Novi soj korone se širi neverovatnom brzinom, efikasno izbegava imuni sistem: Jedan simptom ga razlikuje od "rođaka"

14.01.2024

19:45

0

Autor: I.K.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila ga je "varijantom od interesa"

Novi soj korone se širi neverovatnom brzinom, efikasno izbegava imuni sistem: Jedan simptom ga razlikuje od "rođaka"
Copyright Profimedia

Hladno vreme koje nas je uteralo u zatvoren prostor, otvorilo je put za viruse, a sada prema rečima epidemiologa, cirkulišu grip, prehlade i ostali sezonski respiratorni virusi. Istovremeno kovid nastavlja da mutira i širi se. 

Trenutno je u svetu na snazi novi soj JN.1, kolokvijalno nazvan Džuno, koji je vrlo brzo postao najrasprostranjeniji. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti predviđaju da će se broj slučajeva JN.1 i dalje povećavati tokom zime. Krenuo je od SAD, a u međuvremenu se proširio na više od 40 zemalja širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila ga je "varijantom od interesa". Nema dokaza da JN.1 izaziva teže oblike bolesti, ali činjenica da se brzo širi govori da je ili zarazniji ili bolji u izbegavanju imunološkog sistema od drugih rasprostranjenih varijanti. 

Martial Trezzini/Keystone via AP
Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor SZO

 

Dr Heidi Zapata, specijalista za zarazne bolesti sa Jejl univerziteta ističe da je najvažnije da ljudi znaju da virus korone kruži, kao i respiratorni sincicijski virus RSV i grip. Svaka nova podvarijanta je znak da se virus kovida i dalje razvija, da je tu s nama, i da ga ne možemo ignorisati.

Kada je reč o novom soju JN.1, ona navodi da se pojavio u SAD u septembru, te da je blizak prethodniku BA.2.86, neformalno poznatim kao "Pirola", i nasledik Omikrona čiji originalni soj više nije u opticaju. Razlika između BA.2.86 i JN.1 je što ovaj drugi ima jednu mutaciju u svom proteinskom šiljku, koja može ili ne mora da izmeni bilo koju od karakteristika virusa.

Preliminarna istraživanja pokazuju da može da pruži dodatno izbegavanje imunološkog sistema.

Šta znamo odnosno ne znamo o JN.1?

Koliko je za sada poznato, JN.1 ne izaziva više slučajeva teških bolesti ili simptome koji se razlikuju od onih povezanih s prethodnim sojevima. Težina bolesti više zavisi od imuniteta osobe koja se zarazi nego od varijante virusa.

Jedna izuzetna karakteristika JN.1 je njegova brza evolucija, navodi naučnica. Za samo mesec dana od kada se pojavio sa tri posto činio je 20 odsto zaraženih, da bi već u januaru porastao na preko 60 odsto slučajeva. Virolozi, među kojima je i Endi Pekož, doktor nauka, profesor molekularne mikrobiologije i imunologije, navode da postoje naznake da JN.1 može da izazove više proliva nego prethodne varijante, ali još nema čvrstih dokaza za to.

Dodaje da je period infektivnosti za JN.1 vrlo sličan drugim varijantama omikrona.

AP Photo/Mark J. Terrill
vakcina protiv korone štiti i od najnovije varijante virusa

 

-Zarazni ste jedan do dva dana pre nego što se pojave simptomi, i dalje ste zarazni najmanje dva do tri dana nakon što se simptomi pojave. Nakon izlaganja virusu, nekada može proći i pet dana ili više pre nego što počnete razvijati simptome, napominje dr Pekož i ističe da je posebno ugroženim kategorijama potrebna najnovija vakcina protiv COVID-19 da bi bili zaštićeni od teške bolesti uzrokovane JN.1 i drugim varijantama.

Simptomi JN.1

Kao i kod drugih varijanti COVID-19, simptomi će se razlikovati na osnovu imuniteta i opšteg zdravlja osobe, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Uobičajeni simptomi uključuju groznicu ili drhtavicu, kašalj, kratak dah ili otežano disanje, umor, bolove u mišićima ili telu, glavobolju, gubitak ukusa ili mirisa, bol u grlu, zapušen nos ili curenje nosa, mučninu ili povraćanje, proliv...

Kako da se zaštitimo?

Ono od čega su epidemiolozi strahovali, dogodilo se. Ove zime zavladala je trostruka pandemija virusa - SARS-CoV-2, grip i RSV. Za sve tri bolesti postoje vakcine, a pored toga, treba izbegavati kontakt s bolesnim osobama, nositi maske u određenim situacijama, prati ruke, više provetravati prostor u kojem boravimo... Ukoliko postoji sumnja na kovid trebalo bi se testirati, jer on u prvih nekoliko dana ima specifičnu terapiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike