Markantna figura iz istorije Srbije: Doktor Vladan Đorđević – prvi srpski školovani hirurg!

03.12.2022

05:55

0

Bio je vizionar i stvaralac neiscrpne životne snage i duha, erudita ispred vremena u kom je živeo

Markantna figura iz istorije Srbije: Doktor Vladan Đorđević – prvi srpski školovani hirurg!
Kralj Aleksandar Obrenović i Vadan Đorđević - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1844. godine rođen je doktor Vladan Đorđević, prvi školovani srpski hirurg, književnik i političar, koji je ostavio snažan pečat u naučnom, kulturnom, društvenom i političkom životu Srbije krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je jedna markantna figura iz istorije Srbije, intelektualac, čovek naprednih ideja i shvatanja.

Obrazovao se u Beču, Pragu i Berlinu. Nakon kratkotrajne privatne prakse radio je kao šef Hirurškog odeljenja Vojne bolnice u Beogradu. Za vreme Prvog i Drugog srpsko-turskog rata 1876. godine postavljen je na mesto načelnika saniteta Južnomoravske divizije, a već naredne godine i Vrhovne komande. Nakon što je napustio lekarsku struku, bio je gradonačelnik Beograda, zatim ministar prosvete i crkvenih poslova, poslanik u Atini i tadašnjem Carigradu, predsednik Kraljevske vlade Obrenovića i ministar inostranih dela.

Osnovao je nekoliko književnih časopisa, kao i udruženja, među kojima su i Srpsko lekarsko društvo 1872. i Srpsko društvo crvenog krsta 1876. godine. O tome koliko je zaista bio svestran, odlučan, neumoran, inovativan i istrajan u oblastima kojima se bavio – medicini, politici, diplomatiji, kulturnom i društvenom životu, književnosti, školstvu, sportu, na najbolji način svedoče njegovi memoari, "Uspomene", u kojima je pisao o mnogim događajima.

Wikipedia
 

 

Kao vojni lekar bio je načelnik Saniteta Vrhovne komande u ratovima (1877/78. i 1885/86), prvi profesor higijene u Artiljerijskoj školi, potom načelnik i reformator građanske zdravstvene službe i tvorac prvih sistemskih zdravstvenih zakona (1879, 1881). Bio je jedan od začetnika seoske i putopisne novelistike, dramski pisac, hroničar i istoriograf. Bibliografija Ðorđevićevih radova broji preko 500 jedinica. Njegov časopis “Otadžbina” (1875 – 1892) bio je najbolji časopis za književnost, nauku i kulturu u drugoj polovini 19. veka. U svojoj 25. godini izabran je za redovnog člana Srpskog učenog društva (1869), a 1892. godine za pravog člana Srpske kraljevske akademije. Svoj život je proživeo u skladu sa ličnim motom koji je glasio “Laboremus! (Radimo!)”.

Za Vladana Đorđevića kažu da je bio i konzervativni obrenovićevac i avangardna ličnost, veliki optimista i borac. Odanost dvoru Obrenovića, posebno kralju Milanu, donela mu je epitete „Milanovog čoveka“ i „austrofila koji je zastranio u reakcionarstvo“. Bio je i veliki protivnik braka kralja Aleksandra i Drage Mašin, pa je zbog takvog stava snosio posledice. Mladi kralj Aleksandar ga je izopštio iz grupe zaslužnih srpskih političara, što će kasnije uticati na njegovo izopštavanje i iz javnog i kulturnog života Srbije.

Umro je usamljen, star i bolestan 31. avgusta 1930. godine u jednom sanatorijumu u Badenu. Sahranjen je bez publiciteta i pompe, skromno, o trošku države, i potom zaboravljen. A bio je vizionar i stvaralac neiscrpne životne snage i duha, erudita ispred vremena u kom je živeo, redovni, dopisni i počasni član 17 naučnih društava u osam evropskih zemalja i član Srpske kraljevske akademije - filozofskih nauka. U popisu odlikovanja imao je 29 medalja, ordena, ratnih spomenica, uručenih od evropskih careva, kraljeva i akademija.

Wikipedia
 

 

U šestoj knjizi svojih memoara, u rukopisu „Moja starost - Ministar u ropstvu", već pred kraj života, je napisao:

Ala je glupo što ja sad radim! Pišem moje memoare... Majmunluk! Pa još kad bih umeo da iskažem šta osećam od kako je Milan umro. Pa i onda: kome to treba? Šta se koga tiču moji osećaji? Zar u strašnoj borbi za opstanak u ovoj sumanutoj jurnjavi sviju i svačega, u ruševinama celoga sveta koje je ovaj divljački rat ostavio, može biti ikoga koga će interesovati ovo što je mene pogodilo kao maljem u čelo?!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike