Kad roditelj, po drugi put, pokloni život detetu: Dve transplantacije bubrega sa živih donora obavljene u Tiršovoj

19.02.2024

07:50

0

Autor: I.K.

Transplantacije od živih donora obavili su ugledni hirurzi iz "Tiršove" uz podršku stručnjaka iz Londona

Kad roditelj, po drugi put, pokloni život detetu: Dve transplantacije bubrega sa živih donora obavljene u Tiršovoj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dvoje dece je proteklog vikenda transplantacijom u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova" dobilo bubrege od svojih roditelja. Jedna 18-ogodišnja devojčica je dobila organ od oca, a dečak (17) od majke. Transplantacije od živih donora obavili su ugledni hirurzi iz "Tiršove" uz podršku stručnjaka iz Londona. 

Živa transplantacija radi se u dve sale.

"Dva tima rade. U jednoj sali se raditi eksplantacija, odnosno uzimanje organa, da bi nakon uzimanja taj organ bio presađen pacijentu, u drugoj sali. Sa timom iz Londona učestvuju i naši lekari i urolozi sa VMA“, naveo je za RTS dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. 

RTS printscreen
Dr Siniša Dučić

 

U timu su, pored naših lekara, doktor Nikos Kesari, dečiji transplantacioni hirurg i doktor Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle i doktorka Jelena Stojanović, takođe nefrolog koji žive i rade u Londonu, u jednoj od najpoznatijih svetskih bolnica.

Za ovakav podihvat priprema traje mesecima. Rađena su apsolutno sva ispitivanja, imunološka, radiografska, transplantološka. Metoda je minimalno invanzivna, jer se uzimanje bubrega uzima laparaskopski. Postoperativni tok brzo traje i ovo je postalo standard u Evropi.

"Mi se nadamo se da ćemo unarednih nekoliko meseci biti referentni centar da radimo transplantaciju u regionu", napomenuo je Dučić. 

Podsetimo prošle godine je u "Tiršovoj" izvedena prva transplantacija bubrega na desetogodišnjem dečaku, a organ je donirala njegova majka. Takođe je i u UKC Niš izvedena transplantacija bubrega, kada je majka donirala bubreg ćerki.

Ko sve može da bude živi donor?

Kada je reč o transplantacijama bubrega sa živih donora, uglavnom je reč o roditeljima, jer su po pravilu oni kompatibilni sa decom. 

"To je prvo što se proverava kada se ustanovi da je neki pacijent kandidat za transplantaciju bubrega. Ako roditelj ne odgovara, onda se donor traži među najbližim srodnicima, braćom i sestrama, tetkama i ujacima. Dešava se i da supružnici budu kompatibilni", naveo je za 24sedam Mladen Todić iz Udruženja "Zajedno za novi život".

Živi donori mogu pacijentima kojima je neophodna transplantacija, da daju jetru i plućno krilo.

"Nakon dugogodišnje dijalize vi postajete kandidat za transplantaciju bubrega, a pošto je donora manje nego kandidata, donor se traži među srodnicima. Zakonom je propisano da to mogu biti samo najbliži srodnici", naglašava Todić.

Donor mora da bude zdrava osoba, koja nije bila onkološki pacijent i koja nema hroničnih bolesti i ne praktikuje se da bude stariji od 65-70 godina, ili pak mlađi od 18. Najvažnije je, ipak, da je organ koji se donira zdrav.

Donor se već posle nekoliko dana od operacije oporavlja, dok je oporavak onoga ko je primio organ individualan i može da potraje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ali ono što je najvrednije jeste što je dobio novu šansu za normalan život. I to tako što mu je roditelj po drugi put poklonio život.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike