Stravični podaci: U Španiji dnevno umre 18 pacijenata od bolničkih infekcija - četiri puta više od broja poginulih u saobraćajkama!

06.05.2024

15:00

0

U studiji se navodi da se više od polovine bolničkih infekcija može sprečiti i da je u tom cilju potrebno dodatno angažovanje zdravstvenog sistema

Stravični podaci: U Španiji dnevno umre 18 pacijenata od bolničkih infekcija - četiri puta više od broja poginulih u saobraćajkama!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Španiji u proseku 18 pacijenta umire dnevno od infekcija dobijenih u bolnicama, pokazuju rezultati istraživanja preventivne medicine.

Prema tom istraživanju, infekcije u bolničkim centrima dovode do 6.400 smrtnih slučajeva godišnje u Španiji, što državno i privatno zdravstvo košta dodatnih dve milijarde evra za produženo lečenje obolelih, prenosi El Pais.

Ističe se da je broj preminulih od bolničkih infekcija četiri puta veći od broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

U studiji se navodi da se više od polovine bolničkih infekcija može sprečiti i da je u tom cilju potrebno dodatno angažovanje zdravstvenog sistema.

Studija o bolničkim infekcijama predstavljena je prošle sedmice na kongresu Evropskog društva za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti u Barseloni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike