Vreme ko da je leto, a ne mart! Meteorolog Todorović otkrio kada počinju najveće nepogode

07.03.2024

14:17

1

Normalna grmljavina vezana je za letnji deo godine, od kraja aprila pa do početka oktobra, posebno u maju, junu i julu

Vreme ko da je leto, a ne mart! Meteorolog Todorović otkrio kada počinju najveće nepogode
Copyright Printscreen/RTS

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da je današnje vreme sa padavinama i grmljavinom uobičajeno za letnji deo godine, a ne u martu.

- Ovakvo vreme početkom marta nije toliko česta pojava. Normalna grmljavina vezana je za letnji deo godine od kraja aprila pa do početka oktobra, posebno u maju, junu i julu. Ali dešava seda i zimi poneki dan da bude s grmljavinom, ne samo u Beogradu, nego i u drugim mestima Srbije - rekao je Todorović i dodao:

- Kad se uradi analiza svih tih pojava stotinu godina unazad, to se događa jednom u deset godina. Sada je grmljavine bilo na samo nekoliko mesta u Srbiji. Tako da ništa to nije neobično, nisu to nikakvi znaci, predznaci i tako dalje. Čista prirodna pojava. Normalno, grmljavina zavisi od mnogih faktora i od atmosfere, ali i od naelektrisanja u atmosferi.

Profimedia
Ilustracija

 

Na pitanje da li ovakvo nevreme ima veza sa superćelijskim olujama, Todorović je odgovorio:

- Ja bih izbegao taj izraz superćelijske oluje. On je pokazao da služi više za plašenje naroda. Znači, to su letnje nepogode sa jakim vetrom, gradom i velikom količinom padavina. Kao posledicu imamo i štete na objektima, bujične poplave i tako dalje. To je sve već viđeno u nas stotinama godina. Znači, taj neki stručni izraz ne bi trebalo toliko da se forsira, bar ne u medijima.

- Svake godine imamo nepogode, neke godine više, neke godine manje. One počinju u maju, kao što sam spomenuo, a najžešće su u junu i julu. Lokalno, velika količina padavina, znači za nekih pola sata - sat možda negde padne čak i mesečna i dvomesečna količina padavina, i to je karakteristika naše klime. Znači ništa novo, toga će biti i ovog leta, i sledećeg leta, i narednih stotina godina - objasnio je on za Kurir.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike