Kiša nam donosi pesak iz sahare, astmatičari prvi na udaru: Tri meteoropatske reakcije imaće mnogi

01.02.2024

19:53

0

Autor: I.K.

Saharski pesak možemo da očekujemo u petak oko 18 časova

Kiša nam donosi pesak iz sahare, astmatičari prvi na udaru: Tri meteoropatske reakcije imaće mnogi
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić hidmet.gov.rs Profimedia

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, večeras se na severu zemlje očekuje kratkotrajna slaba kiša, koja će se u toku noći i sutra tokom dana preneti i na ostale krajeve zemlje. U brdsko-planinskim predelima će provejavati sneg. Istovremeno, sa jugoistoka dolazi talas saharskog peska koji će neminovno ostaviti tragove na automobilima i prozorima.

Prema biometeorološkoj prognozi RHMZ, ovakve vremenske prilike uticaće nepovolјno na hronično obolele, a najizraženije tegobe mogu osetiti astmatičari, kao i osobe sa srčanim i psihičkim tegobama.

- Neraspoloženje, reumatski bolovi i glavobolјa su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se umerena fizička aktivnost - navode iz RHMZ.

Saharski pesak možemo da očekujemo u petak oko 18 časova, navela je meteorološkinja Milena Ćirković za Euronews.

- Prvo će zahvatiti područje Zapadne Srbije, odnosno jugozapadnog dela, a očekuje se da će u narednim satima zahvatiti jugoistok zemlje. Kiša koja mestimično bude padala biće žute i prljave boje, pa se građanima preporučuje da ne planiraju pranje prozora i kola. Procenjuje se da će talas saharskog peska brzo proći kroz Srbiju i u pitanju je manja količina peska koja neće uticati na zdravlje ljudi, ali ćemo moći da primetimo zamućenost vazduha - rekla je meteorološkinja.

Dodaje da već od subote on neće biti prisutan u vazduhu te da sledi vedro i sunčano vreme.

Uticaj na zdravlje

Čestice saharskog peska, u većoj količini, odnosno koncentraciji mogu uticati na zdravlje ljudi, tako što prave mikrooštećenja na organizmu.

- Kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave "mikro rezove", pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima - objašnjava meteorološkinja i dodaje da se saharskom pesku raduju poljoprivrednici jer njegove čestice sadrže minerale koji obogaćuju zemlju.

Klimatolog Goran Pejanović svojevremeno je za RTS naveo da se godišnje desetak puta desi da ovakvi oblaci sa peskom iz Sahare prođu preko naše zemlje, kao i da što se tiče uticaja na zdravlje ljudi, mogu praviti probleme osobama sa respiratornim tegobama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike