"Bolonja" na srpski način: Uzalud mi Sorbona kada sam u Srbiji diplomirani "ništa"!

11.08.2021

06:30 >> 11:25

0

Autor: R.M.

Ivana Đorđević završila je još 2003. godine francuski jezik na Sorboni, ali joj prestižna diploma nije bila dovoljna u našoj zemlji

"Bolonja" na srpski način: Uzalud mi Sorbona kada sam u Srbiji diplomirani "ništa"!
Copyright Profimedia

Kada se otisnula u svet, Ivana Đorđević nije ni pomislila da kada se jednog dana vrati u našu zemlju diploma sa Sorbone neće biti dovoljna da bi mogla da bude profesor francuskog jezika.

Kako priča za 24sedam, otišla je puna entuzijazma da će jednog dana kada se vrati u Srbiju moći da širi vrhunsko znanje koje je tamo stekla. Nije imala nikakvu pomoć države, studije je sama finansirala. A kako kaže, mnoge zemlje šalju svoje studente o državnom trošku samo da bi posle mogle da koriste njihovo znanje u svom obrazovnom sistemu. Ali ne i Srbija!

– Tamo sam stekla FLE diplomu koja je priznata bukvalno u čitavom svetu i obezbeđuje ljudima da predaju francuski jezik na svim nivoima, od vrtića pa do fakulteta. Međutim, kada sam se vratila u Srbiju 2003. predala sam Rektoratu Beogradskog univerziteta zahtev za nostrifikaciju diplome. Oni su to poslali Filološkom fakultetu i tamo je to stajalo čak dve godine – počinje ona priču.

Ilustracija, Foto: Profimedia

I tako se nešto za šta je smatrala da će biti formalnost pretvorilo u noćnu moru. Priseća se da su, sem nje, bile još četiri devojke koje su predale zahtev i čekale. Ali, kako kaže, njih četiri nisu uopšte dobile nostrifikaciju dok sa njom “nisu znali šta da rade”.

– Iako Srbija pripada sistemu “Bolonje”, mi ovde, zapravo, nemamo iste ispite kao srodni fakulteti u Evropi. Ono što je kod nas na Filološkom zajedno, kod njih je razdvojeno. Ne učite filologiju “od pre Hrista” kao što se kod nas na fakultetu uči. I onda se na Filološkom fakultetu pojavio problem jer moje pravo zvanje nisu mogli da upišu pošto se ispiti razlikuju. I tako su dve godine šetali diplome od katedre za francuski jezik do katedre za lingvistiku. Pa obrnuto! – priča ona.

Nije jedina imala problem nostrifikacije

Međutim, dodaje, nije bila jedina koja je imala ovaj problem. Seća se čoveka koji je završio ekonomsku geografiju na prestižnom Jejlu i imao je sličnu situaciju.

– Imam drugaricu koja je završila Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu i njoj ovde nikada nije nostrifikovala diploma – kaže Ivana.

Ona objašnjava da je “Bolonja” sistem koji je uveden upravo zato da bi se izjednačile diplome u čitavoj Evropi, a ispada da kod nas postoji samo na papiru.

– Problem je što mi, zapravo, i nemamo “Bolonju”. Master je sistem gde je sve isto kako bi studenti mogli da budu mobilni i prelaze iz jedne u drugu državu. E sad, neki fakulteti u Srbiji promenili su svoje programe kako bi ti masteri počeli da liče na one koji su u svetu. I zato se dešava da neko ko završi privatni fakultet ima veću prođu kada ode negde nego oni sa državnog. A znam ljude sa našeg Filološkog fakulteta koji su morali da idu na polaganje razlike ispita jer su im u stranim državama rekli da ovo što je u Srbiji nije master – kaže ona.

Diploma bez zvanja

Nakon dve godine, nekako su joj nostrifikovali diplomu, ali je onda usledio novi šok. Umesto da joj piše da je profesor francuskog, ona zapravo nije ni imala zvanje! Pisalo je “diplomirani iz oblasti francuskog jezika za prevođenje”.

– Ali diplomirani šta? Šta sam ja diplomirala? A sa prevođenjem veze nemam?! – priča ona.

Naravno, fakultet je sa sebe skinuo “muku”, ali su se Ivanine nastavile. Kada je htela da konkuriše za posao u struci, zakonski ona nije ispunjavala uslove!

– Godinama sam radila u francuskoj školi u Beogradu i nisam imala problem jer oni priznaju moju diplomu. Ali sam zato imala probleme sa zapošljavanjem u našim školama, jer kada dođe inspekcija oni pitaju koje je moje zvanje. I kada pogledaju, kažu poslodavcu da to ne odgovara nekom pravilniku još iz devedesetih… – kaže ona.

Ilustracija, Foto: RINA

Ivana dodaje da je ona, kao i mnogo drugih naših ljudi, diskriminisana, a da se ova reforma izbegava kako bi neki na fakultetima uspeli da sačuvaju svoje pozicije.

– Mislim da postoji ozbiljna diskriminacija prema ljudima koji dođu sa strane, jer se tako nekom čuvaju mesta. Tako se otkriva šta se dešava na fakultetima i da nema reforme obrazovanja. Tamo sede neki koji predaju svoje programe “pre Hrista” i neće da urade nikakvu reformu Univerziteta. Meni je čak i dekan, kada sam ga pitala šta da radim sa nostrifikacijom, rekao da njegov sin ima isti problem jer je završio fakultet u Americi!? Naši studenti koji ovde završe fakultet će u inostranstvu polagati diferencijalne ispite, jer je naše gradivo od pre 50 godina, a od tada se promenila nauka hiljadu puta – kaže Ivana.

Morala da završi još jedan fakultet

Na kraju, sistem nije uspela da promeni, pa je morala da, uprkos vrednoj diplomi, završi još jedan fakultet, ali u Srbiji.

Pročitajte još:
– Shvatila sam da mi se više isplati da završim master u Srbiji nego da plaćam nostrifikaciju. I onda sam upisala drugi fakultet i bavila se komunikologijom – priča Ivana.

Na kraju kaže da joj je bilo jako teško da završi Sorbonu, da je sama finansirala fakultet i radila istovremeno, dok su neke njene kolege dobile stipendiju svojih država samo da bi donele znanje u svoje zemlje.

– Ja nisam čovek koji je otišao trbuhom za kruhom, već zbog znanja i informacija. Sve moje kolege koje su studirale na tom faksu su dočekane sa crvenim tepihom u svojim državama, sem nas. Neke su poslali tamo da se obuče i vrate i to znanje daju svojoj zemlji – objasnila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike