Popularizacija spasilačkog poziva: Crveni krst promovisao akciju spasavanja na vodi

07.07.2023

12:42

0

Crveni krst Srbije podsetio je da se svake godine u svetu godišnje utopi 236.000 ljudi, a u Srbiji 89 osoba

Popularizacija spasilačkog poziva: Crveni krst promovisao akciju spasavanja na vodi
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Crveni krst Srbija najavio je danas veliku akciju promocije prevencije utapanja u vodi i smanjenja broja stradalih na taj način. Namera akcije, osim edukacije građana, jeste i popularizacija spasilačkog poziva.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović najavio je da će u narednom periodu Crveni krst organizovati karavane spasilaštva na vodi koji će obići čitavu teritoriju Srbije, uz pomoć brojnih organizacija. Najavio je i veliki broj edukativnih predavanja.

- Popularizacijom sportske grane spasilaštva na vodi činimo da naši građani i naše društvo budu bezbedniji na vodenim površinama. Spasilaštvo na vodi je čuvar života lokalne zajednice na vodi i daje primer i uzor mladima kako mogu da budu bezbedni na vodi i kako da doprinesu bezbednosti svojih vršnjaka i svoje okoline - istakao je Radovanović.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Crveni krst Srbije podsetio je da se svake godine u svetu godišnje utopi 236.000 ljudi, a u Srbiji 89 osoba. Akcija promocije bezbednosti na vodi sprovodi se u okviru globalne kampanje Svetske zdravstvene organizacije, pod sloganom "Svako može da se utopi, ali niko ne treba".

Detlev Mor, predsednik Evropske federacije za spasilaštvo na vodi istakao je da ta organizacija, čiji je član i Crveni krst Srbije, ulaže velike napore da se spreče povrede i smrtni slučajevi u vodi i oko nje.

- Svako može da učini nešto, svako može da pomogne da se okonča utapanje. Molimo sve da nas podrže u borbi protiv utapanja i molimo sve da se uključe kako bismo i Evropu i Srbiju učinili bezbednijim. Niko ne mora da se utopi - naveo je Mor.

Na promotivnom skupu u Crvenom krstu istaknuto je da je spasilaštvo na vodi jedna od retkih grana sporta koja, pored fizičke aktivnosti, razvija i veštine i znanja za očuvanje ljudskog života.

Podršku akciji pružilo je i Ministarstvo sporta.

- Ako u sinergiji sporta i spasilaštva uspemo da spasimo barem jedan život, onda smo napravili veliku stvar. Svaka ovakva akcija i svaka ovakva kampanja imaće punu podršku Ministarstva sporta - izjavio je državni sekretar Ministarstva za sport Marko Kešelj.

Crveni krst Srbije je u prethodnih 15 godina obučio više od 1.500 kandidata za spasioce na vodi. U proseku, tokom letnje sezone, Crveni krst Srbije angažuje preko 100 spasilaca koji vode računa o više od 15.000 građana. Jedan od takvih spasilaca je i Bojan Živančević, koji se time bavi još od 2000. godine.

Kako kaže, još pamti svoje prvo spasavanje, koje se desilo na poslednji dan njegovog završnog ispita.

- Uradio sam to najbolje što sam znao i imao sreću da sam uspeo da spasim tog dečaka. Po izlasku iz vode izgubio sam svest i kasnije su mi ljudi, koji su bili tu sa mnom, rekli da sam spasio život - rekao je Živančević.

Crveni krst najavio je za 22. septembar održavanje Nacionalnog otvorenog prvenstva u spasilaštvu na vodi. Kako je saopšteno, takmičari će odmeriti snage u trci zastavica, bacanju užeta i spasavanju čamcem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike