žrtve koje su podnele naše prethodnice početkom prošlog veka ne bi bile uzaludne. Tu borbu nikako ne može osujetiti jedan cvet, ali može da predstavlja stalno podsećanje na to da muškarci treba za žene da urade još samo jednu stvar - da im priznaju da su podjednako dobre u svemu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike