Obeležena 82. godišnjica Novosadske racije: Vence položili ministar Vučević i gradonačelnik Đurić (FOTO)

23.01.2024

16:05

0

Pomen Srpske pravoslavne crkve služio je episkop bački Irinej

Obeležena 82. godišnjica Novosadske racije: Vence položili ministar Vučević i gradonačelnik Đurić (FOTO)
Copyright Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA

U znak sećanja na žrtve "Novosadske racije", zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predstavnici pokrajinske vlade i Jevrejske opštine Novi Sad, kao i potomci žrtava položili su danas vence na spomenik "Porodica" na Keju žrtava racije u Novom Sadu i spustili ih u Dunav.

Vučević je spustio venac u Dunav, sa rečnog višenamenskog broda 335 "Apatin", u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Zorana Naskovića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sa broda Rečne flotile Vojske Srbije vence su spustili i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad i Matice romske u prisustvu vojnog sveštenika poručnika Selimira Vagića. Pomen žrtvama pogroma, kod spomenika "Porodica", organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska opština i Eparhija Bačka, a molitveni pomen održao je episkop bački Irinej, dok je komemorativni obred Jevrejske zajednice, pomen i besedu održao vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Obeležavanju pogroma na Keju žrtava racije u Novom Sadu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojvođanske skupštine, ambasade Izraela, ambasade Mađarske, gradova i opština u Srbiji, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava "Novosadske racije".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, program obeležavanja 82. godišnjice pogroma u "Novosadskoj raciji" ove godine nosi naziv “Ledena tišina” i ima za cilj čuvanje sećanja na stradanje žitelja Novog Sada u Drugom svetskom ratu kada je u akciji mađarskih okupacionih snaga stradalo između 1.300 i 1.700 Srba, Jevreja i Roma među kojima i veliki broj žena, dece i staraca.

- Da ovo nije bila akcija protiv nekih ustanika, već zločin nad ljudskim rodom, svedoči podatak da je 50 odsto žrtava u Novom Sadu bilo ženskog pola. Danas znamo imena mučki ubijenih 418 žena, 79 devojčica i 102 starice. Najstarija je imala 92 godine. Cilj je bio da se Novi Sad očisti od nepodobnih, likvidacijama, ali i proterivanjem - rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA
Milan Đurić

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel istakao je da "verovatnoća novog genocida nad Jevrejima nije ništa manja nego što je bila tridesetih godina".

- Naprotiv, svet je u međuvremenu postao još neosetljiviji i veštiji u skrivanju pravih namera, a jevrejski odgovor mora biti - nikada više. Ako treba umreti, bolje umreti sa puškom u odbrani nego u logoru i gasnoj komori. Nikad više - rekao je Asiel.

Pomen Srpske pravoslavne crkve služio je episkop bački Irinej. On je istakao da je "vaspitavanje mladih naraštaja kroz kulturu sećanja sveta dužnost svih nas".

Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA
 

- Zato sa nestrpljenjem očekujemo što bržu izgradnju Memorijalnog centra gde će se raditi na daljem prikupljanju istorijske građe. To će biti nezaobilazno mesto za svakog posetioca našeg grada - rekao je episkop bački Irinej.

Program obeležavanja godišnjice Pogroma započet je 16. januara otvaranjem izložbe "Sećaj se zauvek" posvećene stogodišnjici rođenja Aleksandra Tišme, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a završava se 5. februara u Mošorinu izložbom "Stradanje sveštenika tokom Šajkaško - Novosadske racije".

Juče je otkrivena i treća po redu spomen-ploča posvećena žrtvama, ovaj put na Uspenskom groblju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike