Vernici u subotu obeležavaju zimske zadušnice: Četiri stvari obavezno ponesite na liturgiju i groblje, a ovu molitvu izgovorite

07.03.2024

12:06

0

Autor: I.K.

Tog dana se posećuju i uređuju grobovi naših dragih, obavlja se parastos ili pomen, osvećuje se žito

Vernici u subotu obeležavaju zimske zadušnice: Četiri stvari obavezno ponesite na liturgiju i groblje, a ovu molitvu izgovorite
novo groblje vandali 24sedam goran sivački 2302 2022 (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u subotu 9. marta prve zadušnice u 2024. godini, takozvane Zimske zadušnice. To je dan kad se sećamo naših pokojnika i za njihove duše se molimo.

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje uvek subotom i osim ovih zimskih, postoje Letnje koje će se ove godine obeležiti 22. juna, zatim Miholjske 5. oktobra i Mitrovske ili Jesenje 2. novembra.

Tog dana se posećuju i uređuju grobovi naših dragih, obavlja se parastos ili pomen, osvećuje se žito, sveštenik prekađuje i preliva vinom grob, pale se sveće za pokoj duša.

Običaj je da se za zadušnice ode u crkvu na liturgiju, pa treba poneti: kuvano žitocrno vinomalu sveću koja se postavlja uz žito, male sveće za svake upokojene zbog kojih obeležavate zadušnice ili jedna veća sveća za sve. Možete da napišete spisak imena svih vaših upokojenih rođaka i prijatelja, a novčani prilog daje svako prema svojim mogućnostima.

Žito se sprema kao simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: „Ja sam svetlost svetu.“ 

Pixabay
 

 

Posle liturgije u crkvi se služi parastos, a potom se ide do grobova pokojnika. Ukoliko su nam srodnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na groblje, onda se u crkvi služi pomen. 

Daće se ne nosi da se "nahrani" pokojnik, nego da se sirotinja nahrani i u molitvama pomene pokojnika. Crkveni velikodostojnici poručuju da to nikako ne sme da bude gozba sa mnogo skupocenih jela i pića. Novac umesto na gozbu treba preusmeriti u plemenite svrhe, prema mogućnostima. Pomoći, koliko ko može, nekoj siromašnoj porodici, izbeglicama, bolesnima ili siročadi.

Sveštenik može po dogovoru da odsluži pomen i okadi grobno mesto.

Ako su pokojnici sahranjeni daleko i niste u mogućnosti da odete na groblje, uvek možete otići u crkvu, gde se služi pomen.

Molitva za upokojene

Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše

usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,
i sve upokojene u pobožnosti i veri,
i oprosti im svako sagrešenje,
hotimično i nehotimično,
što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.
Useli ih u mesta svetla,
u mesta svežine, u mesta odmora,
odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,
gde gledanje Lica Tvoga
veseli sve od veka svete Tvoje.
Daruj im Carstvo Tvoje
i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,
i naslađivanje u Tvom beskonačnom
i blaženom životu.
Jer si Ti život, i vaskrsenje
i pokoj usnulih slugu Tvojih,
Hriste, Bože naš,
i Tebi slavu uznosimo
sa bespočetnim Tvojim Ocem
i Presvetim, i Blagim,
i životvornim Tvojim Duhom,
sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike